Font Size

Cpanel

Εργασίες Γενικού Συμβουλίου της 13/04/2016

poasy
Αθήνα, 13 Απριλίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 200/2/126-στ

Εργασίες Γενικού Συμβουλίου της 13/04/2016

Στο πλαίσιο των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, η Ομοσπονδία μας απότισε σήμερα φόρο τιμής στον εκλιπόντα Γραμματέα Δημοσίων Σχέσεων, αείμνηστο συνάδελφό μας Κυριακούλη Γρηγοράκο, ο οποίος έπεσε θύμα στο βωμό του καθήκοντος το 2011, λίγο πριν φτάσει στο Αγρίνιο εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία στην Περιφερειακή διάσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας της Δυτικής Ελλάδας.13.04.2016-1

Με μια σεμνή τελετή, παρουσία της οικογένειάς του, η Ομοσπονδία τίμησε τη μνήμη και την προσφορά του στο συνδικαλιστικό μας αγώνα, ονοματίζοντας μία Αίθουσα Συνεδριάσεων, που βρίσκεται στα γραφεία μας στην οδό Μεσογείων 96, ως Αίθουσα Κυριακούλη Γρηγοράκου.

Παρέστησαν ο Διευθυντής του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Υποστράτηγος ε.α. κ. Νικόλαος Μάρκου, ο Υπασπιστής του, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Άρης Λυμπεράτος και η Προϊσταμένη Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, στους οποίους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας υπέβαλε σχετικό αίτημα για την αναγνώριση του μοιραίου συμβάντος όχι ως τροχαίο δυστύχημα, αλλά ως απώλεια εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, αφού ο συνάδελφός μας ασκούσε τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα και άρα δεν ήταν «εκτός υπηρεσίας».

Ακολούθησε η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου κατά την οποία υπήρξε αμφίδρομη ενημέρωση τόσο εκ μέρους της Ομοσπονδίας για τις ενέργειες του Προεδρείου και του Διοικητικού της Συμβουλίου, όσο και εκ μέρους των εκπροσώπων των Ενώσεων για τα προβλήματα που τους απασχολούν με ιδιαίτερη έμφαση στην απορρύθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών εξαιτίας του μεταναστευτικού-προσφυγικού, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων, τις περικοπές δαπανών και τις συνεχιζόμενες συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων που έχουν ως αρνητικό αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη περί τις 7.000 κενές οργανικές θέσεις (παρά την κατάργηση των 6.700 θέσεων αστυφυλάκων επί θητείας Δένδια), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική ασφάλεια αστυνομικών και πολιτών.

Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι στο κόκκινο, δεδομένων των πολλών ανοικτών μετώπων για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, αλλά και των νέων και καθημερινών πλέον προβλημάτων, όπως αυτά ανακύπτουν από τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και την εκτεταμένη απασχόληση αστυνομικών δυνάμεων. Κοινή διαπίστωση είναι ότι από την Ομοσπονδία παράγεται θετικό έργο αφού παλιά θεσμικά αιτήματα βρίσκουν την επίλυσή τους. Τα μείζονα ζητήματα του ασφαλιστικού, του ΤΕΑΠΑΣΑ, του φορολογικού, του μισθολογικού, της αναδιάρθρωσης, των κρίσεων –προαγωγών κλπ, απορροφούν όλες μας τις δυνάμεις με στόχο την διασφάλιση των συμφερόντων του κλάδου και την περαιτέρω ενδυνάμωση τόσο του αστυνομικού οργανισμού όσο και του ανθρώπινου δυναμικού του, δεδομένου ότι η κυβέρνηση «επείγεται» να νομοθετήσει, αθετώντας προεκλογικές δεσμεύσεις περί ουσιαστικής συμμετοχής των θεσμικών φορέων των εργαζομένων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που μας αφορούν (εργασιακά θέματα, θεσμικά θέματα, οικονομικά θέματα). Εκ μέρους μας δεν γίνεται ανεκτή καμιά διαδικασία προώθησης ζητημάτων ερήμην μας και τούτο κατέστη σαφές και προς την πολιτική ηγεσία, τονίζοντάς της ότι στο ΥΕΘΑ γίνονται ήδη, εν τη απουσία μας, διεργασίες για την κατάρτιση νέου μισθολογίου. Αυτή η ανακολουθία πρέπει να λάβει τέλος με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, σε αντίθετη δε περίπτωση θα υπάρξει ρήξη.

Επιγραμματικά τονίστηκε από τον πρόεδρο κ. Γρηγόρη Γερακαράκο ότι η Ομοσπονδία πέτυχε το τελευταίο διάστημα την τροποποίηση του Κώδικα Μεταθέσεων, την επέκταση χορήγησης αδειών, τη δέσμευση για ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών και λεσχών σίτισης, τη συμμετοχή στην Επιτροπή για τις κρίσεις –προαγωγές, διασφαλίζοντας την ορθολογική και αντικειμενική ανέλιξη και των χαμηλόβαθμων, τη διαβεβαίωση της ηγεσίας ότι θα εκδοθεί σχετική διαταγή ώστε να μην ισχύει το μέτρο της διαθεσιμότητας για ήσσονος σημασίας ζητήματα, τη συμμετοχή μας στη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, την πρωτοποριακή τηλεοπτική εκπομπή στον σταθμό KontraChannel, την αύξηση των θέσεων μετάθεσης στην επαρχία μέσω των τακτικών -συμπληρωματικών μεταθέσεων, την αποτροπή της εγκατάστασης προσφύγων σε αστυνομικές σχολές, την εξασφάλιση δυο κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τη δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι θα υπάρξει ρύθμιση για να αποτραπεί η γραφειοκρατική καταταλαιπώρηση στις αρμόδιες ΔΟΥ όσον αφορά στις συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις, την υιοθέτηση προτάσεών μας για την αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών, διατηρώντας επιφυλάξεις ως προς την τελική κατάληξη του εγχειρήματος κλπ.

Ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλειος Πανταζής ενημέρωσε το σώμα για τα προωθούμενα νομοσχέδια (ασφαλιστικό, φορολογικό) καθώς και για το ΤΕΑΠΑΣΑ για το οποίο συνεχίζουμε τη μάχη της αυτοτελούς του λειτουργίας και της αποτροπής της ένταξής του στον Ενιαίο φορέα (ΕΤΕΑ). Για τα χορηγούμενα δάνεια από το ΤΕΑΠΑΣΑ, τόνισε ότι η Ομοσπονδία ζήτησε να μην κλείσει εσπευσμένα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αλλά να υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση για την αύξηση του χρηματικού ποσού που είχε προεγκριθεί από το Ταμείο ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει υπουργική δέσμευση για την καταβολή του επιδόματος εξομάλυνσης και σε άλλη κατηγορία συναδέλφων, την οποία αναμένουμε να υλοποιηθεί.

Χαιρετισμό απηύθυνε με την ολιγόλεπτη παρουσία του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη του Επιτελείου Αντιστράτηγο κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Ο κ. Αρχηγός τάχθηκε υπέρ της συλλογικής προσπάθειας, δεσμευόμενος ότι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση των καθημερινών μικρών προβλημάτων, ενώ για τα μεγάλα που έχουν αντίστοιχο βαθμό δυσκολίας θα δρομολογήσει δεσμευτικές λύσεις σε βάθος χρόνου ώστε αν δεν υλοποιηθούν επί των ημερών του, να γίνουν πράξη από την επόμενη ηγεσία. Πάντως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και τις πολλαπλές μετακινήσεις δυνάμεων, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη και αστοχίες και δεσμεύτηκε ότι δεν θα επαναληφθούν, αν και αυτά συνδέονται με τις ειδικές συνθήκες και την άμεση ετοιμότητα ανταπόκρισης στο καθήκον. Αισθάνεται δε υπερήφανος για την προσφορά των αστυνομικών, διότι είμαστε η μοναδική κατηγορία εργαζομένων που ανταποκρίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες σε τέτοιο βαθμό και έκταση, σε όλη την επικράτεια και ανά πάσα στιγμή.

Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπος Μπουκουβάλας, ενημέρωσε ειδικότερα για την διαδικασία αποκατάστασης της μνήμης του αείμνηστου Κυριακούλη Γρηγοράκου, τονίζοντας ότι είχε το χάρισμα, το δύσκολο να το κάνει εύκολο και να λειτουργεί πάντοτε ενωτικά. Για την υποστήριξη της οικογένειάς του, με απόφαση της Ομοσπονδίας ιδρύθηκε ειδικός τραπεζικός λογαριασμός με διαχειριστή και εγγυούχο τον εκάστοτε πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Επίσης, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της συμμετοχής μας στις υπηρεσιακές επιτροπές, καθώς επίσης και στις οικονομικές επιπτώσεις των προωθούμενων φορολογικών ρυθμίσεων.

Τέλος, με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Ενώσεων αναδείχθηκαν τα προβλήματα, αλλά και η αγωνιστική διάθεση για την διεκδίκηση των επιβαλλόμενων λύσεων. Με το γόνιμο προβληματισμό που κατατέθηκε και την αμέριστη στήριξη της Ομοσπονδίας, καλούμαστε σύσσωμοι να αντιταχθούμε σε όποιες προκλήσεις βρεθούμε αντιμέτωποι το αμέσως προσεχές διάστημα.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

13.04.2016-2

13.04.2016-3

13.04.2016-4

13.04.2016-5

13.04.2016-6

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2016 Εργασίες Γενικού Συμβουλίου της 13/04/2016