Font Size

Cpanel

Έγγραφο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. προς τους αρμόδιους Υπουργούς για την αποτροπή - πρόληψη μολυσματικών ασθενειών στους χώρους διαμονής αλλοδαπών

poasy
Αθήνα, 17 Μαρτίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 100/6/12

 

Προς: 1) Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη ΒΙΤΣΑ

          2) Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα ΞΑΝΘΟ

          3) Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

              κ. Νικόλαο ΤΟΣΚΑ

          4) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

             Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ


Κύριοι Υπουργοί,

Κύριε Αρχηγέ,

Επανερχόμαστε με το έγγραφό αυτό στο μείζον ζήτημα της τήρησης των όρων υγιεινής και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούνται κατά χιλιάδες και όπως - όπως το τελευταίο διάστημα, πρόσφυγες και μετανάστες, όπου δυστυχώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της εμφάνισης και μετάδοσης μολυσματικών νόσων με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Θα σας είναι ήδη γνωστό ότι στις Υπηρεσίες Ασύλου παρατηρούνται διάφορα συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης των υπαλλήλων τους, εξαιτίας της έντονης συναισθηματικής φόρτισης που συχνά βιώνουν λόγω των πιέσεων που δέχονται από την ανακύψασα ανθρωπιστική κρίση, ενώ και στον καταυλισμό της Ειδομένης έχουν ήδη εμφανιστεί κρούσματα ηπατίτιδας, αλλού ψώρας, δερματοπάθειας κλπ.

Τα ίδια βιώματα, όπως πληροφορούμαστε, έχουν μετά βεβαιότητας και όλοι οι συνάδελφοί μας οι οποίοι από την πρώτη στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πατριωτικής συναίσθησης του καθήκοντος προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διαχείριση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης με την επί μακρόν συγκέντρωση χιλιάδων απροστάτευτων ανθρώπων σε απαράδεκτες εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης όμως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δημιουργεί «υγειονομικές βόμβες» τις οποίες οφείλουμε να προλάβουμε και να εξουδετερώσουμε πριν είναι αργά.

Προέχει επομένως η εξασφάλιση των αναγκαίων όρων υγιεινής και ασφάλειας για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που διατρέχουν όλοι εξαιτίας των άθλιων συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης, ιδίως στους μικρούς χώρους όπου στοιβάζονται κατά χιλιάδες χωρίς κανένα έλεγχο διαφόρων εθνικοτήτων αλλοδαποί.

         Όπως μας καταγγέλλεται, οι συνάδελφοι επιτελούν το χρέος τους, χωρίς επαρκή ιατρική προληπτική φροντίδα, χωρίς τις στοιχειώδης υποδομές για την ατομική τους φροντίδα μέσα σε ένα ιδιαίτερα βεβαρυμμένο περιβάλλον μη στελεχωμένο με τους αναγκαίους ιατρούς και τις προβλεπόμενες σε τέτοιες καταστάσεις, μονάδες υγείας.

Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την αποτροπή δυσμενών και νοσηρών κρουσμάτων στις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η ήδη βεβαρυμμένη ψυχική κατάσταση και καταπόνηση των συναδέλφων μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι τους επόμενους μήνες με την άνοδο και της θερμοκρασίας, το περιβάλλον σε ορισμένες εγκαταστάσεις θα γίνεται ακόμα πιο αποπνικτικό και επικίνδυνο.

Τέλος, σας επισημαίνουμε ότι σε ένα κράτος που ανέλαβε να διαχειριστεί μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, απαιτείται από τις αρμόδιες κρατικές αρχές να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση σε ζητήματα διοικητικής υποστήριξης και οργάνωσης του ανθρώπινου δυναμικού, προστατεύοντας το ίδιο από τους εγγενείς κινδύνους που το απειλούν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2016 Έγγραφο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. προς τους αρμόδιους Υπουργούς για την αποτροπή - πρόληψη μολυσματικών ασθενειών στους χώρους διαμονής αλλοδαπών