Font Size

Cpanel

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για την καταδίκη της βίας

poasy

Αθήνα 29 Νοεμβρίου 2010 
Αρ. Πρωτ.: 701/11/2ια 

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για την καταδίκη της βίας

«Όχι στη βία, από όπου κι αν προέρχεται» ήταν το θέμα της ημερίδας, που διοργάνωσε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (26-11-2010), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σε συνεργασία με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή συνδικαλιστών αστυνομικών, υπηρεσιακών παραγόντων, πανεπιστημιακών και εκπροσώπων φορέων της πόλης.

hmerida_thess_2

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Σεραφείμ Φυντανίδης.

«Δεν αρκεί πλέον να καταδικάζουμε φραστικά τη βία. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε το αθέατο, πλην όμως υπαρκτό κομμάτι της κοινωνίας, ανέκφραστο σε ένα βαθμό, «ανθρώπινο ποτάμι» που δεν δέχεται καμία έκφραση βίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Φωτόπουλος.

Συνδικαλιστές και εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. περιέγραψαν τα φαινόμενα που συνθέτουν το σκηνικό της βίας στη χώρα μας, η οποία όπως είπαν «βαίνει διαρκώς αυξανόμενη». Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στην αθλητική βία, στη νεανική βία, στην "εισαγόμενη" βία, εξ αιτίας της μεγένθυσης της λαθρομετανάστευσης, στην βία που προέρχεται "και πιθανόν να ενταθεί" από "χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, τα οποία βιώνουν περισσότερο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης" και αναζήτησαν το ρόλο της αστυνομίας σε κάθε περίπτωση.

Καταδίκασαν επίσης, συλλήβδην, την τυφλή αστυνομική βία και αυθαιρεσία, που παρατηρείται «από ανεκπαίδευτους και ασυνείδητους», τονίζοντας ωστόσο, ότι αποτελούν «μεμονωμένες περιπτώσεις, που αμαυρώνουν την προσφορά των σωμάτων ασφαλείας». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο «τραυματικό γεγονός για την κοινωνία και την ΕΛ.ΑΣ» της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

hmerida_thess_1

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί ζήτησαν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόληψη, αντί της καταστολής, με ενημέρωση, προβολή θετικών προτύπων στην κοινωνία, σωστή διαχείριση κρίσεων κ.α.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δημήτρης Κυριαζίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δαγκλής, ο καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Τσιγκρής, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιώργος Πιπερόπουλος, ο Νίκος Παρασκευόπουλος - κοσμήτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ο αρθρογράφος Διονύσης Γουσέτης, ο διευθυντής της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», Τραϊανός Χατζηδημητρίου, η αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ειρήνη Τσολάκη κ.α.

«Το κλειδί της καταπολέμησης της βίας βρίσκεται στην πρόληψη. Είναι θέμα δημοκρατίας και πολιτισμού να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τις προϋποθέσεις μιας κοινωνίας χωρίς βία, μιας κοινωνίας με δημιουργικό μέλλον», σημειώνει, σε χαιρετιστήρια επιστολή του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανόλης Οθωνας.

«Η αντίθεσή μας απέναντι σε αντικοινωνικές και εγκληματικές συμπεριφορές πρέπει να γίνει για όλους μας, στάση και τρόπος ζωής. Πρέπει καθένας μας να υιοθετήσει και να ακολουθήσει πρότυπα σωστής και αποδεκτής κοινωνικής συμπεριφοράς. Πρότυπα που καθορίζονται από τους ηθικούς κανόνες και τη νομιμότητα. Πρότυπα που σέβονται πάνω απ' όλα την ανθρώπινη αξία, τις υγιείς κοινωνικές σχέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και που δεν θέτουν ως αυτοσκοπό στη ζωή τους τις υλικές απολαβές και απολαύσεις. Και βέβαια, να αυξήσουμε τη συνεισφορά μας σ' αυτό που αποκαλείται κοινωνικός έλεγχος και να απαιτήσουμε από την πολιτεία να οργανώσει καλύτερα τους θεσμούς και τις υπηρεσίες της, ώστε να εκλείψουν, όσο είναι εφικτό, τα κοινωνικά αίτια που προκαλούν τη βία» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., γενικός επιθεωρητής Β. Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Κασαπάκης.

ypografes-poasy

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα