Font Size

Cpanel

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στην Ξάνθη, τα Ιωάννινα, την Εύβοια και την Αρκαδία

Θα μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές και με τον εξοπλισμό που διαθέτουν θα παρέχουν επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες

Επιπλέον, (150) οχήματα ειδικού τύπου διατίθενται στα σύνορα και σε ακριτικές περιοχές για την αστυνόμευση παραμεθόριων περιοχών

Οι δράσεις αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκπόνησε και θέτει άμεσα σε εφαρμογή ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο με την κωδική ονομασία «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.

Κινητές Αστυνομικές Μονάδες

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση τεσσάρων Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, στην Αρκαδία, την Εύβοια, τα Ιωάννινα και την Ξάνθη. Σε πρώτη φάση η δράση αυτή έχει πιλοτικό χαρακτήρα, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επέκταση του θεσμού και σε άλλες περιοχές.

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και θα ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Ειδικότερα, η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζονται στους ακόλουθους άξονες:

• διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας , όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη,

• συμπληρωματική - εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου,

• επαναπροσδιορισμός της τοπικής αρμοδιότητας των αστυνομικών Υπηρεσιών,

• ικανοποίηση των αναγκών και προσδοκιών των πολιτών,

• απάντηση στο χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες,

• έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές,

• αποφυγή ταλαιπωρίας μετάβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες των ηλικιωμένων, κυρίως, ατόμων καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων.

Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες και ειδικότερα:

• στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα,

• στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους,

• στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,

• στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες,

• στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν,

• στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης,

• στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες.

Απώτερος σκοπός είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων - μεσαίου επιπέδου - που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επιδιώκει οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην αναγκαία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση.

Οχήματα ειδικού τύπου

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.», 150 οχήματα ειδικού τύπου (φορτηγά με επίπεδη καρότσα) διατίθενται σε Υπηρεσίες για την αστυνόμευση και επιτήρηση παραμεθόριων περιοχών, στα σύνορα και σε ακριτικές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα οχήματα, η προμήθεια των οποίων έγινε με χρηματοδότηση του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικα το έργο των Υπηρεσιών αυτών στις περιοχές: Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καστοριά, Φλώρινα, Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Δωδεκάνησα, Κρήτη , Εύβοια και Κέρκυρα.

Σημειώνεται ότι σημείο αναφοράς του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής «Αστυνομία δίπλα στον πολίτη».

Παρουσίαση των δράσεων από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (23-04-2015) στον προαύλιο χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (Λ. Μεσογείων 96), για την παρουσίαση των παραπάνω δράσεων, μίλησαν διαδοχικά ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:

« Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, κύριοι Αρχηγοί, κύριε Υπαρχηγέ, κυρίες και κύριοι,

Είναι μια όμορφη ημέρα η σημερινή. Είναι μια όμορφη στιγμή για την Ελληνική Αστυνομία, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε εμπράκτως αυτό που είναι η νέα φιλοσοφία, το νέο δόγμα της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Και το δόγμα, όπως καλά γνωρίζετε, είναι η συμφιλίωση της Ελληνικής κοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία.

Σε αυτή λοιπόν την προσπάθεια, ήδη έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο μάλιστα έχει και την επωνυμία, την χαρακτηριστική επωνυμία « A . E . T . O .Σ.», δηλαδή «Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων».

Σε αυτό λοιπόν το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε με την πολύτιμη, πολυτιμότατη -σε υπερθετικό βαθμό- βοήθεια του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας, συμπεριλαμβάνονται σήμερα, που γίνεται η συγκεκριμένη τελετή, η παράδοση τεσσάρων αυτοκινήτων, το ένα είναι ήδη στα Ιωάννινα, τα οποία θα πάνε σε νομούς που έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα.

Η επιλογή των τεσσάρων αυτών νομών έγινε όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και έχουν στόχο, ιδιαίτερα οι κινητές αστυνομικές μονάδες (K.A.M.), να καλύψουν τα όποια κενά στη συνολική αστυνόμευση αυτών των νομών.

Σας θυμίζω ότι ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα της αναδιάρθρωσης – αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήδη πάμε σε μια άλλη φιλοσοφία, η οποία θέλει πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι απούσα η Αστυνομία από περιοχές που έχει ανάγκη ο πολίτης την παρουσία της και την στήριξή της.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου έχει να κάνει με τη θωράκιση της Αστυνόμευσης, ιδιαίτερα εκείνων των περιοχών που είναι παραμεθόριες. Έχει ήδη σήμερα η Ελληνική Αστυνομία τη μεγάλη χαρά να παραλαμβάνει 150 νέα αυτοκίνητα. Βέβαια δεν σταματάει εδώ η προσπάθεια, τόσο η Φυσική Ηγεσία όσο και η Πολιτική Ηγεσία έχουν έτοιμο σχέδιο για τη μελλοντική, όχι σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, μερική, τμηματική ή αν τα καταφέρουμε και ολική ανανέωση του στόλου μας.

Είναι επίσης σε αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο ενταγμένες κι άλλες δράσεις, οι οποίες είναι σε επίπεδο σχεδιασμού, αλλά ολοκληρώνεται αυτή ακόμα και του τοπικού αστυνομικού. Ήδη έχει υπάρξει προεργασία, έχουν επιλεγεί και εκείνες οι απομακρυσμένες, το τονίζω απομακρυσμένες περιοχές, που θα υποδεχθούν το θεσμό. Πρέπει να σας πω ότι ο κ. Υπουργός μου έχει βάλει χρονικό όριο τα 5 λεπτά, νομίζω ότι δεν τα ξεπέρασα, τον καλώ στο βήμα για να συνεχίσει.

Ευχαριστώ πολύ».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:

«Φίλες και φίλοι,

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, είναι μία όμορφη στιγμή. Μία όμορφη στιγμή, γιατί; Γιατί η Αστυνομία δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, διαμορφώνει μία νέα πραγματικότητα. Και όταν λέμε συμφιλίωση και κοντά στον πολίτη, εννοούμε στον κάθε πολίτη, όχι στον πολίτη της πόλης μόνο. Στον παππού στα σύνορα, που φοβάται που θέλει να μιλήσει, τον άνθρωπο που έχει ένα πρόβλημα στα Πομακοχώρια, έναν άλλον που δεν ξέρει γράμματα και θέλει κάποιον να τον βοηθήσει. Άρα στέλνουμε τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τα οχήματα που βλέπετε.

Στο κέντρο νομίζω ότι έχει πετύχει ήδη και θα επεκταθεί ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, οι πεζές περιπολίες, τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης. Άρα η Αστυνομία ξαναδείχνει ένα πρόσωπο κοινωνικό, προληπτικό και αποτρεπτικό.

Προφανώς θα κάνει και τη δουλειά της στη δίωξη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Προφανώς και προφανέστατα, να μην υπάρχει εκεί καμία επιφύλαξη, αμφισβήτηση, παρεξήγηση. Όμως αυτά θα συμβαίνουν, ελπίζω να συμβαίνουν από καιρού εις καιρό, αλλά κάθε μέρα η Αστυνομία είναι παρούσα και πρέπει να το δείχνει αυτό, πλάι στον πολίτη, μαζί με τον πολίτη, για να καταλάβει και ο πολίτης τη νέα σχέση.

Άρα επαναπροσδιορίζουμε διάφορα πράγματα. Θα ήμουν πάρα πολύ άδικος εάν δεν έλεγα ότι αυτή η πρώτη κίνηση της προμήθειας αυτών των οχημάτων έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Υπάρχει μια συνέχεια στην Ελλάδα, δεν είναι κανένας μάγος που βγάζει ξαφνικά λαγό από το καπέλο. Και θα ήμουν άδικος εάν δεν αναφερθώ στη μεγάλη συμβολή του Γενικού Γραμματέα και του Επιτελείου, πάντα υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού.

Άρα η ομάδα εργάζεται για να μπορέσουμε να έχουμε αυτό που βλέπετε όλοι. Αυτή η ομάδα θα συνεχίσει να εργάζεται. Θέλω πραγματικά να βρισκόμαστε παντού ως φιλική αστυνόμευση, ως κοινοτική αστυνόμευση και όχι ως ο φόβος του πολίτη, ότι ήρθε ένα ένοπλο κράτος να τους τιμωρήσει γι' αυτό που έκαναν ή καμία φορά γι' αυτό που δεν έκαναν.

Δεν μένει παρά να χαρείτε και εσείς μαζί με εμάς αυτή τη στιγμή. Προσωπικά εγώ έχω μία τάση να οδηγήσω ένα από αυτά, δεν ξέρω βέβαια εάν θα μου επιτραπεί. Νομίζω ότι δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια. Παραδίδουμε στην κρίση σας, αλλά και στην φωτογράφηση και εν γένει δημοσιογραφική κάλυψη, αυτή τη νέα κίνηση. Θα σας κουράσουμε πολύ σύντομα, να έρθετε να δείτε καινούργιες πρωτοβουλίες, που θα αναλάβουμε.

Ευχαριστώ πολύ και πάλι».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, Στρατηγοί, κυρίες και κύριοι,

Στην συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά από όλους μας, για τη βελτίωση της αστυνόμευσης γενικότερα, διαμορφώνουμε σήμερα, ένα νέο μοντέλο, αυτό της ίδρυσης των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων.

Το μοντέλο αυτό, που συνίσταται στην συμπλήρωση της οργανωτικής δομής για την επίτευξη του στόχου μας -που είναι η καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών από την Αστυνομία- και στην στενότερη συνεργασία και ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων αστυνομίας πολίτη, σε όλα τα επίπεδα.

Το νέο αυτό μοντέλο θα λειτουργήσει πιλοτικά σε ορισμένες περιοχές και τα ασφαλή συμπεράσματα που θα εξαχθούν, θα μελετηθούν άμεσα, ώστε να γίνει επέκταση του θεσμού αυτού το συντομότερο δυνατό στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.

Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες.

Απώτερος σκοπός είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων –μεσαίου επιπέδου– που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επιδιώκει οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην αναγκαία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψω βέβαια να ευχαριστήσω το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων που με την προσφορά των 150 οχημάτων ειδικού τύπου, με τα οποία ενισχυθήκαμε, μας δίνει τη δυνατότητα να επιτηρούμε ασφαλέστερα τα σύνορα και τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας και να αντιμετωπίσουμε το διασυνοριακό έγκλημα στην κάθε του μορφή.

Σας ευχαριστώ πολύ»

23-4-2015

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα