Font Size

Cpanel

Ε.ΑΣ.Υ. Θεσσαλονίκης - Παρατηρήσεις για το Σχέδιο Π.Δ. "Οργάνωση και λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας"

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 108/2014

Προς: Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

Θέμα: « Παρατηρήσεις για το Σχέδιο Π.Δ. "Οργάνωση και λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας"»

  Σε απάντηση του υπ' αριθ. 314/2/32 από 02-07-2014 εγγράφου σας με το οποίο ζητάτε τις προτάσεις-θέσεις μας στο Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Αστυνομικής Ακαδημίας», σας αναφέρουμε τις εξής παρατηρήσεις:

  - Η Αστυνομική Ακαδημία για λόγους πρωτίστως εθνικούς και δευτερευόντως ενίσχυσης της επαρχίας να έχει ως έδρα της την πόλη της Κομοτηνής. Είναι ιδιαζόντως σημαντικό δεδομένου ότι η Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής έχει άρτιες εγκαταστάσεις οι οποίες πλέον μένουν ανεκμετάλλευτες.

  - Η Σχολή Αστυφυλάκων να έχει τριετή φοίτηση (έξι ακαδημαϊκά εξάμηνα, στο έκτο εξάμηνο πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης) ώστε να καλύπτεται, χωρίς κενά πλέον, η ένταξή της στην κατηγορία ΤΕ. Συγκεκριμένα, εφόσον γίνει 3ετής η φοίτηση σ' αυτήν, να ενταχθεί ως Ανώτατη Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ισότιμη με Τ.Ε.Ι., με σχετική τροποποίηση του αρθ. 41 παρ. 4 Ν. 1481/84, όπως τροπ. με αρθ. 25 παρ. 4 του Ν. 4058/12. Στο τέλος των σπουδών και πριν την αποφοίτηση (από το πέμπτο εξάμηνο και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης) οι σπουδαστές να συντάσσουν υποχρεωτικά πτυχιακή εργασία.

  - Στα μεταπτυχιακά προγράμματα της Αστυνομικής Ακαδημίας να εισάγονται κατά προτεραιότητα οι Αστυνομικοί ανακριτικοί υπάλληλοι (ανεξαρτήτου βαθμού) κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ-ΤΕΙ κι έπειτα οι πολίτες που το επιθυμούν.

  Να δημιουργηθούν μεταπτυχιακά προγράμματα της Αστυνομικής Ακαδημίας τόσο πλήρους όσο και μερικής παρακολούθησης.

  Να υπάρχουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με μεθόδους εξ αποστάσεως διδασκαλίας για σπουδαστές που βρίσκονται μακριά από την έδρα της Ακαδημίας.

  - Οι Σχολές Αρχιφυλάκων-ΤΕΜΑ να εισαχθούν και να αναφέρονται ρητά στο Π.Δ. ως Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, και σε καμία περίπτωση ως μετεκπαίδευσης.

  - Στα προγράμματα δια βίου μάθησης να εισάγονται κατά προτεραιότητα Αστυνομικοί ανακριτικοί υπάλληλοι και μη, εφόσον το επιθυμούν.

  - Καθώς ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν αρκεί για να περιοριστούν φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, πρόσωπα από το διδακτικό προσωπικό να επηρεάζουν αρνητικά τους σπουδαστές και να δυναμιτίζουν το κλίμα με παρατηρήσεις-θέσεις τους και δεδομένου ότι οι Αστυνομικοί από τη φύση της εργασίας τους πρέπει να τηρούν λεπτές ισορροπίες, ρητά πρέπει να διατυπωθεί στο Σχέδιο Π.Δ. να μην προσλαμβάνονται με καμία ιδιότητα στο διδακτικό προσωπικό πρόσωπα τα οποία έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε αδικήματα «κατά της πολιτειακής εξουσίας», ανεξαρτήτου της έκβασης της υπόθεσης.

  Επίσης, να μην επιτρέπεται στο διδακτικό προσωπικό, παρά μόνον με έγκριση του Διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας, να παραχωρούν συνέντευξη, παροχή πληροφοριών ή στατιστικών στοι¬χείων, γνωστοποίηση συμβάντων, δυσμενείς κρίσεις και ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για θέματα και γεγονότα που αφορούν και πηγάζουν από την άσκηση των καθηκόντων τους ως αστυνομικό διδακτικό προσωπικό. Όπως επίσης να μην τους επιτρέπεται η αναφορά σε πληροφορίες που επήλθαν στην κατοχή τους από την θέση τους αυτή.

  - Το διδακτικό προσωπικό, όπως προβλέπεται και από το Σχέδιο Νόμου, αξιολογείται και από τους σπουδαστές της Ακαδημίας. Η αξιολόγηση θα μπορούσε να γίνεται με έγγραφες ανώνυμες αναφορές των σπουδαστών που θα αφορούν τόσο την μεταδοτικότητα, τις γνώσεις, τη συνέπεια, την αντικειμενικότητα και την ικανότητα στην επικοινωνία του εκάστοτε καθηγητή με τους σπουδαστές. Για να αποφεύγονται εμπάθειες ή απρεπείς χαρακτηρισμοί θα μπορούσε η αξιολόγηση να γίνεται μέσω ερωτηματολογίου πολλαπλής επιλογής με δυνατότητα σύντομων παρατηρήσεων.

  - Στην Αστυνομική Ακαδημία να δημιουργηθεί η υπηρεσία «Γραφείο του συμβούλου ψυχικής υγείας» (το οποίο θα υπάγεται στο «Γραφείο Μέριμνας Σπουδαστών» όπως και το Ιατρείο), όπου τη θέση του συμβούλου θα κατέχει ψυχίατρος με εξειδίκευση στη διαχείριση άγχους, καθώς το επάγγελμα του Αστυνομικού, ακόμα κι από την στιγμή εισαγωγής στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο. Σκοπός της λειτουργίας της υπηρεσίας να είναι η φροντίδα των νεοεισερχόμενων σπουδαστών (ιδίως των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας) οι οποίοι δυσκολεύονται προσαρμοστούν κατά την εισαγωγή τους στο περιβάλλον και τις υποχρεώσεις των Σχολών. Να κρίνει την καταλληλότητα των σπουδαστών όσον αφορά την ψυχική τους υγεία και σε περίπτωση διαπίστωσης ψυχικών διαταραχών να το αναφέρει στον Διοικητή της Σχολής. Να διευρύνει τους ορίζοντες σκέψης και προβληματισμού των σπουδαστών, προσφέροντας μια «έσω ματιά» του εαυτού τους και των προσωπικών τους ισορροπιών. Να διοργανώνει και να παρουσιάζει ημερίδες και εκδηλώσεις για θέματα ψυχικής υγείας και διαχείρισης άγχους στους σπουδαστές της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα