Font Size

Cpanel

poasy
Αθήνα, 20 Μαρτίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 200/3/43

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου της 19-03-2015

  Συνεδρίασε χθες, 19 Μαρτίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με αντικείμενο τα εκκρεμή ζητήματα του κλάδου μας και τις ενέργειές μας για την αντιμετώπισή τους.

  Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα πολιτικά δεδομένα και το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης στη Χώρα, τονίστηκε εκ μέρους μας ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός, αλλά αντιθέτως, το συνδικαλιστικό μας κίνημα να διεκδικήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τόσο την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων όσο και των θέσεων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, όπως αυτές μας κοινοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

  Ειδικότερα, επισημάνθηκε η ορθή τακτική που ακολουθήσαμε για την ανατροπή του μνημονιακού Νόμου 4093/2012 και την επακόλουθη αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, με αποκορύφωμα την νέα κορυφαία απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου Επικρατείας, που επέβαλε χρηματική κύρωση στο Υπουργείο Οικονομικών, επειδή δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις που μας έχουν πλήρως δικαιώσει. Συνεχίζοντας δε την προσπάθειά μας, αποφασίσαμε να ζητήσουμε συνάντηση με τον νέο Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ, δεδομένου ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος και Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουν δώσει απαντήσεις που χρήζουν διευκρινήσεων.

  Για το ΤΕΑΠΑΣΑ, όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση δεν δέχτηκε σε αυτήν την φάση την κατάργηση του άρθρου 220 του Ν.4281/14. Ωστόσο, με την τροπολογία που ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανανεώθηκε η παράταση που είχε δοθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αυτή τη φορά, ως τις 30 Ιουνίου 2015. Ως εκ τούτου, οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες και εναπόκειται σε μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του και την κανονική λειτουργία του Ταμείου, με την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων και ασφαλώς με την διεκδίκηση των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν» στο πλαίσιο του PSI και είναι πάνω από 300.000.000 ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά την προσφυγή μας στο ΣτΕ για τα 31χρόνια (χορήγηση εφάπαξ), όπως μας ενημέρωσε ο νομικός μας σύμβουλος κ. Χάρης ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ, δημοσιεύθηκε από το Α' Τμήμα του ΣτΕ η υπ' αριθμ. 4707/14 απόφαση, σύμφωνα με την οποία καταργείται η δίκη που είχαμε ανοίξει κατά της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Εργασίας για τα 31 έτη, με το σκεπτικό ότι η νεότερη Υπουργική Απόφαση που εξεδόθη από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης είναι διαφορετική και δεν τροποποιεί μόνο τον χρόνο αναμονής από τα 31 στα 30 έτη, αλλά καθορίζει εκ νέου και κατά τρόπο διαφορετικό μια σειρά θεμάτων (διεύρυνση κύκλου προσώπων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, διαφορετική μεταχείριση για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, εξουσιοδοτικό έρεισμα, αιτιολογική βάση κλπ). Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει δυσμενής συνέπεια λόγω αντικατάστασης της απόφασης που είχε προσβληθεί από την Ομοσπονδία μας, δεν δικαιολογείται συνέχιση της δίκης. Σε κάθε περίπτωση αποφασίστηκε ομόφωνα να υπάρχει παράσταση της Ομοσπονδίας σε εκδίκαση σχετικής προσφυγής εκ μέρους συναδέλφων για το ίδιο θέμα στις 25/5/2015.

  Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, οι πρώτες κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τον Οργανισμό μας και ειδικότερα η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, που αποτελεί άλλη μια δικαίωση του αγώνα μας και μας δίνει δύναμη να επιμείνουμε στις θέσεις μας για ουσιαστική μεταρρύθμιση και όχι για αναδιοργανώσεις Αστυνομικών Υπηρεσιών που δεν θα στηρίζονται σε μελέτες και επιστημονικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάναμε ότι και η εξαγγελθείσα αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη στόχων, πρέπει να γίνεται με διαφάνεια για να είναι αποτελεσματική και να μην ακολουθεί την πεπατημένη. Στα θετικά των ενεργειών μας, περιλαμβάνεται επίσης η συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Χαράλαμπο- Σταύρο ΚΟΝΤΟΝΗ την 06-03-2015, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης της συμμετοχής της Ομοσπονδίας μας στην Διαρκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας των γηπέδων.

  Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσον αφορά τη διαδικασία παραχώρησης κατασχεθέντων οχημάτων στην ΕΛ.ΑΣ., υπήρξε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γεώργιο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ την 18-03-2015, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα τύχουν άμεσης επίλυσης. Επίσης μας ενημέρωσε για την προώθηση από μέρους του νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία η Δημοτική Αστυνομία θα επανέλθει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  Άλλα θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ. ήταν οι κυβερνητικές αποφάσεις για το μεταναστευτικό (απεμπλοκή αστυνομίας από τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, κλείσιμο στρατοπέδου Αμυγδαλέζας, ΥΦΕΚΑ, κλπ), αλλά και οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ για την αναθεώρηση του Πειθαρχικού Δικαίου, του πλαισίου Κρίσεων-Προαγωγών, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομικής Εκπαίδευσης. Ήδη, μας ζητήθηκε να υποβάλλουμε για όλα αυτά τις προτάσεις μας.

  Για τα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά το συνδικαλιστικό μας κίνημα, όπως ο Κώδικας Μεταθέσεων και ο χρόνος εργασίας, για τα οποία εκδηλώνεται ενδιαφέρον και εκ μέρους της Ηγεσίας, τονίσαμε ότι για μεν το πρώτο, πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθούν οι βελτιώσεις όπως αυτές προτάθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή αλλά και να ικανοποιηθεί το αίτημα που υποβάλλαμε στο Αρχηγείο και αφορά στην σαφή καταγραφή των αιτήσεων των συναδέλφων, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα-ενημέρωση, σε επίπεδο επικράτειας, πόσοι αστυνομικοί, ποιο τόπο συμφερόντων δηλώνουν, και κυρίως πότε και σε τι έκταση μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Για δε το δεύτερο, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί μετά από τις δικές μας πιέσεις, επιβάλλεται οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις να παρακολουθήσουν επισταμένα την εφαρμογή της πρόσφατης εγκυκλίου του Αρχηγείου για την έκδοση της υπηρεσίας κάθε Παρασκευή, ώστε να μην έχει την τύχη των προηγουμένων με βάση την ...πεπατημένη. Να απαιτήσουν δε τον καταλογισμό ευθυνών για όσους παρεκκλίνουν της εφαρμογής της.

  Κατόπιν τούτων, οι Ομάδες Εργασίας με μέριμνα των επικεφαλής τούτων, οφείλουν να περαιώσουν τις εργασίες τους και να υποβάλλουν τεκμηριωμένες θέσεις-προτάσεις έως το επόμενο δεκαήμερο Μαρτίου 2015, ώστε ως Δ.Σ., να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την νέα Πολιτική Ηγεσία. Αυτονόητο είναι δε ότι για την αποτελεσματικότερη λειτουργία μας, όλα τα μέλη του Δ.Σ. οφείλουν να συνδράμουν εμπράκτως το έργο των Ομάδων, καταδεικνύοντας έτσι και με τη συμμετοχή τους τη σοβαρότητα του εγχειρήματος που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας.

ypografes-poasy

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα