Font Size

Cpanel

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας - Π.Δ. 45/2008

poasy5
Αθήνα, 08 Δεκεμβρίου 2017
Αρ. Πρωτ.: 100/3/73α
Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ
Κοιν.: 1) Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα ΞΑΝΘΟ
2) Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο ΤΟΣΚΑ
3) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριο ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
4) Προϊστάμενο Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ
5) Διεύθυνση Υγειονομικού/Α.Ε.Α.
6) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Θέμα: «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας - Π.Δ. 45/2008»

Κύριε Αρχηγέ,

Καίτοι παρήλθαν πολλά έτη από την θέσπιση του ανωτέρω προεδρικό διατάγματος το οποίο αποτελεί την κορωνίδα του συνδικαλιστικό μας αγώνα, η Φυσική Ηγεσία αρνείται πεισματικά την πλήρη εφαρμογή του με επιπτώσεις δυσμενείς και απρόοπτες τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των αστυνομικών.

Τα επακόλουθα είναι γνωστά και μάλιστα περιγράφονται αναλυτικά στο επισυναπτόμενο υπ΄αρίθμ. 144/2017 από 08/12/2017 έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε έχουν παρουσιαστεί και αξιολογηθεί σε σχετικές με το θέμα ημερίδες και διαλέξεις που έχουν γίνε και υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας μας.

Είναι οξύμωρο, το πλέον στρεσογόνο επάγγελμα στην Χώρα μας του οποίου μάλιστα τα στελέχη έχουν τον χαμηλότερο δείκτη προσδόκιμου ζωής σύμφωνα με έγκριτες μελέτες να μην τυγχάνουν της ανάλογης επιστημονικής και ιατρικής φροντίδας παρότι, η πολιτεία πολύ σωστά νομοθέτησε και έθεσε σε ισχύ το Π.Δ. 45/2008.

Η προστιθέμενη αξία και τα οφέλη από αυτή την εφαρμογή θα είναι πολλαπλάσια για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο δαπανά υπέρογκα ποσά για την νοσηλεία των αστυνομικών και έρχεται να θεραπεύσει εκ΄των υστέρων αντί να προλαμβάνει την υγεία των ένστολων λειτουργών του, με την επισήμανση επίσης πως δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων για την συνολική κατάσταση της υγείας των συναδέλφων μας.

Ως Δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, πιστεύουμε πως έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για την θέσπιση του ιατρού εργασίας και στην Ελληνική Αστυνομία (ανά Διεύθυνση Αστυνομίας) στα πρότυπα της θέσπισης των ψυχολόγων, καθότι οι σημερινές ανάγκες το επιβάλλουν όπου και η ρητή διάταξη του άρθρου 2 του Π.Δ.45/2008 το προβλέπει και δυστυχώς για έναν μεγάλο οργανισμό που αποτελείται από 50.000 περίπου εργαζομένους να υφίσταται αυτή τη στιγμή μία μόνο θέση ειδικότητας ιατρού εργασίας.

Η θέση μας αυτή να αποτελέσει προϊόν περαιτέρω συνεργασίας και εμπλουτισμού, με προτάσεις που θα κατατεθούν πλήρως τεκμηριωμένες από την Ομοσπονδία μας, ώστε άμεσα να τύχει θετικής κατάληξης το εύλογο και δίκαιο αυτό θεσμικό μας αίτημα όπως διατυπώνεται και στο σχετικό ψήφισμα του 27ου Πανελλαδικού μας Συνεδρίου το οποίο σας έχει κατατεθεί.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα