Font Size

Cpanel

Απάντηση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. στην πρόσκληση διαλόγου για τις Κρίσεις

poasy
Αθήνα, 3 Απριλίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 300/4/15γ
Προς: Τον Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
         κ. Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ
Κοιν.: 1) Προϊστάμενο του Επιτελείου Α.Ε.Α.
              Αντιστράτηγο κ. Εμμανουήλ ΚΑΤΡΙΑΔΑΚΗ
          2) Προϊστάμενο Κλάδου Διοικ. Υποστήριξης & Ανθρώπινου Δυναμικού
              Υποστράτηγο κ. Δημήτριο ΔΗΜΟΥ

  Κύριε Υπουργέ,

  Με το υπ' αριθμ. 118 από 12/3/2015 έγγραφό σας, μας καλέσατε, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών σας για την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ., να σας καταθέσουμε το ταχύτερο δυνατό τις σχετικές απόψεις μας. Χαιρετήσαμε, ως γνωστόν αυτήν την πρωτοβουλία, δεδομένου ότι ήταν και είναι πάγια θέση του συνδικαλιστικού μας κινήματος, η θεσμοθέτηση, μετά από εμπεριστατωμένο διάλογο, μιας σύγχρονης διαδικασίας αξιολόγησης της προσφοράς και της επαγγελματικής επάρκειας όλων των στελεχών, ανεξαρτήτως βαθμού και θέσεως.

  Δυστυχώς, με το υπ' αριθμ. 6003/1/18-β από 20/3/2015 έγγραφο του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας – Κλάδος Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, πληροφορηθήκαμε ότι έχει συσταθεί επιτροπή προκειμένου να μελετήσει –επεξεργαστεί το συνολικό νομικό πλαίσιο που διέπει την αξιολόγηση, τις κρίσεις και τις προαγωγές των Αξιωματικών στην Ελληνική Αστυνομία, χωρίς τη δική μας εκπροσώπηση- συμμετοχή στην επιτροπή αυτή, το έργο της οποίας πρέπει να αφορά όλο το αστυνομικό προσωπικό.

  Επειδή θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την εκπροσώπησή μας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα παρακαλούμε όπως παρέμβετε και διασφαλίσετε τη λειτουργία της υπηρεσιακής αυτής επιτροπής όπως επιβάλλει ο θεσμικός μας ρόλος. Δεν είναι δυνατόν να «διεκπεραιωθεί» δι' αλληλογραφίας η θεσμοθέτηση ριζικών αλλαγών για την κορυφαία διαδικασία της ανάδειξης της Ηγεσίας και της αξιολόγησης όλων των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και μάλιστα να ζητούνται οι προτάσεις μας μόνο για μια κατηγορία αστυνομικού προσωπικού, χωρίς να γνωρίζουμε το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η νέα πολιτική ηγεσία.

  Σε κάθε περίπτωση, σας γνωρίζουμε ότι ως ΠΟΑΣΥ επιζητούμε ουσιαστικές αλλαγές που κατά την άποψή μας πρέπει να στοχεύουν, αφενός στη θεσμοθέτηση ενός νέου αξιοκρατικού πλαισίου αξιολόγησης των ανωτάτων αξιωματικών για την ανάδειξη της Ηγεσίας του Σώματος, μέσω μιας διαδικασίας κύρους που θα φέρει και την σφραγίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αφετέρου δε, σε μια παράλληλη διαδικασία αξιολόγησης όλου του αστυνομικού προσωπικού με βάση τα προσόντα και την εμπειρία του. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά εννοείται ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύγχρονο οργανόγραμμα Υπηρεσιών και ένα σύγχρονο καθηκοντολόγιο, ώστε κάθε θέση εργασίας και κάθε υπάλληλος αστυνομικός, να ελέγχεται και να αξιολογείται επί συγκεκριμένων καταστάσεων και όχι συγκυριακά και κατά το δοκούν, όπως συμβαίνει σήμερα.

  Η θεσμική κατοχύρωση, ειδικότερα, μιας διαδικασίας ακρόασης και επιλογής του Αρχηγού του Σώματος από αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, η συμμετοχή μας στα Συμβούλια Κρίσεων για μια αντικειμενική και δίκαιη βαθμολογική εξέλιξη - αξιολόγηση όλου του αστυνομικού προσωπικού, η διαμόρφωση της νέας αστυνομικής ιεραρχίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, αποτελούν μείζονα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

ypografes-poasy

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα