Font Size

Cpanel

Αναγνώριση της Σχολής Αστυφυλάκων στο επίπεδο Τ.Ε

poasy

Αθήνα 5 Νοεμβρίου 2010 
Αρ. Πρωτ.:314/2/15 

Προς: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
          κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ Χρήστο

Κοιν.: 1) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
             κ. ΟΘΩΝΑ Μανώλη
         2) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
            κ. ΤΑΣΟΥΛΑ Γρηγόριο
         3) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
            Αντιστράτηγο κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο
         4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
         5) Αστυνομικές Υπηρεσίες

Σχετ.: α) Υπ' αριθ. 500/5/1 από 16-7-2010 έγγραφό μας προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
         β) Υπ' αριθ. 98319/ΙΗ από 30/8/2010 απάντηση κ. Υφυπουργού Παιδείας
         γ) Υπ' αριθ. ΤΚΕ/Φ2/1936 απάντηση κ. Υφυπουργού Εσωτερικών στην 1274/19-8-2010
            ερώτηση του βουλευτή κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ Ελευθέριου

Θέμα: «Αναγνώριση της Σχολής Αστυφυλάκων στο επίπεδο Τ.Ε.»

Κύριε Υπουργέ,

Η σκόπιμη καθήλωση της Σχολής Αστυφυλάκων στη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επίπεδο στο οποίο υποχρεώθηκαν να καταγραφούν οι απόφοιτοί της κατά τη σχετική διαδικασία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα τη δημόσια εκφρασμένη θέση μας ώστε αν δεν εκδηλωθεί βούληση για να συντελεστεί η ανατροπή παρωχημένων αντιλήψεων και νοοτροπίας στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του Σώματος, οι καθημερινές κάθε μορφής αρνητικές συνέπειες από την αναχρονιστική εμμονή, θα οδηγούν συνεχώς στη διάβρωση του θεσμικού μας ρόλου και σε διάρρηξη της εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντί μας.

Δυστυχώς, παρά τα σημαντικά θεσμικά βήματα, απόρροια των αγώνων του συνδικαλιστικού μας κινήματος για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του αστυνομικού προσωπικού, μέσω των πανελληνίων εξετάσεων ως αδιάβλητης διαδικασίας εισαγωγής στην αστυνομία, ουδέποτε το υπηρεσιακό κατεστημένο αποδέχθηκε ενσυνείδητα την προσπάθεια κοινωνικοποίησης της αστυνομίας και την αναβάθμιση της εκπαίδευσής της με τη συνδρομή της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Επί πολλά έτη από την ισχύ του θεσμού αυτού, σε καθημερινή βάση σχεδόν, εκφραζόταν και εκφράζεται σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα, από όλη την κλίμακα της ιεραρχίας, η εμμονή σε μια ελεγχόμενη κλειστή αστυνομική διαδικασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι για να αναγνωρισθεί ως Παραγωγική η Σχολή Αστυφυλάκων, πέρασαν 12 ολόκληρα χρόνια, ώστε τελικά να γίνει αυτό μετά από έντονη πίεσή μας, με το Νόμο περί βαθμολογίου.

Το εκπαιδευτικό δε πρόγραμμα που επιτρέπει στους δόκιμους αστυφύλακες να κάνουν πρακτική εκπαίδευση ως κανονικοί αστυνομικοί και μάλιστα χωρίς να αμείβονται (από τα πέντε «εξάμηνα», σχεδόν τα τέσσερα είναι στο πεζοδρόμιο), επιβεβαιώνει επίσης το αδιέξοδο της υφιστάμενης κατάστασης και την αναγκαιότητα για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Πόσο μάλλον που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε υιοθετήσει τις προτάσεις μας και είχε συγκροτήσει ειδική επιτροπή για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Κύριε Υπουργέ,

Η Σχολή Αστυφυλάκων είναι, ουσιαστικά, αδιαβάθμητη και δεν αντιστοιχεί σε κάποια βαθμίδα του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος και ειδικότερα στην κατηγορία Τ.Ε. , καθότι το πτυχίο της δεν έχει αναγνωριστεί με σχετική νομοθετική ή κανονιστική πράξη ως ισότιμο ή αντίστοιχο με εκείνο των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) !

Επειδή το θέμα της αναβάθμισης της Σχολής Αστυφυλάκων, όπως προκύπτει και από πρόσφατη σχετική απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. ΝΤΟΛΙΟΥ, είναι ζήτημα δικής σας αρμοδιότητας, παρακαλούμε να προωθήσετε την απαιτούμενη ρύθμιση για να πάψει να θεωρείται αδιαβάθμητη η σχολή και να αρθεί η αδικία που υφίστανται σήμερα χιλιάδες συνάδελφοί μας.

Λάβετε δε υπόψη σας ότι αρνητικό αποτέλεσμα της σημερινής κατάστασης είναι και η μη αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων της σχολής εφόσον θέλουν να παρακολουθήσουν αντίστοιχα ή συναφή Τμήματα Πανεπιστημίου, ενώ ουδέν αντίκρισμα έχει σε υπηρεσιακό επίπεδο η κατοχή πτυχίων άλλων ιδρυμάτων.

Την άρση των αδικιών αυτών αναμένουν με αγωνία χιλιάδες συνάδελφοί μας και ευελπιστούν στην θετική και άμεση ικανοποίηση του αιτήματός μας.

ypografes-poasy

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα