Font Size

Cpanel

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

poasy
Αθήνα, 04 Μαΐου 2017
Αρ. Πρωτ.: 200/2/142-β

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διήμερες εργασίες (3&4 Μαΐου 2017) του Γενικού Συμβουλίου των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων της Ομοσπονδίας, όπου οι εκπρόσωποί τους είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόρη Γερακαράκο και τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών κ. Βασίλειο Πανταζή για τις προτεραιότητες της συνδικαλιστικής μας δράσης αλλά και να αναδείξουν τα προβλήματα που τους απασχολούν σε τοπικό επίπεδο ώστε να υπάρξει συντονισμός του αγώνα μας.DSC 0476

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόρης Γερακαράκος τόνισε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης δρομολογούνται από την κυβέρνηση νομοθετικές πρωτοβουλίες που μας αφορούν και γι' αυτό από την προσεχή εβδομάδα ξεκινούν οι συναντήσεις από κοινού με τις άλλες Ομοσπονδίες και με τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων ώστε να πετύχουμε τις δεσμεύσεις τους επί τριών κυρίαρχων για μας ζητημάτων, όπως είναι το μισθολόγιο-εφαρμογή αποφάσεων ΣτΕ, η αναγνώριση της επικινδυνότητας και το δικαίωμα στην απεργία, χωρίς να παραβλέπουμε τα υπόλοιπα αιτήματά μας. Απεναντίας, το συνδικαλιστικό μας κίνημα είναι «στο κόκκινο» εξαιτίας της οικτρής κατάστασης που βιώνουν οι συνάδελφοι στις υπηρεσίες. Προειδοποίησε δε ότι εφόσον η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά μας θα προβούμε άμεσα σε κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τις άλλες Ομοσπονδίες. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικό μας περίγυρο και την ανασφάλεια που προκαλεί η καλπάζουσα εγκληματικότητα στους συμπολίτες μας, η ΠΟΑΣΥ θα αναδείξει με κινητοποιήσεις και το γεγονός ότι η αστυνομία έχει μείνει μόνη με πενιχρά μέσα να μάχεται το έγκλημα, όπως παραδέχεται δημοσίως και ο αρμόδιος υπουργός μας.

Ενημερώνοντας εκτενέστερα για τα ανοικτά θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, ο αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλειος Πανταζής εξέθεσε τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις μας κατ΄ αρχήν για την κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που δεν είχε απασχολήσει κανέναν επί χρόνια, ενώ παρανόμως γίνονται ασφαλιστικές κρατήσεις από συναδέλφους. Επίσης, για την καθυστέρηση έκδοσης της εγκυκλίου σχετικά με τα οδοιπορικά, για την έγκριση των δαπανών όπου η δημιουργία νέων επιτελικών υπηρεσιών για την διεκπεραίωση των υπομνημάτων και της σχετικής αλληλογραφίας καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει λόγω της πολυπλοκότητας των απαιτούμενων ελέγχων και της μη εξειδίκευσης των διαχειριστών των υπηρεσιών, για το επίδομα εξομάλυνσης όπου καταφεύγουμε σε δικαστικές πρωτοβουλίες, για τα δάνεια του ΤΕΑΠΑΣΑ, για τις συντάξεις χηρείας που διασώθηκαν κατά το σκέλος που γνωρίζουμε χάριν του σκληρού αγώνα της ΠΟΑΣΥ και τον οποίο άλλοι δεν δίστασαν να καπηλευτούν, για τον ΕΦΚΑ όπου εκπροσωπείται από τον ίδιο η Ομοσπονδία στη Συμβουλευτική Επιτροπή έχοντας την δυνατότητα άμεσης υποστήριξης των δίκαιων αιτημάτων μας και της αναγνώρισης των ιδιαιτεροτήτων του λειτουργήματός μας, για την έκδοση εγκυκλίου όσον αφορά τη μάχιμη 5ετία, για το πόθεν έσχες και τις φορολογικές δηλώσεις όπου ζητάμε εκ νέου επέκταση της ηλεκτρονικής εφαρμογής, κλπ.2

Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης Μπουκουβάλας αναφέρθηκε στον αγώνα μας για την αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος και ενημέρωσε το Σώμα ότι έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ με αίτημα απόσυρσης του Π.Δ. που προβλέπει τη μη συμμετοχή στις εξετάσεις των αστυνομικών σχολών είτε για την προαγωγή αρχιφυλάκων, όσων τίθενται σε κατάσταση διαθεσιμότητας είτε επειδή εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας και του τεκμηρίου αθωότητας. Η προσφυγή εκδικάστηκε στο Γ' Τμήμα του ΣτΕ και αναμένουμε την απόφασή του.

Εκ μέρους των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων αναδείχθηκε το μέγεθος των προβλημάτων και η αγωνία που προκαλούν στους συναδέλφους μας οι συνεχιζόμενες περικοπές των λειτουργικών εξόδων, η αδυναμία της υπηρεσίας να τους εφοδιάζει με τα στοιχειώδη εφόδια και μέσα, αλλά και το πάγωμα των προσλήψεων σε συνδυασμό με τα πάρεργα που φορτώθηκε ξανά ο αστυνομικός οργανισμός. Τονίστηκε ότι η αστυνομία του δρόμου ζει από τους χορηγούς και ότι ο συνάδελφος έχει φτάσει στα όριά του, βάζοντας χρήματα από την τσέπη του είτε αναζητώντας λύσεις από τα σωματεία για θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της διοίκησης, του αρχηγείου και του υπουργείου.

Ομοίως, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί η συνεχιζόμενη καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας (ΠΔ 394/01 και 173/13), ζητήθηκε δε να θεσμοθετηθεί ο πειθαρχικός έλεγχος των αξιωματικών που δεν προβαίνουν στην έκδοση υπηρεσίας εβδομαδιαίως ενώ η στελέχωση των νέων υπηρεσιών στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, να συνδυαστεί με τις τακτικές μεταθέσεις (ΠΔ 100/03 και 75/16).

3

Άλλα τρέχοντα θέματα τέθηκαν επίσης από την πλειονότητα των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, για τα οποία απάντησαν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ειδικότερα:

Ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής Υποστράτηγος κ. Γεώργιος Κωτσάκης ενημέρωσε το Σώμα για τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη αναφορικά με τις προμήθειες οχημάτων, αναλώσιμων υλικών, υλικοτεχνικού εξοπλισμού, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει καθυστέρηση λόγω των προσφυγών των εταιρειών που αποκλείονται για διάφορους λόγους, ενώ για να προωθηθούν προμήθειες μικρότερων δαπανών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση η οποία βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Συνολικά είναι σε εξέλιξη 102 μεγάλοι διαγωνισμοί κόστους 280.000.000 ευρώ. Από αυτούς το προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθούν διαγωνισμοί για 600 οχήματα διαφόρων τύπων, για 11 λεωφορεία διμοιριών κλπ.

Επίσης, είπε ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση για την έγκριση δαπανών ενώ για την αλλαγή του ειδικού μισθολογίου διευκρίνισε ότι, ως αρχηγείο, δεν έχουν καμία συμμετοχή ούτε ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, για το επίδομα εξομάλυνσης είπε ότι σχετική τροπολογία έχει προωθηθεί από το αρχηγείο στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Δασκαλάκης απάντησε ότι η Ομάδα εργασίας του ΑΕΑ όπου συμμετέχουμε, για την αναθεώρηση του πειθαρχικού δικαίου, έχει ολοκληρώσει το έργο της και το προτεινόμενο νέο π.δ. έχει υποβληθεί στην Ηγεσία με στόχο την ταχύτερη και δικαιότερη απονομή δικαιοσύνης. Επίσης, προωθείται π.δ. για τη βελτίωση του βαθμολογίου, σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής του Αρχηγείου και κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής βαθμολογίου της Ομοσπονδίας μας.

Για την ανωμαλία που παρατηρείται στην έκδοση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας και στις επισημάνσεις μας ότι πρέπει να απαλειφθεί ο όρος «οποτεδήποτε» είπε ότι έχουν εκδοθεί σχετικές εγκύκλιοι και η ηγεσία θα αναζητά ευθύνες πειθαρχικές στις διοικήσεις που την παραβιάζουν χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.

Για την υγιεινή και ασφάλεια ανακοίνωσε ότι αρχικά θα προσληφθεί ένας ιατρός εργασίας ενώ η επέκταση σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση αλλά μελλοντικά με την καθιέρωση νέων οργανικών θέσεων ειδικών καθηκόντων.

Επίσης, επανάλαβε τα αιτήματά μας που βαίνουν προς ικανοποίηση με την προώθηση σχεδίου νόμου, όπως η κατάργηση της εντοπιότητας, η κατάργηση των επιθεωρήσεων στους κατ' οίκον ασθενείς αστυνομικούς (άρθρο 36 π.δ. 584/85), η χορήγηση αδειών ασθενείας τέκνων, γάμου, εθελοντών αιμοπεταλίων , μυελού των οστών κλπ.

Η πρόεδρος του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχος κα Παναγιώτα Χαρώνη τόνισε ότι το ταμείο πέτυχε την αυτονομία λειτουργίας του στους Τομείς Πρόνοιας και Κλάδου Υγείας και ότι έχει χορηγήσει συνολικά 2.900 οφειλόμενα εφάπαξ ενώ επίκειται και η χορήγηση των δανείων που έχουν αιτηθεί αρκετοί δικαιούχοι, αν και η απαίτηση των συναδέλφων μας είναι να χορηγούνται πολύ περισσότερα δάνεια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αναφορικά με τον Κλάδο Υγείας είπε ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση κατόπιν αναλογιστικής μελέτης, για την ένταξη κι άλλων συναδέλφων που δεν προέρχονται αποκλειστικά από την τέως Αστυνομία Πόλεων αλλά και όσων υπάγονται σήμερα ασφαλιστικά στα πρώην ταμεία της Ελληνικής Χωροφυλακής και ειδικότερα των νεωτέρων συναδέλφων.

Τέλος θα ρυθμιστεί σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο η αντικατάσταση της γνωστής τριγωνικής σφραγίδας με ηλεκτρονική ένδειξη στις εντολές συνταγογράφησης για όλη την επικράτεια προκειμένου οι ασφαλισμένοι να προμηθεύονται δωρεάν τα φάρμακα και την όποια συμμετοχή θα την καλύπτει αποκλειστικά ο Κλάδος Υγείας.

Τις προσεχείς ημέρες και ανάλογα με τις εξελίξεις, η Ομοσπονδία θα ανακοινώσει τα περαιτέρω βήματά της. Καλούμε τους συναδέλφους σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να απαντήσουμε στη συνεχιζόμενη απαξίωση του αστυνομικού οργανισμού, στην υποβάθμιση του αγαθού της ασφάλειας και στην συνεχιζόμενη διόγκωση των κινδύνων που απειλούν τον Έλληνα Αστυνομικό.

 Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2017 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ