Font Size

Cpanel

xenikaki
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.ΑΣ.Υ. ΧΑΝΙΩΝ
Μαρία Ξενικάκη

Να πάμε πιο κοντά στην κοινωνία

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κύριοι και κυρίες σύνεδροι. Είμαι η Μαρία Ξενικάκη - πρόεδρος της Ε. ΑΣ .Υ. Ν. Χανίων.

Χαιρετίζουμε τις εργασίες του συνεδρίου και ευχόμαστε οι επόμενες ημέρες να είναι καλύτερες για όλους μας με μια δυνατή- σοβαρή και διεκδικητική Ομοσπονδία στην οποία θα είμαστε δίπλα της ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Θα αναφερθώ σε ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό της αναδιοργάνωσης-αναδιάρθρωσης του θεσμού που υπηρετούμε.

Η οικονομική-πολιτική –κοινωνική κρίση που μαστίζει τα τελευταία έξι χρόνια την χώρα μας έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της και στην Ελληνική Αστυνομία.

Μεγάλος αριθμός συναδέλφων που αποχώρησαν χωρίς αναπλήρωση, κατάργηση οργανικών θέσεων, οικονομικές περικοπές και το σοβαρότερο απ΄ όλα σταθήκαμε χωρίς την θέλησή μας απέναντι σε ανθρώπους που διεκδικούσαν το δίκιο τους, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων.

Το βάρος που σηκώσαμε ως Οργανισμός δεν μας αναλογεί σε καμιά περίπτωση.

Έχουμε ιερή υποχρέωση να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πάμε πιο κοντά σ΄ αυτήν.

Μόνο αν προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον πολίτη στην καθημερινότητά του, σε θέματα απλά για μας, αλλά πολύ σημαντικά γι΄ αυτόν, θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.

Για να γίνει αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή δομής και οργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά πάνω απ΄ όλα απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη πληθυσμιακά κριτήρια, οικονομικές δραστηριότητες, αλλαγές μεγέθους πληθυσμού ανάλογα την εποχή, γεωγραφικά κριτήρια και τυχόν άλλες ιδιαιτερότητες.

Η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός των Υπηρεσιών που επικρατεί σήμερα, δεν προσφέρει τίποτα.

Πρέπει οι υπηρεσίες που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση να έχουν επαρκή αριθμό αστυνομικών για να μπορούν το συντομότερο δυνατό να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του πολίτη και ταυτόχρονα ο συνάδελφος που επιχειρεί, να μην είναι μόνος του, όπως συμβαίνει σε

μόνιμη βάση στην περιοχή μας και νομίζω το ίδιο θα συμβαίνει και σε άλλες επαρχιακές πόλεις της Χώρας.

Ταυτόχρονα πρέπει να καταργηθούν οι μη απαραίτητες γραφειοκρατικές δομές προκειμένου να απεγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός συναδέλφων προς όφελος του πολίτη.

Επιβάλλεται να οργανωθούμε με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, εξαλείφοντας παθογένειες που αναπτύχθηκαν μέσα από πολιτικές σκοπιμότητες και συντεχνιακές αντιλήψεις.

Επίσης, βασική προϋπόθεση είναι η εφαρμογή κοστολόγησης σε όλες τις αστυνομικές δράσεις και καθιέρωση διαδικασίας προϋπολογισμού-απολογισμού για κάθε αστυνομική μονάδα.

Είναι λογικό ότι το μεγάλο θέμα της αλλαγής νοοτροπίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εκπαίδευση.

Ο θεμελιώδης ρόλος της αστυνομίας είναι η προστασία της δημοκρατικής νομιμότητας. Η υπαγωγή της στην πολιτική εξουσία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και υπαγωγή σε πολιτικές ή ακόμα χειρότερα σε κομματικές σκοπιμότητες.

Ούτε όμως η υπηρεσιακή-επιχειρησιακή της αυτονομία πρέπει να ασκείται έξω από τον δημοκρατικά νομιμοποιημένο πολιτικό έλεγχο.

Το μεγάλο αυτό ζήτημα εξαρτάται από τους θεσμούς αλλά και από την πολιτική κουλτούρα που υπάρχει.

Η υπαγωγή του θεσμού που υπηρετούμε σε διακομματική της Βουλής επιτροπή, πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας, αλλά και προεκλογική δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης, θα έλυνε μια για πάντα αυτό το πρόβλημα.

Σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Να πάμε πιο κοντά στην κοινωνία