Font Size

Cpanel

mpantolas 24

Μέλος Δ.Σ. ΠΟΑΣΥ
ΜΠΑΝΤΟΛΑΣ Στέργιος

Αγώνας για μικρά και μεγάλα προβλήματα

  Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, χαιρετίζω τις εργασίες του 24ου Συνεδρίου, ενός Συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται σε μία δύσκολη συγκυρία όσον αφορά τα οικονομικά και ιδιαίτερα τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία.

  Για τα Ασφαλιστικά Ταμεία αυτό που έχω να καταθέσω, δυστυχώς, είναι μόνο απορία, αμφιβολία, το πώς λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Και εξηγούμαι γιατί το λέω αυτό: συμμετέχοντας στην Οικονομική Επιτροπή της Π.Ο.ΑΣ.Υ. μου δόθηκε ο χρόνος τις τελευταίες ημέρες, να έχω μία πιο αναλυτική επαφή με τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων. Δυστυχώς, αυτό που διαπίστωσα, μόνο θλίψη μου προξενεί, όχι μόνο για το παρελθόν των Ταμείων αλλά και για το μέλλον.

  Και για να είμαι πιο σαφής, τι εννοώ: κάθε χρόνο σχεδόν, γίνονταν αναλογιστικές μελέτες, για να διαπιστωθεί εάν τα Ταμεία είναι βιώσιμα και τι αποφάσεις θα πάρουν οι Διοικήσεις των Ταμείων, αν θα δώσουν κάποιες αυξήσεις, αν θα προβούν σε μειώσεις ή σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και ούτω καθεξής. Δυστυχώς, συγκρίνοντας τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δώσει τα Ταμεία για τις φετινές αναλογιστικές μελέτες, με τα στοιχεία των παρελθόντων ετών, διαπιστώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις. Δεν ξέρω εάν αυτές οι αποκλίσεις οφείλονται στην ανεπάρκεια των ανθρώπων που είναι στο Ταμείο, ή υπήρχε κάποιος άλλος λόγος.

  Για να γίνει μία αναλογιστική μελέτη, χρειάζονται τουλάχιστον τρία οικονομικά έτη. Η περυσινή αναλογιστική μελέτη έλαβε υπ' όψη τα στοιχεία των ετών 2010, 2011, 2012, 2013, η φετινή αναλογιστική μελέτη έλαβε υπ' όψη τα στοιχεία των ετών 2011, 2012, 2013. Από την σύγκριση των οικονομικών στοιχείων που δόθηκαν στους αναλογιστές για το έτος 2012, διαπιστώθηκε ότι άλλα στοιχεία δόθηκαν για την αναλογιστική μελέτη του 2013 και άλλα στοιχεία δόθηκαν για την αναλογιστική μελέτη του 2014. Αυτό το γεγονός και μόνο καθιστά τις αναλογιστικές μελέτες αναξιόπιστες. Και σκεφτείτε ότι η μείωση στο εφάπαξ πέρυσι της Αστυνομίας Πόλεων σε ποσοστό 45,96% βασίστηκε σε κάποιες μελέτες. Ήταν σωστές αυτές οι μελέτες; Δεν μπορώ να ξέρω. Εμένα πάντως μου δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά για την διαχρονική λειτουργία των Διοικήσεων των Ταμείων. Και πολύ αμφιβάλω πάλι, αν ακόμα και οι τωρινές αναλογιστικές μελέτες, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση των Ταμείων ή όχι. Εγώ πάντως έχω κάποια αμφιβολία για τα αποτελέσματα που πάνε να μας παρουσιάσουν.

  Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

  Άλλο ένα θέμα για το οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, αφορά τον εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι ο εξοπλισμός σήμερα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι πεπαλαιωμένος και ανεπαρκής. Δυστυχώς, δεν βλέπω και από την πλευρά του Υπουργείου, από τη Διεύθυνση Οικονομικών, να υπάρχουν κάποιες κινήσεις ευέλικτες, να βρουν κάποιο τρόπο, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν κάποια κονδύλια, για να γίνει σταδιακά αυτή η αντικατάσταση του παλιού εξοπλισμού.

  Μία πρόταση η οποία θα μπορούσε να γίνει και να την υλοποιήσουν –όταν υπάρχει βέβαια και η βούληση– είναι: στους κωδικούς πάντα μένουν κάποια υπόλοιπα. Θα μπορούσαν στον ΚΑΕ 1324, Εξοπλισμός της Αστυνομίας που αφορά τα αυτοκίνητα, να προϋπολογίσουν κονδύλι (10) εκατομμυρίων το οποίο (τυπικά) θα αφαιρεθεί από κάποιον άλλο ΚΑΕ. Τα λεφτά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν, γιατί ένας διαγωνισμός δεν ολοκληρώνεται την ίδια χρονιά. Όμως είναι απαραίτητα να είναι εγγεγραμμένα στον συγκεκριμένο ΚΑΕ, προκειμένου να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα.

  Την επόμενη χρονιά που ο διαγωνισμός θα είναι ώριμος, τότε στον ΚΑΕ 1324 θα κατανεμηθεί πραγματικά το ποσό των δέκα (10) εκατομμυρίων ευρώ και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την παραλαβή καινούργιου στόλου οχημάτων.

  Μία άλλη πηγή από την οποία θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν αρκετά χρήματα για το Υπουργείο, είναι η ενέργεια.

  Σήμερα, στη Δ.Ε.Η. πληρώνουμε, γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Αξιοποιώντας την Δράση για την Καθαρή Ενέργεια που υπάρχει στο Πρόγραμμα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά στα μεγάλα οικήματα που έχουμε ανά την Ελλάδα, στις Διευθύνσεις, με χρηματοδότηση ακόμα και με 85% από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα,. Αυτό τι σημαίνει; σημαίνει ότι μέσα σε μία τριετία γίνεται απόσβεση της χρηματοδότησης και υπάρχει και καθαρό κέρδος. Έχει εκπονηθεί μία οικονομοτεχνική μελέτη για το κτίριο του Αστυνομικού Μεγάρου Κοζάνης και το αποτέλεσμα που απορρέει είναι ότι σε τρία χρόνια γίνεται απόσβεση και κάθε έτος έχει καθαρά έσοδα 55.000€.

  Άρα, υπάρχουν τρόποι που θα μπορούσαν να εξασφαλισθούν χρήματα. Θέλει όμως θέληση και λίγο ψάξιμο.

  Όσον αφορά για τις τροχονομικές κλήσεις. Όπως ξέρετε, στις 14-4-2014 με το Άρθρο 41, παρ. 1 του Ν. 4256 (στον Νόμο που αφορά τα τουριστικά πλοία κ.λπ.), πέρασε μία διάταξη ότι το 5% από τις κλήσεις της Τροχαίας, θα πηγαίνει στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σε μία εποχή που είπαμε ότι αναζητούμε πόρους για τα Ταμεία, δυστυχώς, δεν έγινε καμία ενέργεια ώστε να εκδοθεί η Κ.Υ.Α., προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν τα Ταμεία να εισπράττουν αυτά τα λεφτά. Είναι κρίμα και θα πρέπει να πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως αντιλαμβάνεστε και εμείς έχουμε επαναπαυθεί. Έχουμε τις ευθύνες και εμείς ως Ομοσπονδία. Ως Συνδικάτο μάλλον (να μην λέω: ως Ομοσπονδία). Ως Συνδικάτο, θα πρέπει να πιέσουμε γιατί εδώ υπάρχουν λεφτά και είναι πολλά. Όπως για παράδειγμα να σας πω ότι από τις καταδικαστικές αποφάσεις εισπράχθηκαν (208.000 €) ήδη μόνο το πρώτο εξάμηνο.

  Και κλείνοντας, να πω δυο κουβέντες για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Η Ομοσπονδία έχει κάνει μεγάλο έργο, σε σοβαρά θέματα. Εκεί όμως, που εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μία ολιγωρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, είναι στα καθημερινά προβλήματα των Ενώσεων και των συναδέλφων. Εκεί –και εγώ συμπεριλαμβάνομαι μέσα στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, δυστυχώς, ολιγωρήσαμε και ολιγωρούμε. Θα πρέπει να αλλάξουμε ρότα και θα πρέπει να ασχολούμαστε λίγο περισσότερο με τα προβλήματα τα καθημερινά των Ενώσεων. Διότι όταν μία Ένωση γνωστοποιεί ένα πρόβλημα, εμείς εδώ στην Ομοσπονδία δεν το αντιμετωπίζουμε με την δέουσα προσοχή, γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Για να φτάσει στο σημείο να το αναδείξει η Τοπική Ένωση σημαίνει ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία. Θα πρέπει κάποιος από την Εκτελεστική Γραμματεία, από το Διοικητικό Συμβούλιο να το χρεώνεται και μέσα σε μία εβδομάδα να δίνεται απάντηση στην Πρωτοβάθμια Ένωση είτε θετική είτε αρνητική.

  Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται μέχρι σήμερα και αυτό είναι που με λυπεί. Και ελπίζω, από εδώ και πέρα να πάμε καλύτερα σε αυτόν τον τομέα. Σας ευχαριστώ.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Αγώνας για μικρά και μεγάλα προβλήματα