Font Size

Cpanel

  Καλή χρονιά, καλή δύναμη και καλούς αγώνες!

  Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

  Φίλες και Φίλοι

  Αφήνουμε πίσω μας άλλη μια χρονιά, πλούσια σε συνδικαλιστικούς αγώνες. Η χώρα μας τελεί υπό καθεστώς Μνημονίων, το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί και μεγάλα στρώματα της κοινωνίας φτωχοποιούνται. Το κράτος πρόνοιας αποδομείται και οι δημόσιες - κοινωνικές υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται. Τα εργασιακά δικαιώματα θυσιάζονται. Οι συνδικαλιστικές κατακτήσεις ακυρώνονται, ενώ το νομικό πλαίσιο λειτουργίας που διέπει τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος (Ν. 1264/82) έχει μπει στο στόχαστρο των τροϊκανών, δήθεν για το καλό μας...

  Το ανθρώπινο δυναμικό, η υλικοτεχνική υποδομή της Ελληνικής Αστυνομίας, το παρόν και το μέλλον του συστήματος εσωτερικής ασφαλείας της πατρίδας μας, δυστυχώς κι αυτά, έχουν υποστεί τις βλαπτικές συνέπειες της πολιτικής των οικονομικών περικοπών και της συρρίκνωσης των πιστώσεων που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί το αξιόμαχό τους.

  Η Ομοσπονδία μας, η πιο αντιπροσωπευτική οργάνωση έκφρασης των οραμάτων και των διεκδικήσεων όλων των Ελλήνων Αστυνομικών, στο διάστημα που μεσολάβησε από το 23ο συνέδριο, συνέχισε την αγωνιστική της δράση μέσα σε ένα «εχθρικό περιβάλλον». Παρά ταύτα, δικαιούμαστε να υποστηρίζουμε ότι καταφέραμε αξιοπρόσεχτα αποτελέσματα.

  Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τόλμησε να εφαρμόσει τις περικοπές που είχαν ψηφιστεί για να ισχύσουν το 2014, αλλά απεναντίας προχώρησε στην χορήγηση του μικρού έστω ποσού των 500 ευρώ σε ικανό αριθμό συναδέλφων μας. Επιπλέον, μετά τη δικαίωσή μας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προβαίνει στην μερική επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών που επιβλήθηκαν με το τρίτο Μνημόνιο το 2012. Σε μας εναπόκειται πλέον να εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την πλήρη συμμόρφωσή της. Εδώ δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση η αταλάντευτη βούλησή μας για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

  Σε θεσμικά ζητήματα, πετύχαμε την ακύρωση της αποδιοργάνωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, όπως επιχειρήθηκε να γίνει με τον Νόμο 4249/2014. Επίσης, εργαστήκαμε για την διασφάλιση των αντικειμενικών κριτηρίων του Κώδικα Μεταθέσεων και είναι θέμα χρόνου να θεσμοθετηθούν κάποιες θετικές αλλαγές. Αποτέλεσμα του αγώνα μας ήταν και η μη μεταβολή του ισχύοντος νόμου για τη συνδικαλιστική μας λειτουργία, η διασφάλιση των οδοιπορικών παρελθόντων ετών, η καθιέρωση αστυνομικών φαρμακείων, η θεσμοθέτηση Συνηγόρου του Αστυνομικού (έστω και με την ελλιπή του διάσταση), η υποχρέωση της διοίκησης για την ανακοίνωση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση. Το Αστυνομικό Προσωπικό εντάχθηκε στις ομάδες κλειστού πληθυσμού και αυξημένου κινδύνου και ως εκ τούτου ο εμβολιασμός του δύναται να γίνεται μέσω του ασφαλιστικού του φορέα.

  Αντισταθήκαμε, επίσης, στο κλείσιμο των αστυνομικών σχολών και ήδη η Ηγεσία υλοποίησε τη δέσμευσή της για επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

  Να μη λησμονούμε άλλες επιτυχίες του συνδικαλιστικού μας αγώνα - που θα ήταν λάθος αν δεν τις συσχετίζαμε με τις τρέχουσες διεκδικήσεις μας για την επικινδυνότητα της εργασίας και τις ιδιαιτερότητες του αστυνομικού λειτουργήματος. Αναφερόμαστε διαρκώς και έχει τη σημασία του, στην αύξηση από 100 σε 300 ευρώ του επιδόματος υπέρ των τραυματισθέντων συναδέλφων και την κάλυψη των εξόδων ταξιδιού συγγενών τραυματισθέντος συναδέλφου, την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων των τέκνων Αστυνομικών που έχασαν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, αλλά και το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας διορισμού στο Δημόσιο συγγενικού προσώπου της ίδιας κατηγορίας συναδέλφων, την επέκταση της άδειας ανατροφής τέκνου, την εξόφληση των παλαιών υπομνημάτων, τη διευκόλυνση των δανειοληπτών από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κλπ.

  Πετύχαμε, επίσης, με νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου 100 ευρώ για την υποβολή έγκλησης εκ μέρους παθόντων Αστυνομικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όσο και την εξαίρεση εφαρμογής αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος Αστυνομικών για κατ' έγκληση διωκόμενα αδικήματα που φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, διάταξης, που αγωνιζόμαστε να βελτιωθεί περαιτέρω.

  Για να γίνουν όλα αυτά, σαν Ομοσπονδία, καλέσαμε πολλές φορές σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αναζητώντας πρωτότυπες μορφές αγώνα. Ήμασταν ανοικτοί σε ιδέες και προτάσεις ακόμη και σε αυτό το ευαίσθητο και μεγάλης δοκιμασίας θέμα της απεργίας πείνας. Δεν παραβλέψαμε τις δυσκολίες, ίσα-ίσα, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Πλάι στις Επιτροπές εργασίας για διάφορα θέματα, δημιουργήσαμε μια ακόμα Επιτροπή, «νέας γενιάς», όπως είχαμε αποφασίσει στο 23ο συνέδριο, η οποία φιλοδοξεί να εμφυσήσει το συνδικαλιστικό μας κίνημα με νέες πρωτοβουλίες και μορφές δράσης. Διαρκής αγωνία μας ήταν η κάλυψη των απαιτήσεων όλων των συναδέλφων και γι' αυτό είχαμε ανοικτές τις κεραίες μας, προσδοκώντας σε περισσότερες καινοτόμες ιδέες, σκέψεις και προτάσεις εκ μέρους των ενεργών μας μελών.

  Ως ενεστώσα διοίκηση δεν διεκδικούμε το αλάθητο ούτε αναμένουμε ζητωκραυγές και επευφημίες κατά τη διάρκεια του 24ου συνεδρίου μας. Επειδή δώσαμε όμως έναν έντιμο και ηθικό αγώνα, ζητάμε από όλους τους συναδέλφους να αυτοπροσδιορίσουν τη δική τους θετική, αρνητική ή παθητική στάση, όχι για να μετριάσουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, αλλά για να οδηγηθούμε σε ασφαλέστερα συμπεράσματα όσον αφορά τις πιθανές δικές μας παραλείψεις, αλλά κυρίως και ιδίως την περαιτέρω ενωτική και αποτελεσματική πορεία μας.

  Είναι περιττό να τονίσουμε ότι δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα. Τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τα ανικανοποίητα αιτήματά μας απαιτούν από όλους μας συναίσθηση καθήκοντος και προσωπικής ευθύνης. Ο,τι έχουμε πετύχει, είναι αποτέλεσμα των δικών μας αγώνων και όχι μια κάποια παραχώρηση εις ένδειξιν αγάπης εκ μέρους εκείνων που απέδειξαν με τον χειρότερο τρόπο ότι έβαλαν πάνω και από τη ζωή των ανθρώπων, την υλική αξία του χρήματος.

  Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

  Φίλες και Φίλοι

  Είμαστε εδώ παρόντες στις επάλξεις του αγώνα, με πλήρη συνείδηση των ευθυνών, των δυσκολιών, του ρόλου και της αποστολής μας.

  Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες που απαιτούνται για να μην υπάρξουν άλλες ακυρώσεις των κατακτήσεών μας σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και για να αποκτήσουμε ξανά όσα μας αφαίρεσαν βίαια και ετσιθελικά. Και πάνω απ' όλα να διαφυλάξουμε ως κόριν οφθαλμού το αναφαίρετο συνδικαλιστικό μας δικαίωμα, το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι, βεβαίως με στολή και όχι με πολιτική περιβολή, όπως πολλοί θα ήθελαν.

  Όλοι οφείλουμε να δείξουμε πίστη και αφοσίωση στον καλό μας αγώνα, κλείνοντας αυτιά και μάτια στις γνωστές σειρήνες που μόνο την καταστροφή και την υποτέλεια ξέρουν να υπηρετούν.

  Με βαθιά πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά και πιο δυναμικά στα αγωνιστικά προσκλητήρια που μας περιμένουν. Διότι δεν εξαρτάται από μας, αλλά από τους κυβερνώντες η περαιτέρω στάση μας.

  Όσο υπονομεύεται η αξιοπρέπεια και το αξιόμαχο του Έλληνα αστυνομικού και τίθεται σε κίνδυνο η εσωτερική ασφάλεια του τόπου θα ήταν παράλογο, το συνδικαλιστικό μας κίνημα να μην πρωτοστατεί και να μην αποκαλύπτει τους βασικούς υπαίτιους αυτής της κατάστασης.

  Καλή δύναμη και καλούς αγώνες!

  Καλή Χρονιά

(Το κείμενο αυτό προλογίζει το Ημερολόγιο 2015 της ΠΟΑΣΥ που διανεμήθηκε στους αντιπροσώπους του 24ου Πανελλαδικού Συνεδρίου)

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Ημερολόγιο 2015 ΠΟΑΣΥ