Font Size

Cpanel

Βούληση της Κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργών για αποχώρηση της Αστυνομίας από τους αγωνιστικούς χώρους

poasy4
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 701/11/10-δ

Η Αθλητική Βία ως μέρος της Κοινωνικής Βίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες 18-06-2018, στην Αθήνα (Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ), υπό την αιγίδα της ΠΟΑΣΥ, το 1ο θεματικό φόρουμ των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής με θέμα «Η Αθλητική Βία ως μέρος της Κοινωνικής Βίας» και με συντονιστή των εργασιών τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟ, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου. Το κυρίαρχο συμπέρασμα αυτής της Ημερίδας προέκυψε δια στόματος των κκ Υπουργών ΤΟΣΚΑ – ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και της βούλησης της κυβέρνησης, ως προς την κοινή συνεργασία, για απεγκλωβισμό των αστυνομικών δυνάμεων από τους αγωνιστικούς χώρους.

18-6-18a

Πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις, προβλήθηκαν βίντεο που απεικονίζουν τη βιαιότητα των επεισοδίων στα ελληνικά γήπεδα, ενώ ένας συνάδελφός μας, ο κ. Γιώργος ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του μετά από άγρια επίθεση «φιλάθλων» το 2017, αναφέρθηκε στον σοβαρό τραυματισμό του από την εγκληματική ενέργεια που δέχθηκε ενώ, ήταν σε μέτρα τάξης έξω από το γήπεδο και περιέγραψε πώς αυτή η επίθεση από λάτρη του ποδοσφαίρου, τον επηρέασε τόσο πολύ που αδυνατεί πλέον να παρακολουθήσει το άθλημα ακόμα και στην τηλεόραση.

Οι εργασίες άνοιξαν με την ομιλία του Ειδικού Συνεργάτη της Ομοσπονδίας κ. Αθανασίου ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος τόνισε ότι ευχή όλων είναι να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, ενώ μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες της οικογένειας του αείμνηστου καθηγητή Χαράλαμπου ΜΠΛΙΩΝΑ, με την ευχή να μην υπάρχουν ανάλογα θλιβερά γεγονότα στους αγωνιστικούς χώρους. Τις θέσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος ανέπτυξαν, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων, Βορειοανατολικής Αττικής δια του Αντιπροέδρου κ. Θεόδωρου ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, Δυτικής Αττικής δια του Προέδρου κ. Γεωργίου ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ, Πειραιά δια του Προέδρου κ. Σπύρου ΛΙΟΤΣΟΥ και Αθηνών δια του Προέδρου κ. Δημοσθένη ΠΑΚΟΥ, καθώς και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, καλώντας τους αρμόδιους παράγοντες να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ζητήματα και να λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις ώστε, να αφήσουν θετικό στίγμα επί των ημερών τους, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος, με βάση και με την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

18-6-18b

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της αστυνομίας και τις αρμοδιότητές της τέθηκε με έμφαση η αλλαγή της αθλητικής νομοθεσίας, κόντρα στα συμφέροντα που δεν επιθυμούν την εξυγίανση του χώρου, αλλά και η εφαρμογή των διατάξεών της στη συνέχεια, διότι αν επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα με την έναρξη της νέας περιόδου, οι Ενώσεις θα αναθεωρήσουν τη στάση τους. Δεν ανεχόμαστε κάθε Σαββατοκύριακο οι συνάδελφοι να κάνουν υπηρεσία σε εμπόλεμες ζώνες και να έχουμε απόπειρες δολοφονίας και την ίδια ώρα να διαπιστώνουμε ότι οι ΠΑΕ χρησιμοποιούν σεκιούριτι – ιδιωτικές υπηρεσίες φύλαξης, οι οποίες θα πρέπει να είναι εξειδικευμένες στο αντικείμενο και πριν από την έναρξη κάθε αγώνα θα πρέπει να ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα τονίζει ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και αναγνωρίζει στη σημερινή πολιτική ηγεσία ότι επιδεικνύει αποφασιστικότητα η οποία όμως πρέπει να πάει μέχρι τέλους, αψηφώντας το πολιτικό κόστος και τις πιέσεις που ασκούν για τα δικά τους συμφέροντα ΠΑΕ, ΚΑΕ και λοιποί παράγοντες.

18-6-18c

Κομβικής σημασίας νέο μέτρο που πρέπει να θεσμοθετηθεί, αποτελεί για μας η αποδέσμευση της αστυνομίας από τις αρμοδιότητες τάξης και ασφάλειας εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, διότι η παροχή εργασίας εντός του χώρου ιδιωτικής εταιρείας συνιστά εξαρτημένη εργασία που πληρώνεται συγκεκριμένα, βάσει των άρθρων του Συντάγματος, αποφάσεων του Αρείου Πάγου και διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Επίσης, να μην αποδομείται, αλλά αντιθέτως να ενισχύεται η υπάρχουσα υποδομή των αρμοδίων αστυνομικών υπηρεσιών αντιμετώπισης της αθλητικής βίας και να προβλεφθούν με το νέο νόμο με απόλυτη σαφήνεια και λεπτομέρεια οι αρμοδιότητες της αστυνομίας και τα καθήκοντα των αστυνομικών, από την υπηρεσία τους ως το γήπεδο και βέβαια κατά τη διάρκεια των επεμβάσεών τους σε περίπτωση επεισοδίων, λαμβάνοντας υπόψη ευρωπαϊκά πρότυπα αστυνομικών δράσεων, ώστε να σταματήσει η διαρκής αιματοχυσία των αστυνομικών και να αποφευχθούν τραγωδίες άλλων χωρών.

Ως Ομοσπονδία, έχουμε όλη την καλή διάθεση να συμβάλλουμε, γεγονός που καταδεικνύεται τόσο με τη συμμετοχή μας στη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ) δια του Ειδικού μας συνεργάτη κ. Αθανασίου ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και του Α΄ Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας κ. Αθανασίου ΝΤΑΒΟΥΡΑ, όσο και με τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας που έχει έναν υψηλό συμβολισμό αλλά και ένα αυταπόδεικτο θετικό πρόσημο λόγω και της συμμετοχής της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και της ηγεσίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού και των διακεκριμένων ομιλητών μας.

18-6-18d

Τα αίτια της αθλητικής βίας ανέδειξε ο Δικηγόρος, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας κ. Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ, τονίζοντας ότι το έγκλημα δεν είναι αστυνομικό πρόβλημα και ότι η βία των γηπέδων ειδικότερα αντιμετωπίζεται με την καταπολέμηση των παραγόντων γένεσής της (φτώχεια, ανισότητες, ανεργία, περιθωριοποίηση κλπ), με την πρόληψη – καταστολή (διαχείριση των «εξαρτημένων αντανακλαστικών του πολίτη» ώστε ο εν δυνάμει παραβάτης, να γνωρίζει ότι θα συλληφθεί άμεσα), με τη θωράκιση της αστυνομίας (τεχνολογική υποδομή, θεσμικά μέτρα), με την αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας όσον αφορά την παραβατικότητα των παραγόντων, διοικήσεων κλπ, με την ανάληψη της ευθύνης για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων από τους ιδιοκτήτες και τέλος, με την καθιέρωση αυστηρότατων ποινών και όλα αυτά με έναν νόμο εφαρμόσιμο και λειτουργικό για την Ελληνική Αστυνομία και τις διωκτικές αρχές.

Ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Αριστείδης ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ εστίασε με την ομιλία του στην ισχύουσα νομοθεσία και στη διαμορφωθείσα κατάσταση, τονίζοντας ότι οι «οπαδοί» αντιμετωπίζουν πλέον την αστυνομία ως εχθρό και ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει τάσεις διόγκωσης αλλά σε ελεγχόμενα επίπεδα. Τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας όλων των φορέων και συνηγόρησε υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας για σειρά ζητημάτων όπως η υποδομή και η ασφάλεια των γηπεδικών εγκαταστάσεων, ο έλεγχος των φιλάθλων (ηλεκτρονικό εισιτήριο, προσωποποίηση οπαδών, κάμερες, αποκλεισμός παραβατών από τους αγώνες), η τήρηση της τάξης εντός των γηπέδων από τους διοργανωτές με πιστοποιημένες εταιρίες σεκιούριτι και επέμβαση της αστυνομίας μόνο εφόσον δεν είναι επαρκής η δράση των σεκιούριτι, η καθιέρωση αυστηρών διοικητικών κυρώσεων για ρίψεις αντικειμένων κλπ.

18-6-18e

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Νικόλαος ΤΟΣΚΑΣ χαιρέτησε τη διοργάνωση της ημερίδας με αυτό το περιεχόμενο, τονίζοντας ότι ακούγονται προτάσεις που συμβάλλουν προς την αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν αρκεί, ωστόσο ένα νομοθέτημα, όπως είπε, λόγω της φύσεως του προβλήματος. Αναφερόμενος στο ρόλο της αστυνομίας στα γήπεδα, υπενθύμισε ότι γίνονται αγώνες και στο ΟΑΚΑ που δεν είναι ιδιωτικό, αλλά το θέμα της απεμπλοκής της αστυνομίας εξετάζεται σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και θα υπάρξει αποτέλεσμα. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι ΠΑΕ πρέπει να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο εφόσον θέλουν κόσμο στο γήπεδο και όχι τον εναγκαλισμό τους με τους «οργανωμένους».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γεώργιος ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ χαιρέτησε κι αυτός τους διοργανωτές για το επίπεδο της συζήτησης, συμφώνησε με τις επισημάνσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος και επικροτώντας την ομιλία του κ. ΤΣΙΓΚΡΗ δήλωσε πρόθυμος για ενδυνάμωση της συνεργασίας μας ώστε να δρομολογηθούν θετικές αποφάσεις και μέτρα που θα αποτυπώνονται στο νέο αθλητικό νόμο, σύμφωνα με τις προτάσεις εκείνων που γνωρίζουν το πρόβλημα, επαναλαμβάνοντας τη βούληση της κυβέρνησης για αποχώρηση της αστυνομίας από το εσωτερικό των γηπέδων και ενίσχυση των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να σταματήσουν οι αρρυθμίες που παρατηρούνται (έλεγχος καμερών κλπ).

18-6-18f

Όπως είπε συγκεκριμένα, είναι άποψη και του Πρωθυπουργού, να σταματήσει το μπαλάκι των ευθυνών, που θα καταλήγει πάντα στην αστυνομία. Η ευθύνη για τη διεξαγωγή ανήκει στον διοργανωτή, σ' αυτόν που βάζει τα χρήματα. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα κάνει τον ταξιθέτη, ούτε τον «τροχονόμο» ανάμεσα σε ιπτάμενα καθίσματα. Θα επεμβαίνει εφόσον χρειαστεί αλλά και με το ανάλογο κόστος γι' αυτόν που την καλεί. Τα δε θέματα αυτά θα ρυθμιστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα έχει ισχύ από την προσεχή αγωνιστική περίοδο. Αν η αλλαγή αυτή θα γίνει άμεσα ή σταδιακά, θα είναι αποτέλεσμα του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες σεκιούριτι είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να λειτουργούν όπως στα αεροδρόμια, με δυνατότητα υπόδειξης των παραβατών, ώστε να συλλαμβάνονται από την αστυνομία, ενώ δεν συμφώνησε με την πρόταση για καθιέρωση «ιδιώνυμου» αδικήματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν αλλαγές ορισμένων ποινών, επί το αυστηρότερον.

18-6-18g

Τις πολιτικές που εφάρμοσε η Αστυνομία της Σκοτίας για την πάταξη του χουλιγκανισμού παρουσίασε με την ενδιαφέρουσα ομιλία του ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Σκωτίας Μr David HAMILTON.

Αφού ευχαρίστησε την ΠΟΑΣΥ για την πρόσκληση τόνισε ότι χαίρεται που η Ομοσπονδία μας ακολουθεί τον ευρωπαϊκό βηματισμό σε αυτό το επίμαχο θέμα και ανέλυσε τις τακτικές που ακολουθήθηκαν από την Υπηρεσία του σε όλο το φάσμα των μέτρων, από το ότι δεν τους αντιμετωπίζουν ως «χούλιγκαν» αλλά ως «ομάδα υψηλού ρίσκου» έως το να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση κατασταλτικών δυνάμεων, στερώντας τους έτσι τη χαρά που νιώθουν όταν συγκρούονται με την αστυνομία. Αφού τόνισε ότι η αστυνομία δεν αστυνομεύει το εσωτερικό των γηπέδων, αλλά επεμβαίνει με το αζημίωτο, όταν χρειάζεται, αναφέρθηκε σε πολλά άλλα μέτρα που χρειάστηκε να εφαρμοστούν, όπως:

Η απαγόρευση αλκοολούχων ποτών δυο ώρες πριν από τους αγώνες και μια μετά με δυνατότητα σύλληψης των παραβατών, αποβολής από τον αγώνα κλπ, η αυστηρή εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας και πιστοποίησης των γηπέδων με όλα τα σχετικά (κάμερες, πυρασφάλεια κλπ), οι ειδικοί εισαγγελείς, οι ειδικοί επόπτες αστυνομικοί, οι ειδικές αστυνομικές μονάδες για την παρακολούθηση των φιλάθλων την ώρα του αγώνα, οι ομάδες πληροφοριών σε αγαστή συνεργασία με ΠΑΕ και συνδέσμους φιλάθλων, ο έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ανάλυση προηγμένων μοντέλων συμπεριφοράς, η εμφανής αστυνόμευση και παρακολούθηση των υπόπτων- καταγραφή με κάμερες των κινήσεών τους, η πλατιά δημοσιότητα των φωτογραφιών των παραβατών, η προληπτική εξουδετέρωση της οργανωμένης διασάλευσης της τάξης και μύησης νέων ατόμων στο χουλιγκανισμό κλπ.

Τις θέσεις των κομμάτων τους παρουσίασαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Παναγιώτα ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ο υπεύθυνος Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Θεόδωρος ΛΙΑΠΗΣ, ο υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ευστάθιος ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ και ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γιώργος ΠΑΤΟΥΛΗΣ. Επίσης παρέστη η Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Νάντια ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.

Παρέστησαν επίσης ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης/Α.Ε.Α. Ταξίαρχος κ. Δημήτριος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ο Διευθυντής Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος κ. Γεώργιος ΨΩΜΑΣ, ο βοηθός Γ.Α.Δ.Α. Ταξίαρχος κ. Κων/νος ΚΑΛΥΒΑΣ, η κα Ντόρα ΓΙΑΝΝΑΚΗ Πολιτικός Επιστήμονας – Εμπειρογνώμονας Πολιτικών Ασφάλειας & Δικαιοσύνης, οι πρόεδροι της ΠΟΑΞΙΑ και της ΠΟΕΥΠΣ κκ Ιωάννης ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ και Δημήτριος ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Ι.Ρ.Α. κ. Ιωάννης ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΑ κ. Ευάγγελος ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ και άλλοι εκπρόσωποι φορέων του αθλητικού και συνδικαλιστικού χώρου καθώς και πολλοί συνάδελφοι – μέλη μας.

Τέλος, ακολούθησε διαλογική συζήτηση με παρεμβάσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και σφαιρική ανάλυση του επίμαχου θέματος, με την προσδοκία του χρόνου τέτοια εποχή να αποτιμήσουμε με θετικό πρόσημο την συλλογική αυτή προσπάθεια και τα συμπεράσματα που διεξήχθησαν.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2018 Βούληση της Κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργών για αποχώρηση της Αστυνομίας από τους αγωνιστικούς χώρους