Font Size

Cpanel

Ημερίδα για την Αστυνομική Ακαδημία

poasy

Αθήνα, 05 Αυγούστου 2014
Αρ. Πρωτ.: 701/11/7δ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Χρήσιμα συμπεράσματα - παρακαταθήκη για περαιτέρω μελέτη και αξιοποίηση- εξήχθησαν από τις εργασίες της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής με θέμα «Αστυνομική Ακαδημία, το «άρμα» για την αναγέννηση της Ελληνικής Αστυνομίας».

  Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δυο ετών από τη μετατροπή των Σχολών Κομοτηνής και Ξάνθης σε κέντρα κράτησης μη νόμιμων αλλοδαπών και την παράλληλη διακοπή της εκπαίδευσης νέων δοκίμων, λόγω της μνημονιακής δέσμευσης για περικοπές ακόμα και στον προϋπολογισμό των αστυνομικών σχολών.

  Τις εργασίες άνοιξε η πρόεδρος της Ε.Α.Υ. Ροδόπης κ. Σταυρούλα ΤΖΑΤΖΑΝΑ, η οποία μαζί με άλλους συναδέλφους είχε ελεγχθεί πειθαρχικά για την αγωνιστική της στάση έξω από τη Σχολή Κομοτηνής τη «μαύρη νύχτα» της 4ης Αυγούστου 2012, όταν εντελώς αιφνιδιαστικά ο Διοικητής της Σχολής κλήθηκε να παραδώσει το «κλειδιά» για την «προσωρινή» αλλαγή χρήσης των εγκαταστάσεων, όπως είχε ανακοινώσει τότε σε όλους –τοπική κοινωνία, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς- η τότε πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

  Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Ε.Γ. κ. Χρήστου ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος συσχέτισε τα όσα απαράδεκτα εξακολουθούν να συμβαίνουν στο χώρο της αστυνομικής εκπαίδευσης με τις τελευταίες καταστροφικές αποφάσεις για το ΤΕΑΠΑΣΑ και τη μη συμμόρφωση του Υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο επικεφαλής της Επιτροπής θεμάτων εκπαίδευσης- μετεκπαίδευσης της Π.Ο.ΑΣ.Υ κ. Γεώργιος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ ανέπτυξε το θέμα «Προσαρμογή της αστυνομικής εκπαίδευσης στη σύγχρονη εποχή», παρουσιάζοντας αναλυτικότερα τις θέσεις μας για την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Αστυνομικής Ακαδημίας.

  Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις α) του Επίκουρου Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Καθηγητή Τ.Δ.Α. Κομοτηνής κ. Βασίλειου Γραμματίκα με θέμα: «Εκπαίδευση στην Ελληνική Αστυνομία. Παρόν και ...μέλλον;», β) της κας Ρόζας Βασιλάκη Δρ Κοινωνιολογίας, University of Bristol και Δρ Ιστορίας, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales Research Associate, University of Bristol και Associate Lecturer, University of West of England: «Τοποθετώντας την κοινωνία στο κέντρο της αστυνομικής εκπαίδευσης» και γ) της κας Αρετής - Ελένης Χρ. Κεραμάρη, Προέδρου Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων, Πολιτικού Επιστήμονος Εκπαιδευτικού Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: «Σκέψεις για την παιδεία του Έλληνα αστυνομικού πριν και μετά την εισαγωγή του στην Αστυνομική Ακαδημία».

  Κοινή συνισταμένη των εισηγητών η αγωνία τους για την διαιώνιση των προβλημάτων και της σταδιακής ακύρωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων και εμπειριών στο στάδιο της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης όσο και κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας με την δια βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών της Αστυνομίας.

  Ειδικότερα, επισημάνθηκαν ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης των εκπαιδευτικών διαδικασιών και φαλκίδευσης του αντικειμενικού συστήματος προσλήψεων αστυφυλάκων, η αναγκαιότητα εισαγωγής της «κοινωνίας» στο επίκεντρο όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την ορθή ενάσκηση του αστυνομικού λειτουργήματος, η βελτίωση των σχέσεων με την κοινωνία με την εισαγωγή συγκεκριμένου μαθήματος στις βασικές εκπαιδευτικές διαδικασίες των ελληνοπαίδων κλπ.

  Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η μη εκπροσώπηση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και το γεγονός ότι παραμένει «μετέωρο» το μέλλον του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και αφορούσε την ίδρυση και λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας ως ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

  Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμωνος πατήρ Βαλάντιος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο κ. Δημήτριος Δημητριάδης ως εκπρόσωπος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ Τέρενς Κουίκ, ο νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Δημήτρης Χαρίτος , Χρήστος Τρέλης και Δάμων Δαμιανός, ο Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων Α/Δ' κ. Χρήστος Σταμπουλής ως εκπρόσωπος του Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγου κ. Βασίλειου Κοντογιάννη, διατελέσαντες διοικητές των Αστυνομικών Σχολών όπως ο κ. Δερμενούδης Νικόλαος, οι Διοικητές των ΤΔΑ Κομοτηνής και Ξάνθης κ.κ. Πέτρος Δεμερτζίδης και Ευάγγελος Γκίκας, ο διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης Βορείου Ελλάδος κ. Διονύσιος Κούγκας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Γεώργιος Κυμπαρίδης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Παναγιώτης Βασιλειάδης και άλλοι, οι οποίοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην επαναλειτουργία και ενίσχυση των Σχολών ειδικά στην περιοχή της Θράκης και για τους γνωστούς οικονομικούς και εθνικούς λόγους.

ypografes-poasy

dsc0001

dsc0002

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα