Font Size

Cpanel

papatsimpas
Οργανωτικός Γραμματέας Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

«Προσαρμογή της αστυνομικής εκπαίδευσης στη σύγχρονη εποχή»
Τοποθέτηση του επικεφαλής της Επιτροπής θεσμών εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης της ΠΟΑΣΥ κ. Γιώργου Παπατσίμπα

  Ζούμε σε μια εποχή όπου το παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς, με τις ανάλογες επιδράσεις, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο εργασιακό περιβάλλον.

  Η ΕΛ.ΑΣ., ως ένας από τους βασικούς συντελεστές ενός κράτους δημοκρατικού και ευνομούμενου, αντιμετωπίζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρωτόγνωρες προκλήσεις.

  Η ανάπτυξη νέων μορφών εγκλημάτων, η πολυπολιτισμικότητα της σημερινής κοινωνίας και οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση έχουν διαφοροποιήσει το εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται οι αστυνομικοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

  Σ' αυτό το νέο περιβάλλον και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, οι Αστυνομικοί της χώρας καλούνται να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και απαιτήσεις της κοινωνίας.

  Για τους λόγους αυτούς, η ΠΟΑΣΥ έχει θέσει την εκπαίδευση ως προμετωπίδα των στόχων και των προτεραιοτήτων της Αστυνομίας. Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να αποτελεί πρότυπο στον τομέα της εκπαίδευσης.

  Θεωρούμε ότι προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η κατάλληλη προετοιμασία των Αστυνομικών, έτσι ώστε να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες και εμπειρίες κατά τον τρόπο που να ανταποκρίνονται στις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες του Αστυνομικού επαγγέλματος, με ψυχραιμία, σύνεση και θάρρος προκειμένου να υπηρετούν, να βοηθούν και να προστατεύουν αποτελεσματικά τον Πολίτη και την Κοινωνία γενικότερα.

  Ως ΠΟΑΣΥ, θέλουμε μια Αστυνομία που συνεργάζεται, στέκεται δίπλα στον Πολίτη, ένα μοντέλο Αστυνομικής προσέγγισης με κοινωνική και ανθρώπινη ευαισθησία που δεν πρέπει να λειτουργεί καθόλου ως κατασταλτικός μηχανισμός του Κράτους παρά μόνο στο βαθμό που εντέλλεται και επιτρέπεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς και αυτό συνεπάγεται καλή εντατική και αποτελεσματική εκπαίδευση στις Αστυνομικές Σχολές για το πώς πρέπει να ενεργεί και να συμπεριφέρεται προς τους Πολίτες ένας Αστυνομικός.

  Οι βασικές αρχές, προτάσεις που πρέπει να ληφθούν για την αναβάθμιση, βελτίωση και προσαρμογή της εκπαίδευσης στη σύγχρονη εποχή, με στόχο την άμεση εναρμόνιση των νέων σπουδαστών, στην ιδιαίτερη φύση και επικινδυνότητα του αστυνομικού επαγγέλματος είναι:

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

  Αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας ώστε να είναι πραγματικά μια Πανεπιστημιακή Σχολή, αναγνωρισμένη απ' όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ευρώπης, να παρέχει άρτια επιστημονική και επαγγελματική εκπαίδευση, να μπορεί κανείς να κάνει μεταπτυχιακά σχετικά με τις εκπαιδευτικές και λειτουργικές ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ.

  Να έχει δηλαδή διάρθρωση, λειτουργία, Διοικητική και Εκπαιδευτική δομή και οργάνωση αντίστοιχη των Πανεπιστημίων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

  Αναβάθμιση της ποιότητας των Αστυνομικών που προσλαμβάνονται σημαίνει ότι Αστυνομικοί γίνονται μόνο όσοι εισέρχονται στη Σχολή μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε συνδυασμό με μέτρα που διασφαλίζουν την καταλληλότητα των υποψηφίων (Αθλητικά αγωνίσματα- Σωματικά προσόντα).

  Είναι ο μοναδικός, αξιοκρατικός και αδιάβλητος τρόπος εισαγωγής που απαίτησε και πέτυχε η Ομοσπονδία βάζοντας τα θεμέλια απαλλαγής της Αστυνομίας από πολιτικές εξαρτήσεις.

  Είναι η διαδικασία που έλκει από την κοινωνία παιδιά μορφωμένα, αξιόλογα, με πολύ υψηλή βαθμολογία που πρέπει να συνδυαστεί με την κατάλληλη εκπαίδευση για να εγγυηθεί μια αξιοπρεπή επαγγελματική παρουσία.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  Το περιεχόμενο, η ιδεολογία, η οργάνωση της Αστυνομικής εκπαίδευσης, δεν πρέπει να έχει στρατιωτικό χαρακτήρα, γι' αυτό πρέπει να διεξάγεται αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ., γιατί είναι τελείως διαφορετική η κουλτούρα και οι επιχειρησιακές ανάγκες και λειτουργίες Αστυνομίας και Στρατού.

  Το μοντέλο αστυνομικής εκπαίδευσης πρέπει να βασίζεται στην κοινωνικοποίηση, στον κοινωνικό ρόλο της Αστυνομίας που δεν βλέπει του Πολίτη σαν εχθρό που πρέπει να εξουδετερώσει, κάτι που αποτυπώνεται στη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά θέτει ως βασικό στόχο την προστασία του Πολίτη, σεβόμενη απόλυτα τα ατομικά του δικαιώματα.

  Η αστυνομική εκπαίδευση πρέπει να είναι προσαρμοσμένη και στοχευμένη στις σύγχρονες αστυνομικές ανάγκες.

ΒΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  Καθιέρωση προγράμματος ειδικής βασικής αστυνομικής εκπαίδευσης των δοκίμων Αστυνομικών, στοχευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του Αστυνομικού Προσωπικού.

  Η ειδική αστυνομική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει βασικές αστυνομικές γνώσεις και δεξιότητες που θα συμβάλλουν στην άμεση προσαρμογή των νέων σπουδαστών στην ιδιαίτερη και επικίνδυνη φύση του αστυνομικού επαγγέλματος.

  Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης πρέπει να αποτελείται από: Σωματική αγωγή, Αυτοάμυνα- Αυτοπροστασία, Οπλοτεχνική- Σκοποβολή, ώστε βγαίνοντας από την σχολή να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά επιθέσεις επικίνδυνων ενόπλων κακοποιών και επικίνδυνες καταστάσεις και περιστατικά που επιβάλλεται η χρήση του όπλου, γι' αυτό και πρέπει να εκπαιδευτούν επαρκώς ώστε να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, ψυχραιμία και περίσκεψη.

  Διδασκαλία και εκπαίδευση για τη χρήση του όπλου, αλλά και τις αρχές που διέπουν τη νόμιμη και συνετή χρήση.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  Αναθεώρηση προγραμμάτων σπουδών, επαναξιολόγηση διδασκομένων μαθημάτων, νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα μαθημάτων που θα δίνει βαρύτητα στα λεγόμενα ποινικά- νομικά μαθήματα, απαραίτητα για την ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση των σπουδαστών, αφού είναι τα εργαλεία της δουλειάς τους στον τομέα της προανάκρισης, που ασχολούνται καθημερινά.

  Επανακαθορισμός και πλήρης περικοπή- κατάργηση μαθημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με το στενό και ευρύτερο αντικείμενο της Αστυνομικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ βαρύ το πρόγραμμα σπουδών, να επιβαρύνονται οι σπουδαστές με πλήθος ανούσιων μαθημάτων. Οι ώρες πλήρους απασχόλησης των Δοκίμων φτάνουν τις 11-12 την ημέρα με συνέπεια την κόπωση, το ανύπαρκτο ενδιαφέρον παρακολούθησης και τη χαμηλή απόδοση των εκπαιδευόμενων.

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ- ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

  -Καθιέρωση ως υποχρεωτικού μαθήματος με βαθμό, της εκμάθησης οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας και εκπαίδευση των σπουδαστών στη γρήγορη και ασφαλή οδήγηση, ώστε να κινούνται με ασφάλεια και ταχύτητα στις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν.

  -Αναβάθμιση του μαθήματος της πληροφορικής σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό έγκλημα, πολύ καλή γνώση στη χρήση του Η/Υ και γενικά στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα αυτό.

  -Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας, ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία με μεγάλες κατηγορίες αλλοδαπών, κυρίως όσον αφορά τους τουρίστες και τους παράνομους μετανάστες.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ- ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

  Η άριστη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όλες οι γνώσεις και οι δεξιότητες, θα ήταν ανώφελες, ίσως και επικίνδυνες αν δεν συνδυάζονταν με την καλλιέργεια του ηθικού, δημοκρατικού και ενάρετου χαρακτήρα του Αστυνομικού.

  Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες έχουν κατακτηθεί με αγώνα, θυσίες και αίμα και γι' αυτό και οι Αστυνομικοί οφείλουν να σέβονται και να προστατεύουν.

  Αύξηση των διδακτικών ωρών, πάνω στη μελέτη των ατομικών ελευθεριών ή ατομικών δικαιωμάτων, θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και προστασίας προσφύγων στις Αστυνομικές Σχολές.

  Διδασκαλία για την παράνομη και αναιτιολόγητη βία, την κατάχρηση εξουσίας από τους Αστυνομικούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ώστε να γίνει κατανοητό πότε επιτρέπεται η χρήση βίας, για να συλληφθεί ένας πολίτης και πότε η βία συνιστά παρανομία, για να προστατεύονται οι Αστυνομικοί από τέτοια περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

  Η εκπαίδευση πρέπει να διαμορφώνει προσωπικότητες αυτόνομες, δημιουργικές με πειθώ, με πρωτοβουλίες, με εσωτερική αίσθηση του καθήκοντος, ικανούς να μπορούν και να θέλουν να προσφέρουν.

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

  Ύστερα από την αρχική εκπαίδευση και τη μεταβίβαση, την εφαρμογή των πρακτικών, γνώσεων και δεξιοτήτων στον εργασιακό χώρο, την εναρμόνιση δηλαδή μεταξύ θεωρίας και πράξης είναι επιτακτική ανάγκη, λόγω της ταχείας αλλαγής των μορφών του εγκλήματος, να υπάρχει συνέχεια στην εκπαίδευση των Αστυνομικών, καθώς και οι ίδιοι οι Αστυνομικοί επιζητούν τη συνεχιζόμενη μετεκπαίδευση και κατάρτιση.

  Η δια βίου μάθηση και εκπαίδευση είναι απαραίτητη για ένα σύγχρονο αστυνομικό, γι' αυτό προτείνουμε τη δημιουργία σύγχρονων μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεχιζόμενης κατάρτισης, για βελτίωση και ανανέωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων, πάνω σε σύγχρονες μορφές εγκλημάτων, όπως ηλεκτρονικό έγκλημα, παράνομη διακίνηση όπλων, ναρκωτικά, καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, ενδοοικογενειακή βία κ.λ.π., αλλά και προγραμμάτων επίτευξης και διατήρησης υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής κατάρτισης σε ότι αφορά την αυτοάμυνα- αυτοπροστασία, οπλοτεχνική- σκοποβολή.

ΠΟΡΟΙ

  Αυτονόητο είναι ότι για να υλοποιηθεί μια σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική στην Αστυνομία χρειάζονται οι απαραίτητοι πόροι. Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό, αν δεν διατίθενται οι απαραίτητοι πόροι για την εύρυθμη λειτουργία του, οι οποίοι καλύπτουν τόσο τις ανάγκες της υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και τις ανάγκες εκπαιδευόμενων και διδασκόντων.

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα