Font Size

Cpanel

Η αλήθεια για τις προτάσεις της Π.Ο.ΑΣ.Υ. σχετικά με το ΕΦΑΠΑΞ του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.

poasy

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα 20 Δεκεμβρίου 2011

Αρ. Πρωτ.: 506/4/2α

Προς: Πρόεδρο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.
          Υποστράτηγο κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κων/νο
Κοιν.: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Κύριε Πρόεδρε,

  Είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο θέμα της απόφασης που λάβατε στις 22-7-2011 για τον υποχρεωτικό χρόνο πραγματικής ασφάλισης των 31 ετών, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος στους δικαιούχους αστυνομικούς (Τ.Π.ΑΣ., ήτοι καταταγέντων μέχρι 31-12-1992), κατόπιν της δημοσίευσής της (αριθ. απόφασης 30218/26803/817) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2848 /15-12-2011) και της εσφαλμένης εντύπωσης που προκαλέσατε στα μέλη μας με την απάντηση που δώσατε την 1 Δεκεμβρίου 2011 προς την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής όσον αφορά τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας.

  Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει ο ταμίας της Ομοσπονδίας μας και εκπρόσωπός μας (σχετική από 15/12/2011 επιστολή του προς εσάς, με στόχο την αποσαφήνιση του ρόλου και της συμμετοχής του στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. στις 22-7-2011), χωρίς να υπάρξει επ' αυτού απάντησή σας μέχρι σήμερα, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

  Αντικείμενο της συζήτησης, όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση, αποτελούσε η υποβολή Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης στην εποπτεύουσα το Ταμείο Αρχή (Υ.Ε. & Κ.Α.), για τη λήψη επειγόντων μέτρων διασωστικού χαρακτήρα του Τ.Π.ΑΣ. προς αποτροπή επαπειλούμενου οικονομικού αδιεξόδου αυτού, κινδύνου προκύψαντος από τη μαζική αποστρατεία μετόχων, κυρίως το έτος 2010 (3.000 μέτοχοι) και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας αυτού.

  Όπως είναι γνωστό, η παρουσία των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών, περιορίστηκε μόνο στον εναρκτήριο εισαγωγικό χρόνο της συνεδρίασης, πριν τη συζήτηση επί του θέματος και την ψηφοφορία.

  Κατά την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Π.Ο.ΑΣ.Υ. εκφράστηκε η αγωνία της Ομοσπονδίας για την πορεία του Ταμείου και υπήρξε προτροπή προς το αρμόδιο όργανο του Ταμείου να λάβει τα πιο πρόσφορα μέτρα, με γνώμονα, πρωτίστως, την προάσπιση των συμφερόντων των δικαιούχων - ασφαλισμένων του Ταμείου, με την μη περικοπή των χορηγουμένων ποσών εφάπαξ βοηθημάτων, την έγκαιρη καταβολή των, αλλά και την διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου.

  Επίσης να ληφθεί μέριμνα ελέγχου του αριθμού των αποστρατειών για το 2011 προς αποφυγή του φαινομένου της μαζικής αποστρατείας μετόχων του έτους 2010.

  Ουδέποτε ρωτήθηκε ή παρείχε οποιαδήποτε συγκατάθεση στην αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου πραγματικής ασφάλισης στο Ταμείο στα 31 έτη. Διότι, άλλωστε, ποτέ δεν είχε τέτοια εξουσιοδότηση από τα αρμόδια όργανα της Ομοσπονδίας και ποτέ δεν συνήνεσε σε κάτι τέτοιο.

  Εξάλλου, η Ομοσπονδία μας, με το υπ' αριθ. πρωτ. 605/13/27 από 30 Σεπτεμβρίου 2011 έγγραφό της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ Γεώργιο, το οποίο κοινοποιήθηκε προς όλες τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας και λάβατε και εσείς ο ίδιος γνώση, τόσο δια του ιδίου εγγράφου, αλλά και κατά τη συμμετοχή σας στα Γενικά –Διοικητικά μας Συμβούλια, είχε διατυπώσει και δημοσίως τις θέσεις της. Στον κ. Υπουργό Εργασίας, αναφέραμε ειδικότερα: "Με αφορμή τη γενικευμένη ανησυχία που προκλήθηκε στον κλάδο των Αστυνομικών ύστερα από σχετική απόφαση της διοίκησης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α περί χορήγησης του εφάπαξ (πρώην Τ.Α.ΑΣ.) με την προϋπόθεση της συμπλήρωσης 31 ετών υπηρεσίας στο Σώμα, αλλά και εναλλακτικές προτάσεις για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ με βάση τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (προγενέστερη αναλογιστική μελέτη Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τα δεδομένα του τότε έτους), η Ομοσπονδία μας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας, υποστηρίζει και υπερασπίζεται τα εξής:

  Η εσπευσμένη και απρόβλεπτη φυγή από την υπηρεσία το 2010, περίπου 4.000 Αστυνομικών λόγω του πανικού που προκλήθηκε από τη γενόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και επιβάρυνε τη ροή εξόφλησης των υποχρεώσεων του Ταμείου, δεν παρατηρείται το 2011 και ευελπιστούμε να υπάρξει το ίδιο για τα επόμενα έτη έως 31-12-2014.

  Η καταβολή και ο υπολογισμός του εφάπαξ με τα σημερινά δεδομένα, είναι όροι υλοποιήσιμοι, αλλά και αναγκαίοι για να μη δοθεί κανένα περεταίρω στίγμα – πλέον των όσων ήδη έχουμε υποστεί- για επίταση της ήδη υπάρχουσας ανησυχίας.

  Θέτουμε επιπλέον, ως δικλίδα ασφαλείας την πρόταση για δημιουργία από δω και πέρα λίστας-σειράς προτεραιότητας στη χορήγηση του εφάπαξ (γνωστοποιήσιμης στους ενδιαφερόμενους) με βάση τη διαγραφή από το Σώμα από 1-1-2011 έως 31-12-2011 και με τις εξής περιοριστικές συνιστώσες:

α) Τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα από κατάταξης

β) Τις αυτεπάγγελτες αποστρατείες λόγω ορίου ηλικίας

γ) Λόγοι θανάτου-χηρείας που θα συνδέονται και με απόδειξη της οικονομικής αναξιοπάθειας (όπως ίδρυμα εξοχών)

  Σε περίπτωση αυξημένων αιτήσεων αποστρατείας όπως το 2010, τότε επιβάλλεται η άμεση εκπόνηση επίκαιρης αναλογιστικής μελέτης, ώστε με τα συγκεκριμένα δεδομένα και αριθμούς που θα έχουν διαμορφωθεί, να προταθούν με επιστημονική τεκμηρίωση μέτρα προσαρμοσμένα στην συγκεκριμένη κατάσταση και όχι παραπάνω απ' ότι αυτή επιβάλλει, με δυνατότητα, εφόσον αλλάξουν αυτά προς το δυσμενέστερο, νέας προσαρμοστικής μεταβολής."

Κύριε Πρόεδρε,

  Από όλα τα προαναφερόμενα προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι με το υπ' αριθμ. 8069/7/106 από 1-12-2011 έγγραφό σας, χρεώνετε στην Ομοσπονδία μας θέσεις που ουδέποτε διατυπώθηκαν, αφού ουδέποτε ελήφθησαν από τα αρμόδια όργανά μας. Προς αποφυγήν τυχόν παρεξηγήσεων και δυσάρεστων άλλων καταστάσεων σας παρακαλούμε να εκδόσετε άμεσα νέο διευκρινιστικό έγγραφο – ανακοίνωση για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Επισυνάπτεται η σχετική από 15/12/2011 επιστολή του ταμία Π.Ο.ΑΣ.Υ.

epistoli_tamia_sel1_850
epistoli_tamia_sel2_850

ypografes-poasy

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα