Font Size

Cpanel

poasyΑθήνα 16 Σεπτεμβρίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 800/6/32

Το μεταναστευτικό δεν 'κουκουλώνεται'
Το Προεδρείο δίπλα στους συναδέλφους του Β. Αιγαίου

  Στην πιο κρίσιμη στιγμή όπου οι Ευρωπαίοι Ηγέτες καλούνται να λάβουν σοβαρές αποφάσεις για το «μεταναστευτικό», κλιμάκιο της Ομοσπονδίας αποτελούμενο από τον Πρόεδρο κ. Γρηγόριο Γερακαράκο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Κων/νο Μαλλικόπουλο, τον Αντιπρόεδρο Διοικητικών Θεμάτων κ. Γεώργιο Παπατσίμπα και το Νομικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας κ. Χάρη Μπουκουβάλα, επισκέφθηκε τους καταυλισμούς των προσφύγων και των μεταναστών στη Μυτιλήνη (Καρά Τεπέ και Μόρια) και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις τραγικές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των αλλοδαπών, των αστυνομικών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

800-6-32a

  Σκοπός της επίσκεψή μας ήταν να βρεθούμε κοντά στους συναδέλφους μας, για να συμπαρασταθούμε ηθικά και πρακτικά, καθόσον οι συνθήκες υπηρεσίας δεν διαφέρουν πολύ από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το βεβαρυμμένο περιβάλλον, η δυσοσμία, ο ανθρώπινος πόνος και η δυστυχία, η διάθεση «κουκουλώματος» των συνθηκών που επικρατούσαν μέχρι πρότινος, στοιχεία και καθημερινότητα που βιώνουν και οι συνάδελφοί μας.

  Κατά την επίσκεψή μας ενημερωθήκαμε αναλυτικά από το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου και τους επικεφαλής των αστυνομικών μέτρων και των διμοιριών που επιχειρούν στην περιοχή, όσο και από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου κ. Ανδρέα Στεφάνου για την αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών συνολικά να αντιμετωπίσουν μια κρίση που ήταν φανερό ότι κάποια στιγμή θα ξεσπούσε, δεδομένου ότι στην απέναντι πλευρά των συνόρων υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών που προσπαθούν με κίνδυνο της ζωής τους να περάσουν στην Ευρώπη.

  Η ανεξέλεγκτη κατάσταση που είχε σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται να έχει υποχωρήσει καθώς έχουν προωθηθεί προς την ενδοχώρα, πλέον των 20.000 ατόμων. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις και η καταγραφή στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.). Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι συνάδελφοί μας προσφέρουν σημαντικό έργο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με βάση τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς διατάξεις για τους πρόσφυγες και τα ισχύοντα της Συμφωνίας Σένγκεν, Δουβλίνο 2 κ.λπ., ωστόσο τονίστηκε ότι οι τοπικές αρχές νιώθουν την εγκατάλειψη της πολιτείας, αφού είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί μια «ανθρωπο-εισβολή» τέτοιας έκτασης και έντασης, με τα ναυάγια, τις επιχειρήσεις διάσωσης και τις θυσίες ακόμα και μικρών παιδιών να είναι στην ημερήσια διάταξη.

  Δεύτερος σταθμός του κλιμακίου της Ομοσπονδίας ήταν η Χίος όπου επίσης υπήρξε συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Χίου, το οποίο μας ενημέρωσε για τα προβλήματα των συναδέλφων και εκδήλωσε την ανησυχία του για πιθανή επέκταση του προβλήματος, εφόσον δεν υπάρξει θωράκιση του νησιού.

  Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να τονίσουμε προς πάσα κατεύθυνση την έντονη ανησυχία μας για τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις που φέρνουν την Ελληνική Αστυνομία σε θέση διαρκούς μάχης για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που χρήζει ευρωπαϊκής αντιμετώπισης και που σε τελική ανάλυση δεν είναι αμιγώς αστυνομικό πρόβλημα. Τη θέση μας αυτή τη διατυπώνουμε ήδη κατά τις συναντήσεις μας και με τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να τη λάβουν υπόψη τους.

800-6-32 2

  Τέλος, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αστυνομικών (EuroCop), προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις και να γίνουν αποδεκτές κατ' αυτόν τον τρόπο σε διεθνές επίπεδο, οι ελληνικές - εθνικές θέσεις και προτάσεις μας.

  Η Ομοσπονδία μας λαμβάνει περαιτέρω πρωτοβουλίες με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των Αστυνομικών όλης της Χώρας, γιατί είναι αδιανόητο σε μια ευνομούμενη Πολιτεία να εναποτίθεται στις πλάτες τους η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

 Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα