Font Size

Cpanel

gerakarakos 25
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόρης

«Γίνε εσύ η αλλαγή»
H ομιλία του Γρηγόρη Γερακαράκου στο 25ο συνέδριο

Το 25 συνέδριο συμπίπτει με την πιο κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας και ειδικότερα με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Παρακολουθούμε καθημερινά όλο αυτό το χρονικό διάστημα να συνθλίβονται εργασιακά κεκτημένα, να συνθλίβονται πολίτες, Έλληνες, Ελληνίδες, οικογένειες, δεν ξέρουμε αύριο αν μπορούμε να προσφέρουμε τη στοιχειώδη μόρφωση στα παιδιά μας, δεν ξέρουμε αν μπορέσουμε να κρατήσουμε τα σπίτια μας, το μισθό μας, τα ασφαλιστικά μας κεκτημένα.

Και αποδείχτηκε το πιο απλό. Σε μια οικονομική κρίση τα συνδικάτα ήταν ανέτοιμα. Είχαν μείνει στην παλιά ωραία εποχή. Σε μια οικονομική κρίση, οι συνδικαλιστές είχαν μείνει στο ότι κάποιοι είναι προύχοντες εξουσίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, τα συνδικάτα να μην μπορέσουν στοιχειωδώς να αντιμετωπίσουν αυτά που ερχόντουσαν.

Στο δικό μας συνδικάτο ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα. Όμως, αυτό δεν είναι λογικό, «οι άλλοι είναι πολύ χειρότεροι κι εμείς είμαστε λίγο χειρότεροι». Μίλησε ο συνάδελφός μου νωρίτερα (ο Θεόφιλος ο αγαπητός) για το ΤΕΑΠΑΣΑ, ότι έχει καταστραφεί. Το ΤΕΑΠΑΣΑ ποιος το κατάστρεψε; Το ΔΣ διοικείται από συνδικαλιστές. Την πλειοψηφία την έχουν οι συνδικαλιστές. Και βγήκαν οι αναλογιστικές μελέτες και δείξαν ότι λείπει το 50% των χρημάτων μας. Γιατί άραγε εμείς οι συνδικαλιστές τα κρύβουμε; Επειδή αγωνιστήκαμε; Ή χάσαμε το στόχο μας, που στόχος μας ήταν ο αστυφύλακας, ο αστυνομικός; Μήπως μπήκαμε στη διαπλοκή και στη διαπραγμάτευση της κάθε εξουσίας; Κι εδώ δεν μιλάμε για ατομικό λάθος ή συμπαίγνιο, μιλάμε για αστυνομικό. Και δεν μιλάμε ότι εγώ δεν έχω ευθύνη κι όλοι οι υπόλοιποι έχουν. Διότι το κακό ξεκινάει από την καρδιά, από το Πρωτοβάθμιο. Αυτό που αύριο θα εκλέξει το καινούργιο προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Κι όλα αυτά συνέβαιναν σε μια δύσκολη, όχι εύκολη εποχή –διότι στην εύκολη εποχή δεν φαίνονται. Στην δύσκολη εποχή φάνηκε και μπήκε το ερώτημα γιατί φτιάχτηκε ο συνδικαλισμός; Για να διαπραγματεύομαι με την εξουσία ή για να πολεμάω την εξουσία; Γιατί φτιάχτηκε; Ας με λένε απρόβλεπτο τα πολιτικά κόμματα. Δεν με ενδιαφέρει. Αν θέλουν προβλέψιμους συνδικαλιστές να ακολουθήσετε όλοι. Τη μοίρα σας όμως εσείς θα την έχετε χαράξει. Και λυπάμαι πολύ που βουλευτές παρεμβαίνουν στο συνδικαλισμό και στην διαδικασία. Και καλό είναι κύριε βουλευτά, σας σέβομαι και σας αγαπώ, αλλά να ψηφίζετε καλύτερα γι' αυτούς που αγαπάτε. Και όχι γι αυτούς που διακονείτε.

Θα μας πείτε άραγε και θα χετε δίκιο όλοι, «κύριε Γερακαράκο, τι πρεσβεύετε;» Θα σας πούμε τις προτάσεις μας. Καθημερινά τις δηλώνουμε. Από το πιο απλό που πρέπει να αλλάξει αύριο στην Ομοσπονδία. Ποιο είναι; Στήριξη στο Πρωτοβάθμιο και όχι μόνο οικονομική αφαίμαξη. Πώς το κάνεις; Πρώτη πρόταση: Φτιάχνεις νομικό τμήμα και στηρίζεις το Πρωτοβάθμιο, τους συναδέλφους που πάνε κατηγορούμενοι μόνο και μόνο επειδή σε κάποιον κάποιος μπορεί να μην άρεσε. Δεν μπορείς να παίρνεις το χρήμα από το Πρωτοβάθμιο κι όταν συμβαίνει κάτι να του λες εσύ πλήρωσε για το συνάδελφο. Απλά μέτρα. Και στα μεγάλα. Διότι ακούγονται μεγάλα λόγια για κάποιο βαθμολόγιο.

Συνάδελφοί μου, με όλη την αγάπη που είχα από μικρός για την αστυνομία και για το συνάδελφο, από το 1991 που μπήκα στην αστυνομία, εργάστηκα για το συνάδελφο. Θυμάμαι όταν υπηρετούσα στο ΑΤ στον Πειραιά. Είχαμε παντελονάκι κι από πάνω πουκάμισο γιατί κανένας δεν μιλούσε για το ρατσισμό κατά του αστυνομικού. Το πουκάμισο το πολιτικό για να μην φαίνονται τα διακριτικά και για να μην ξέρει κανένας ότι είμαι αστυνομικός. Πέρναγε το περιπολικό και μου ΄λεγε «πού πας συνάδελφε» και του 'λεγα «σπίτι μου». Και μου 'λεγε «μπες μέσα».

Αυτό δεν πρέπει να χαθεί: Ότι είμαστε συνάδελφοι και μετά οτιδήποτε άλλο.

Γι αυτό ό,τι λέμε, πρέπει να ξέρουμε γιατί το λέμε. Ποιος πίστευε από σας ότι σήμερα μπορεί να ανοίξει ένα βαθμολόγιο που είναι κρίκος με μισθολόγιο; Θα σας δώσει κανένας λεφτά;

Ακούσατε όλοι τον κύριο Ρωμανιά τι μας είπε. Απολύσεις. Και να πάμε εμείς στα 40 χρόνια να δεσμεύσουμε όλα τα παιδιά τα νέα και τους παλιούς, όσοι έχουνε μείνει στο Σώμα, σε ένα μισθολόγιο που θα μας πετσοκόψει. Γι' αυτό εμείς τι λέμε για το μισθολόγιο. Δεν ζητάμε αυτή τη στιγμή που υπάρχει οικονομική κρίση που απολύεται κόσμος, που πεινάει κόσμος να μας δώσουν αύξηση. Πρώτα - πρώτα θα μας κατηγορήσει η ίδια η κοινωνία και δεύτερον δεν θα πάρουμε καμία αύξηση χωρίς να μας πετσοκόψουν. Αυτοί που θα πάρουν αύξηση είναι αυτοί που παίρνουν πάντοτε. Η Φυσική Ηγεσία. Αυτοί θα πάρουν. Και το ξέρετε πολύ καλά. Τελευταία φορά που πήγαν στον Σταϊκούρα ζητούσαν να ανοίξει η ψαλίδα. Δεν μπορεί, 1200 ευρώ που παίρνει ο Αρχηγός, και να πάμε εμείς... –εκτός κι αν θεωρούμε εμείς, ότι είμαστε η ΠΟΑΞΙΑ.

Μια άλλη απλή πρόταση που έχουμε, είναι για τα Γενικά Συμβούλια. Τα Γενικά Συμβούλια, πρέπει να γίνονται τουλάχιστον δυο στην Αθήνα, που θα 'ναι ορόσημο, με προτάσεις και θα 'ναι εκεί και αυτοί για να μας απαντήσουν. Τα υπόλοιπα να γίνονται στην περιφέρεια. Σκουριές, Χαλκιδική. Δεν θα 'πρεπε να 'ναι εκεί ένα Γενικό Συμβούλιο κι όπου δεν μπορούσε, να πάει μια μικρή Ένωση να την πριμοδοτούσε οικονομικά η Ομοσπονδία για να πάει. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Να στηρίξουμε τους συναδέλφους και τα Πρωτοβάθμια διότι η ύπαρξή τους τεκμηριώνει το Δευτεροβάθμιο. Όπως και με τους παράνομους μετανάστες. Τα βλέπετε. Δεν θα 'πρεπε να είμαστε εκεί και με κινητοποίηση να αναδείξουμε το θέμα;

Αυτά πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα άμεσα. Κι άλλες πολλές προτάσεις. Δεν θέλω να κουράσω πάρα πολύ. Μπορώ να πω πάρα πολλά.

Εμείς, σαν ΕΚΑ, έχουμε ένα σύνθημα: δεν μπορεί κανένας ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να ζητάει καμία αλλαγή εάν δεν γίνει ο ίδιος η αλλαγή. Αυτό βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Μη ζητάτε να αλλάξει κάτι αν εσείς οι ίδιοι δεν αρχίσετε να αλλάζετε. Κι αυτό που μπορώ να υποσχεθώ και θα το τηρήσω στο έπακρο, αν μετά την εκλογική διαδικασία μου δώσετε την τιμή να ηγηθώ σαν πρόεδρος της Ομοσπονδίας μαζί με όλους τους συνδυασμούς δίπλα μου - γιατί ο πρόεδρος πρέπει να ναι πρόεδρος όλων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδία ή του Πρωτοβαθμίου θα πρέπει να είναι πρόεδρος όλων. Θα σας κάνω περήφανους, κι όποιος δεν είναι μαζί μας, του δίνω αυτήν την υπόσχεση: Θα αποδείξουμε ότι αυτός θα πει όταν κάνουμε την αλλαγή: «εγώ το μετάνιωσα που δεν ήμουν εκεί όταν ψηφιζόταν αυτή η αλλαγή».

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ «Γίνε εσύ η αλλαγή»