Font Size

Cpanel

Να τελειώνουμε με τα στερεότυπα

  Αποσβολωμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να συνέλθει από το μακελειό που προκάλεσαν Γάλλοι (!) τζιχαντιστές τρομοκράτες στην καρδιά του Παρισιού, ενώ οι ηγέτες δεκάδων χωρών έσπευσαν στη Γαλλική πρωτεύουσα για να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους να χαράξουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στο φασισμό, στο σκοταδισμό και το φανατισμό.

  Την ίδια ώρα στη χώρα μας, την αστυνομική επικαιρότητα μονοπωλούσε η επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας με τη σύλληψη του καταζητούμενου τρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού και τον εντοπισμό ενός πλούσιου οπλοστασίου. Η επιτυχία αυτή προστέθηκε σε σειρά άλλων επιτυχιών του συνόλου των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο επαγγελματικής λειτουργίας που διέπει τον αστυνομικό οργανισμό, αλλά και τις δυνατότητες που έχει για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Η ΠΟΑΣΥ και η ΠΟΑΞΙΑ με ανακοίνωσή τους συγχαίρουν το σύνολο των συναδέλφων που εργάστηκαν για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του καταζητούμενου κάτω από τις γνωστές σε όλους μας αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Παράλληλα, όμως, επισημαίνουν την υποχρέωση της Πολιτείας για διαρκή θωράκιση του Έλληνα Αστυνομικού ώστε αφενός να τιμά το λειτούργημά του, αφετέρου δε να ανταποκρίνεται κατά τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες της Ηγεσίας όσο και της ελληνικής κοινωνίας.

  Δυστυχώς, λίγες μέρες αργότερα, ακολούθησε η σύλληψη ενός απότακτου αστυνομικού, στελέχους της ΕΚΑΜ, για συνέργεια στο οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία! Πρωτάκουστο και πρωτοφανές, επίλεκτο στέλεχος, καταδικασθείς στο παρελθόν για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας κλπ, να συλλαμβάνεται ξανά για ακόμα πιο ατιμωτικά για έναν αστυνομικό εγκλήματα. Το τεκμήριο της αθωότητας, σεβαστό βεβαίως και για τον εν λόγω κατηγορούμενο, ωστόσο, δεν μπορεί να μην αποτελέσει η εμπλοκή αυτή αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού. Τα στερεότυπα για την τρομοκρατία καταρρίπτονται και όσο ορισμένοι επιμένουν στο να μην το αντιλαμβάνονται, το μόνο που κάνουν είναι να δυσχεραίνουν το έργο των διωκτικών αρχών. Τόσο η τραγική εμπειρία των Παρισίων όσο και η είδηση για την εμπλοκή του απότακτου αστυνομικού οδηγούν σε πιο ώριμες σκέψεις. Στο Παρίσι έδρασαν Γάλλοι υπήκοοι και όχι «λαθρομετανάστες». Ο αστυνομικός που κατεγράφη πεσμένος στο πεζοδρόμιο να εκτελείται από τους πάνοπλους δράστες ήταν μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, όπως και οι δράστες. Στη χώρα μας επίσης έχει αποδειχθεί ότι στην εξερεύνηση της βίας και της τρομοκρατίας τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται. Οι διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο είναι δεδομένες.

  Ευχόμαστε, φυσικά, όλα αυτά να καταπέσουν κατά τη δικαστική διερεύνηση, για να μην υπάρχουν σκιές στην Ελληνική Αστυνομία. Αλλά δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και να επιζητούμε τη θωράκιση του αστυνομικού λειτουργήματος από κάθε πλευρά. Η Ομοσπονδία μας δεν αντιμετωπίζει με παρωπίδες το αστυνομικό λειτούργημα ούτε παραβλέπει το κοινωνικό γίγνεσθαι εντός του οποίου καλείται να δράσει το αστυνομικό σώμα. Έχει αποδείξει με τις προτάσεις και τα αιτήματά της ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί ο καιρός της εμπειρικής αστυνόμευσης. Ο επαγγελματισμός, άρα και η θωράκιση του αστυνομικού από τις σύγχρονες απειλές, πρέπει να κατοχυρωθεί με όρους κοινωνίας, υπό το πρίσμα, πάντα, μιας επιστημονικής προσέγγισης των πραγμάτων και της αστυνομίας και της κοινωνίας.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Να τελειώνουμε με τα στερεότυπα