Font Size

Cpanel

Τήρηση όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας

poasy

Αθήνα 24 Μαΐου 2012
Αρ. Πρωτ.: 100/3/28α

Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
          Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Κοιν.: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
              κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
          2) Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πολυγύρου Χαλκιδικής
          3) Διεύθυνση Υγείας, Υγιεινής και Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής
          4) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής
          5) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Κύριε Αρχηγέ,

  Η Ομοσπονδία μας κατ' επανάληψη ύστερα από καταγγελίες Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων απευθύνθηκε προς την Πολιτική και Αστυνομική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζονται στους εργασιακούς χώρους εξαιτίας της μη τήρησης και εφαρμογής των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται από το Π.Δ. 45/2008. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα τα προβλήματα βαίνουν ολοένα και περισσότερο διογκούμενα, θέτοντας σε πλείστους όσους κινδύνους συμπολίτες μας αλλά και συναδέλφους, ιδίως αυτούς που κινούνται και εκτελούν υπηρεσία στους χώρους κράτησης των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

  Χαρακτηριστικότατη είναι η περίπτωση που καταγγέλλει η Ε.Α.Υ. Χαλκιδικής με τα επισυναπτόμενα υπ' αριθμ. 100/4-6 από 18/5/2012 και υπ' αριθμ. 100/4-7 από 22/5/2012 έγγραφά της, με τα οποία εναγωνίως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από τη συσσώρευση σοβαρότατων προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας των συναδέλφων και ιδίως των κρατητηρίων.

  Καταγγέλλουν οι συνάδελφοι της Ένωσης ότι σε κρατούμενους των κρατητηρίων Υπηρεσιών της Α.Δ. Χαλκιδικής (Τ.Δ.Λ. Ορμύλιας) παρουσιάστηκαν συμπτώματα της μεταδοτικής ασθένειας της ψώρας και ότι σε αυτά τα κρατητήρια δεν είχε γίνει απολύμανση από το Σεπτέμβριο του 2010 εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων.

  Παρά τις κατά διαστήματα καταγγελίες και παρεμβάσεις της Ε.Α.Υ. Χαλκιδικής για την άμεση έγκριση των απαιτούμενων κονδυλίων προκειμένου γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις αλλά και για την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας από κάθε πλευρά στους συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους, μέχρι σήμερα ουδεμία θετική ανταπόκριση υπήρξε εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Και ωσάν να μην έφτανε αυτό μόλις προχθές διατάχθηκε από το Α.Ε.Α. η έκτακτη μεταγωγή τριάντα (30) κρατουμένων από την Ηγουμενίτσα και η κράτησή των δεκαπέντε (15) εξ' αυτών στα ίδια μολυσμένα κρατητήρια Υπηρεσιών της Α.Δ. Χαλκιδικής.

Κύριε Αρχηγέ,

  Η παρέμβασή σας για την άμεση έγκριση των κονδυλίων της δαπάνης απολύμανσης των κρατητηρίων των Υπηρεσιών της Α.Δ. Χαλκιδικής, της αποσυμφόρησης αυτών και της απαρέγκλιτης τήρησης και εφαρμογής των όρων υγιεινής και ασφάλειας είναι πλέον απαραίτητη. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες οφείλουν να δώσουν άμεσες λύσεις και πριν οι συνάδελφοι αναγκαστούν να προχωρήσουν στις οφειλόμενες αλλά και αναγκαίες εκδηλώσεις αντίδρασης για την προστασία και διασφάλιση των συναδέλφων μας από κάθε πλευρά.

  Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πολυγύρου Χαλκιδικής στην οποία κοινοποιείται η παρούσα με τα επισυναπτόμενα έγγραφα της Ε.Α.Υ. Χαλκιδικής, παρακαλείται για τις δικές τις ενέργειες αναφορικά με την τυχόν έκθεση σε κάθε είδους κινδύνους τόσο των κρατουμένων όσο και των Φρουρών αστυνομικών από άποψη της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους των κρατητηρίων της Α.Δ. Χαλκιδικής και ιδίως των κρατητηρίων του Τ.Δ.Λ. Ορμύλιας.

  Η Διεύθυνση Υγείας, Υγιεινής και Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής παρακαλείται ομοίως αναφορικά με τη διενέργεια αυτοψίας και σύνταξης σχετικής έκθεσης εάν οι συγκεκριμένοι χώροι των κρατητηρίων της Α.Δ. Χαλκιδικής – Τ.Δ.Λ. Ορμύλιας πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις από κάθε πλευρά κυρίως της υγιεινής – ασφάλειας και της χωρητικότητας.

  Η Ε.Α.Υ. Χαλκιδικής παρακαλείται για την παρακολούθηση της εξέλιξης του όλου ζητήματος παρέχοντας κάθε συνδρομή και κάθε σχετική επιπρόσθετη πληροφορία τόσο στην Εισαγγελική Αρχή όσο και στη Διεύθυνση Υγείας – Υγιεινής και Πρόνοιας, ενημερώνοντάς μας σχετικά.

ypografes-poasy

xalkidiki_24_5_2012a

xalkidiki_24_5_2012b

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα