Εργασίες Γενικού Συμβουλίου

Εργασίες Γενικού Συμβουλίου

poasy

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2021

Αρ. Πρωτ.: 200/2/203α

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Το πρώτο από το ξέσπασμα της πανδημίας, Γενικό Συμβούλιο των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην Αθήνα, το διήμερο 12 και 13 Ιουλίου 2021, ενεργοποιώντας ξανά την απ’ ευθείας αμοιβαία ενημέρωση και επικοινωνία των εκπροσώπων τους με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας, σε μια περίοδο όπου, σειρά χρόνιων αιτημάτων, απασχολούν το συνδικαλιστικό μας κίνημα και τα οποία θα τεθούν και στο επικείμενο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Ανοίγοντας τις εργασίες, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ επισήμανε ότι το Γενικό Συμβούλιο συγκλήθηκε μόλις το επέτρεψαν οι υγειονομικές συνθήκες, προκειμένου να υπάρξει ζύμωση θέσεων και απόψεων, ενόψει του συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Αυτό, θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, κλείνοντας ένα κύκλο «δοτών θητειών» και βάζοντας τέρμα στην εσωστρέφεια και στην επιχειρούμενη αποδόμηση του αστυνομικού συνδικαλισμού, ένα αρνητικό φαινόμενο που μόνο την ηγεσία εξυπηρετεί διαχρονικά. Αναφερόμενος δε στις καταστατικές αρχές, στον κώδικα συνδικαλιστικής δεοντολογίας και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, επισήμανε την αναγκαιότητα τήρησής τους, ιδίως από όσους καταχρώνται το ρόλο τους κατά τις δημόσιες εμφανίσεις τους, άλλως εφόσον διαφωνούν, να προτείνουν στο συνέδριο την κατάργησή τους.

Στη συνέχεια ενημέρωσε το σώμα για τα θετικά αποτελέσματα των αγώνων της Ομοσπονδίας από το προηγούμενο συνέδριο, όπως είναι οι παρεμβάσεις μας για το μεταναστευτικό, η επαναχορήγηση του επιδόματος ΕΚΑΜ, η επανεκλογή του εκπροσώπου μας στη EuroCop, η ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης, η αποτροπή της εισόδου ιδιωτών στις λέσχες (εστιατόρια), η μετονομασία της οδού Λάμπρου Πορφύρα σε οδό Νεκταρίου Σάββα, η προσφορά τριών οικίσκων για τις ανάγκες των σεισμοπαθών στην Ελασσόνα, αλλά και η επικείμενη θεσμοθέτηση του νέου βαθμολογίου, οι αναμενόμενες εξελίξεις για τη χορήγηση των ΒΟΕΑ, για την έκδοση νέας κανονιστικής περί μεταγωγών, για τη διασφάλιση της νυχτερινής εργασίας και άλλα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το νέο βαθμολόγιο, τονίστηκε ότι αποτελεί πρόταση της Ομοσπονδίας μετά από μακρά επεξεργασία που δεν προσφέρεται για «εσωτερική αντιπολίτευση». Μετά την εφαρμογή του νέου συνταξιοδοτικού, η πρότασή μας έρχεται να καλύψει υπαρκτές ανάγκες του χαμηλόβαθμου προσωπικού, με τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων τροποποιήσεων ισχυουσών διατάξεων περί προαγωγών, που είναι επακριβώς κοστολογημένες. Το εύρος των θετικών επενεργειών θα φανεί απολύτως όταν το νέο βαθμολόγιο δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και θα τεθεί τούτο σε ισχύ άμεσα. Η Ομοσπονδία προωθεί επίσης την επίλυση σειράς προβλημάτων, αξιοποιώντας και τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου περιλαμβάνονται, εκτός από τη νέα δομή της Αστυνομικής Ακαδημίας, και άλλα θέματα. Συμπλήρωσε, δε, ότι το Προεδρείο έχει δρομολογήσει τη σύσταση ειδικού φορέα για τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας, την ίδρυση Συνομοσπονδίας Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ επέστησε την προσοχή του συνδικαλιστικού μας κινήματος όσον αφορά στην αλλαγή του χαρακτήρα των επικουρικών συντάξεων, όπου εμμένουμε στον δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

Ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ, αναφερόμενος στο βαθμολόγιο ενημέρωσε το σώμα ότι η νομιμότητά του ελέγχεται αυτές τις θερινές ημέρες από το Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν απομένει παρά να αναμένουμε την κρίση των δικαστών. Αφού αναφέρθηκε στις θετικές μισθολογικές επενέργειες του προταθέντος βαθμολογίου, ενημέρωσε το σώμα ότι έχουν θετική έκβαση όλες οι αγωγές που επιδικάστηκαν για όσους διεκδίκησαν αναδρομικά και τους αναλογούντες τόκους των μισθολογικών περικοπών 2012-2017. Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά, στάθηκε στην τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που να σημειωθεί ότι δεν εξέτασε την ουσία του ζητήματος. Κάλεσε δε το συνδικαλιστικό μας κίνημα να αξιοποιήσει το αισιόδοξο μήνυμα της 852/19 απόφασης της 7μελούς σύνθεσης του Στ’ Τμήματος το οποίο αποφάνθηκε περί της αντισυνταγματικότητας του ισχύοντος μισθολογίου, με το σκεπτικό ότι αντιβαίνει την αρχή της αξιοπρεπούς διαβίωσης, δεν συνεκτιμά την επικινδυνότητα της εργασίας κ.λπ.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε εκ μέρους των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων αναδείχθηκε η αξία του προταθέντος βαθμολογίου, ενώ επισημάνθηκαν πολλά άλλα καίρια ζητήματα, επιβεβαιώνοντας την υπηρεσιακή αβεβαιότητα και την εργασιακή ανασφάλεια του Έλληνα και της Ελληνίδας αστυνομικού, όπως:

Η προστασία του αστυνομικού προσωπικού που στοχοποιείται εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, η υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού, ο εκσυγχρονισμός του καθηκοντολογίου και η απαλλαγή από τα πάρεργα, η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι μηνύσεις για τη φύλαξη στόχων, η αναγκαία ψηφιοποίηση γραφειοκρατικών λειτουργιών της υπηρεσίας, ο έλεγχος της διοίκησης για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, οι καταχρηστικές αποσπάσεις, η διασφάλιση των νυχτερινών και η αύξηση της αποζημίωσης, η χορήγηση των αδειών, η χορήγηση επιδομάτων παραμεθορίου, covid κ.λπ., η εκκαθάριση υπομνημάτων λόγω αποσπάσεων, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση συντάξεων από τον ΕΦΚΑ και άλλα.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και οι επισημάνσεις - προτάσεις για την αναγκαιότητα της ορθής και ολοκληρωμένης ενημέρωσης σχετικά με τα συνδικαλιστικά μας πράγματα, η λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων, η ακτιβιστική παρεμβατικότητά μας, η αποκατάσταση των διωχθέντων συνδικαλιστών, η διασφάλιση του δικαιώματός μας να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα και να διεκδικούμε λύσεις, η εκπροσώπηση των οργάνων και οι τηλεοπτικές παρουσίες κ.λπ.

Η Ομοσπονδία αφουγκράζεται τις αγωνίες και τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού μας κινήματος από κάθε γωνιά της Ελλάδας και διαβεβαιώνει όλα τα μέλη της ότι αποτελεί το θεματοφύλακα των καταστατικών αρχών λειτουργίας της σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Στο επικείμενο συνέδριο οφείλουμε όλοι να προσέλθουμε με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας, υποβάλλοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις ώστε μέσα από το διάλογο να επικαιροποιήσουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο.

Η όποια αρνητική εξέλιξη της πανδημίας, αντί να σταθεί εμπόδιο στην αποτελεσματικότερη λειτουργία όλων μας, να αντιμετωπιστεί από όλους μας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Το οφείλουμε στο αστυνομικό μας σώμα και στην κοινωνία την οποία υπηρετούμε καθημερινά υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .