Font Size

Cpanel

Παρέμβαση για τις μεταθέσεις Οκτωβρίου

poasy

Αθήνα 13 Οκτωβρίου 2010 
Αρ. Πρωτ.: 301/5/25 

Προς: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
          κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ Χρήστο

Κοιν.: 1) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
             κ. ΟΘΩΝΑ Μανώλη
         2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
            Αντιστράτηγο κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο
         3) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
         4) Όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες

Κύριε Υπουργέ,

Με το Π.Δ. 100/2003 καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος πραγματοποίησης των τακτικών μεταθέσεων του Αστυνομικού Προσωπικού (άρθρο 12).

Επιπρόσθετα και ειδικότερα στο άρθρο 14, παρ.4 στο εδάφιο ε προβλέπονται και μεταθέσεις που πρέπει να πραγματοποιούνται κατά το Γ΄ δεκαήμερο μηνός Οκτωβρίου.

Οι μεταθέσεις αναστέλλονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μεταξύ αυτών «από την προκήρυξη των εκλογών (Ευρωεκλογές- Βουλευτικές – Νομαρχιακές- Δημοτικές) και μέχρι την πέμπτη ημέρα από την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας» άρθρο 24, παρ.1, εδάφιο α΄ Π.Δ. 100/2003.

Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση οι μεταθέσεις που έχουν αποφασισθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο μεταθέσεων για να πραγματοποιηθούν μέχρι 31-10-2010, θα ανασταλούν νόμιμα μέχρι την 19-11-2010 (14-11-2010 Β΄ ψηφοφορία για Δημοτικές, Περιφερειακές εκλογές συν πέντε ημέρες).

Όμως παρά τη ρητή διατύπωση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, η οποία δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας ή άλλης ερμηνείας, με την υπ' αριθμ. 6001/5/1222-λγ από 29-9-2010 Διαταγή του Α.Ε.Α. ορίζεται ημερομηνία πραγματοποίησης των μεταθέσεων η 10-12-2010, δηλαδή χρονικό διάστημα αδικαιολόγητο και εκτός κάθε νομοθετικής πρόβλεψης μεταγενέστερο της 19-11-2010.

Τούτο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους συναδέλφους που προσδοκούν βάση των αντικειμενικών κριτηρίων του Π.Δ. 100/2003 να μετακινηθούν. Ανατρέπει πλήρως τον οποιοδήποτε οικογενειακό σχεδιασμό τους, επιβαρύνοντάς τους οικονομικά, ψυχολογικά και υπηρεσιακά. Κυρίως εισάγει κλίμα παρεκτροπής από την νομιμότητα καθ' όσον η συγκεκριμένη διαταγή δεν βρίσκει κανένα νομοθετικό έρεισμα, μάλιστα δε σε ζήτημα κατοχυρωμένο τόσο σε θεσμικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Κύριε Υπουργέ,

Όλοι οι συνάδελφοι ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου υπερέβαλαν εαυτό σε οποιαδήποτε μέτρα κλήθηκαν να ανταποκριθούν, είτε λόγω ΔΕΘ, είτε απεργιών, κινητοποιήσεων κ.λ.π. πέραν κάθε κανονισμού περί ωραρίου εργασίας, με την Πολιτεία να παρανομεί εις βάρος τους, καθώς δεν αναγνωρίζεται οποιαδήποτε έννοια υπερωρίας – υπερεργασίας όπως συμβαίνει στον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα, υποβιβάζοντας δηλαδή τους Αστυνομικούς σε εργαζόμενους Β΄ κατηγορίας. Μια αχνή παρέμβαση του Αρχηγείου ώστε να χορηγηθεί ο υπέρογκος αριθμός των ημερήσιων αναπαύσεων που έχουν να λαμβάνουν οι συνάδελφοι, μάλλον ανάγεται στο πεδίο του κατευνασμού της γενικής αγανάκτησης παρά σε επί της ουσίας λήξη του προβλήματος (εν έτει 2010 ακόμη και το ρεπό είναι ζητούμενο για τους Αστυνομικούς), καθώς ουδείς πρόκειται να ελεγχθεί για την αυθαιρεσία της μη τήρησης του κανονισμού εργασίας. Το Αρχηγείο συνεχίζει να ζητά από το Αστυνομικό προσωπικό να υπερβάλει εαυτόν για να καλύψει τις υπηρεσιακές απαιτήσεις και ανάγκες αλλά αντί για επιβράβευση – διευκόλυνση και στοιχειώδους ανταμοιβής, με μια διαταγή, τιμωρεί τους συναδέλφους με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αναστολές στην εφαρμογή του Κώδικα Μεταθέσεων.

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν των προαναφερόμενων, είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε σε εσάς ζητώντας την παρέμβασή σας, για άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης Διαταγής του Α.Ε.Α. (υπ' αριθμ. 6001/5/1222-λγ) και προσαρμογή της στα όσα επακριβώς ορίζονται στις Διατάξεις του Π.Δ. 100/2003.

ypografes-poasy

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα