Font Size

Cpanel

poasy

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2012
Αριθ. Πρωτ: 100/3/26γ

Προς: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
          κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
Κοιν.: 1) Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
              κ. Μιλτιάδη ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
          2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
              κ. Μανώλη ΟΘΩΝΑ
          3) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
              κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
          4) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
          5) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
          6) Αστυνομικές Υπηρεσίες

Θέμα: «Φύλαξη ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια»

Κύριε Υπουργέ,

  Oι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και Ροδόπης με τα επισυναπτόμενα από 23/03/2012 και υπ' αριθ. 139/12 από 22/03/2012 έγγραφά τους καταγγέλλουν την άρνηση παραλαβής από τα σωφρονιστικά καταστήματα των ποινικών κρατουμένων. Το σοβαρό ζήτημα αυτό το είχε ήδη αναδείξει η Ομοσπονδία μας στον προκάτοχό σας Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ άλλων και με το υπ' αριθ. 100/3/25α από 14/02/2012 έγγραφό μας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επίλυσή του και άρση των συνεπειών της μετατροπής των αστυνομικών κρατητηρίων σε φυλακές.

  Επιπλέον αναφέρεται ότι η κράτηση των κρατουμένων γίνεται ακόμα και σε παλιές αποθήκες του Σ.Σ. Βέννας οι οποίες δεν πληρούν ούτε στο ελάχιστο τις απαιτούμενες προδιαγραφές, αλλά και στον ειδικό χώρο παραμονής αλλοδαπών ΕΧΠΑ στη Βέννα (Ροδόπης) ο οποίος προορίζεται για την παραμονή μόνο διοικητικών κρατουμένων.

  Το πρόβλημα αυτό επισημαίνει και η από 28/03/2012 επιστολή του Αντιπροσώπου στην Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΧΡΥΣΑΦΗ Γρηγορίου αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, όπου οι κρατούμενοι φυλάσσονται ακόμα και στα γραφεία των Αξιωματικών Υπηρεσίας, ενώ στα κεντρικά κρατητήρια της ασφάλειας στο 7ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α. που διαθέτουν χωρητικότητα 80 ατόμων, τους τελευταίους μήνες φυλάσσονται ή καλύτερα «στοιβάζονται» καθημερινά τουλάχιστον 120 άτομα (ανάμεσά τους και γυναίκες που μοιράζονται με τους υπόλοιπους κρατουμένους μια κοινή πλέον πτέρυγα), από όλες τις Υπηρεσίες του Λεκανοπεδίου, ακόμα και από Υπηρεσίες εκτός Ασφάλειας (π.χ. Οικονομική Αστυνομία) αλλά και εκτός Αστυνομίας (π.χ. ΣΔΟΕ). Τα δυσμενή σχόλια των πολιτών και των δικηγόρων είναι πλέον συνήθεια, ενώ καθημερινά όπως λένε «επιφυλάσσονται για άσκηση ένδικων μέσων και διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Δημόσιο για το χρονικό διάστημα κράτησης των πελατών τους σε αστυνομικά κρατητήρια και τη μη μεταγωγή τους σε σωφρονιστικά καταστήματα».

  Επιπρόσθετα οι συνάδελφοι που υπηρετούν είτε μόνιμα, είτε περιστασιακά ως Φρουρά κρατητηρίων έχουν μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, γιατρούς, φαρμακοποιούς, ψυχολόγους κλπ.

  Το άρθρο 66 παρ.6 του Π.Δ. 141/1991 αναφέρει ρητά: «Στα αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν τη μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απ' ευθείας μεταγωγή και παράδοση σ' αυτό».

Κύριε Υπουργέ,

  Παρακαλούμε, για την παρέμβασή σας αρμοδίως ούτως ώστε άμεσα και οριστικά εξαλειφθεί το παραπάνω ζήτημα με την προώθηση των ποινικών κρατουμένων που κρατούνται στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα σωφρονιστικά καταστήματα για τα οποία αυτοί προορίζονται, μέσα στον απόλυτα προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις χρόνο, αλλά και δυνατότητα άρνησης παραλαβής από τις αστυνομικές υπηρεσίες όταν στα κρατητήριά τους παρατηρείται πληρότητα ή όταν δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και τους όρους υγιεινής και ασφάλειας (Π.Δ. 45/2008).

Κύριε Υπουργέ,

  Τα αστυνομικά κρατητήρια δεν αντέχουν άλλους κρατουμένους. Ο αριθμός τους είναι υπερδιπλάσιος του προβλεπομένου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κρατουμένους αλλά και για τους συναδέλφους μας.

ypografes-poasy

ioannina_29-3-12a
rodopi_29-3-12a
rodopi_29-3-12b
rodopi_29-3-12c
xrysafhs_29-3-12


Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα