Font Size

Cpanel

Συμμετοχή στο Δ.Σ. του Μ.Τ.Σ.

poasy

Αθήνα 23 Φεβρουαρίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 505/6/3

Προς: 1) Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
              κ. Δημήτρη ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
          2) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
              κ. Χρήστο ΠΑΠΟΥΤΣΗ
Κοιν.: 1) Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας
              κ. Ιωάννη ΡΑΓΚΟΥΣΗ
          2) Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας
              κ. Κώστα ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ
          3) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
              κ. Μανώλη ΟΘΩΝΑ
          4) Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
              κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
          5) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
          6) Πρόεδρο Μ.Τ.Σ.
              Υποστράτηγο ε.α. Χαράλαμπο ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ
          7) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

  Όπως είναι γνωστό το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που προέρχεται από την τέως Χωροφυλακή, καθώς και το προσωπικό που εισέρχεται στην Ελληνική Αστυνομία μετά το 1984 (Ν. 1481/1984) σε ποσοστό 68% (το υπόλοιπο 32% κατανέμεται στο Μ.Τ.Π.Υ.) ασφαλίζεται στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

  Ιστορικά το Μ.Τ.Σ. προέκυψε από την μετεξέλιξη του ιδρυθέντος το έτος 1853 «Ταμείου χήρων και ορφανών του Στρατού Γραμμής, της Χωροφυλακής και οροφυλακής» . Η συμμετοχή των ανδρών της τότε Χωροφυλακής για την σύσταση του Ταμείου κρίθηκε αναγκαία και έκτοτε μέχρι σήμερα συμπορεύονται οι Στρατιωτικοί του Στρατού Ξηράς και της Χωροφυλακής στο ίδιο ασφαλιστικό Ταμείο, το οποίο λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υ.Ε.Θ.Α. και έχει ως κύρια αποστολή την απονομή μερίσματος στους αποστράτους αξιωματικούς του Στρατού και στους άνδρες της Χωροφυλακής με βάση το διανεμητικό σύστημα.

  Σήμερα το Μ.Τ.Σ. διοικείται από 9μελές Δ.Σ., όπως προβλέπεται από το αρ. 1 και 2 του Ν. 2554/53 (ΦΕΚ 230Α) όπως αυτό συμπληρώθηκε με την Φ. 951.1/67/453833 από 4-4-197 απόφαση του ΥΕΘΑ. Επτά (7) μέλη του Δ.Σ. προέρχονται από τον Στρατό ξηράς, ένα (1) από το Υπουργείο Οικονομικών (ΓΛΚ) και ένα (1) από την Ελληνική Αστυνομία ο οποίος είναι ανώτατος αξιωματικός εν αποστρατεία μέτοχος του Ταμείου.

  Γίνεται έντονα αντιληπτό ότι η εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του Ταμείου είτε των μετόχων είτε των μερισματούχων που προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία είναι δυσανάλογη, αν και αποτελούν την πλειοψηφία των μετοχομερισματούχων (ποσοστό 50,67% επί του συνόλου) και μάλιστα εκπροσωπούνται από ένα (1) μόλις μέλος (συνταξιούχο) όταν τα υπόλοιπα επτά (7) μέλη του Ταμείου προέρχονται από τον Στρατό ξηράς (Πρόεδρος – πέντε εν ενεργεία Ανώτατοι- Ανώτεροι Αξιωματικοί – ένας απόστρατος), εκπροσωπώντας το 49,33% των μετοχπομερισματούχων.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

  Οι κατ' επανάληψη προσπάθειες μας στο παρελθόν για την ανατροπή αυτής της σχέσης και την δίκαιη εκπροσώπηση των μετοχομερισματούχων απέβησαν δυστυχώς άκαρπες. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι κατά τα έτη 2005, 2006 μετά από εντολή του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας συμμετείχαν σε συνεδριάσεις του Ταμείου υπηρεσιακοί παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας όπου εξετάστηκε η διερεύνηση του Δ.Σ. και η αναλογική αντιπροσώπευση στη σύνθεσή του.

  Με καμία δημοκρατική ή άλλη λογική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η κρατούσα κατάσταση, να μην εκπροσωπούνται στην πραγματικότητα οι μετοχομερισματούχοι, που προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας και για αυτό τον λόγο προτείνουμε να υιοθετηθεί η επισυναπτόμενη νομοθετική ρύθμιση στο αρ. 1 του Ν.Δ. 2654/1953 όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα.

ypografes-poasy

 
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

 

 

  Ως γνωστόν στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού μετέχουν ως μέλη μερισματούχοι Αξιωματικοί ή Ανθυπαστυνόμοι της Ελληνικής Αστυνομίας και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους αντίστοιχους του Στρατού Ξηράς. Η σύνθεση όμως του Δ.Σ. του Μ.Τ.Σ. όπως αυτή προβλέπεται από τα άρθρα 1 και 2 του ν.δ. 2554/1953 (Α-230), όπως αυτό συμπληρώθηκε με την Φ.951.1/67/453833 από 4/4/1997 απόφαση του Υ.Ε.Θ.Α. είναι 9 μελής και επτά (7) από τα μέλη του προέρχονται από το Στρατό Ξηράς, ένα (1) από το Υπουργείο Οικονομικών (Γ.Λ.Κ.) και ένα (1) από την Ελληνική Αστυνομία ανώτατο εν αποστρατεία Αξιωματικών, μέτοχο του ταμείου.

  Είναι προφανές ότι η ανωτέρω σύνθεση του Δ.Σ. δεν ανταποκρίνεται στην αναλογία των μελών του, όπως αυτά προέρχονται από κάθε Σώμα και όπως απαιτούν οι αρχές της ισονομία και της αναλογικότητας.

  Για τους λόγους αυτούς με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται αντιπροσωπευτικότερη σύνθεση του Δ.Σ. και συμμετοχή σ' αυτό και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των μετόχων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το άρθρο 1 του ΝΔ 2554/1953 (Α'- 230), όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα αντικαθίσταται ως εξής :

Άρθρο 1

1. Το Δ.Σ. του Μ.Τ.Σ είναι 11 μελές και αποτελείται από τους :
α. Έναν ανώτατο Αξιωματικό του Στρατού εν ενεργεία, ως Πρόεδρο
β. Έναν ανώτατο Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, μέτοχο του Ταμείου, ως Αντιπρόεδρο
γ. Έναν Υποστράτηγο, Ταξίαρχο ή Συνταγματάρχη του Στρατού εν ενεργεία του Μηχανικού, ως μέλος
δ. Έναν Υποστράτηγο, Ταξίαρχο ή Συνταγματάρχη του Στρατού εν ενεργεία των Οικονομικών Υπηρεσιών, ως μέλος
ε. Έναν Υποστράτηγο, Ταξίαρχο ή Συνταγματάρχη του Στρατού εν ενεργεία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης , ως μέλος
στ. Έναν Υποστράτηγο, Ταξίαρχο ή Αστυνομικό Διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας μέτοχο του Ταμείου, ως μέλος
ζ. Έναν Υποστράτηγο, Ταξίαρχο ή Συνταγματάρχη του Στρατού εν αποστρατεία της Ένωσης Αποστράτων, ως μέλος
η. Έναν Υποστράτηγο, Ταξίαρχο ή Αστυνομικό Διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας εν αποστρατεία της Ένωσης Αποστράτων , μερισματούχο. του Ταμείου, ως μέλος
θ. Έναν ανώτερο υπάλληλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως μέλος
ι. Έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, μέτοχο του Ταμείου, ως μέλος
ια. Έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων μέτοχο του Ταμείου, ως μέλος

2. α. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τριετή θητεία. Με την ίδια απόφαση ορίζονται και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη.
  β. Ο Αντιπρόεδρος και το μέλος του Δ.Σ που είναι ανώτατοι ή ανώτεροι εν ενεργεία Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας προτείνονται από τον Αρχηγό αυτής.
  γ. Οι εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των εν ενεργεία αστυνομικών και οι εκπρόσωποι των αποστράτων εκλέγονται ειδικά προς τούτο μαζί με τα μέλη του- Δ.Σ, σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου Καταστατικού.
  δ. Ο Υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προτείνεται από το Υπουργείο Οικονομικών

3. Το Δ.Σ βρίσκεται σε απαρτία παρόντων του Προέδρου ή Αντιπροέδρου και έξι (6) τουλάχιστον μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ παρίστανται ο Γενικός Διευθυντής του ΜΤΣ, ως εισηγητής, χωρίς ψήφο. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ με αντικείμενο τον ειδικό λογαριασμό του Τ.Α.Σ δεν συμμετέχουν τα μέλη που προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία.

4. Σε περίπτωση παραίτησης κάποιου μέλους ή εξόδου αυτού για οποιανδήποτε λόγο από την Υπηρεσία πριν από την λήξη της θητείας του, αντικαθίσταται από άλλο για το υπόλοιπο χρόνο της θητείας, σύμφωνα με τα ανωτέρω,

5. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων προτείνονται από τα Διοικητικά Συμβούλια των αντιστοίχων Ομοσπονδιών και μετέχουν μέχρι την λήξη της θητείας τους.

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα