Font Size

Cpanel

poasy

Αθήνα 6 Ιουνίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 900/5/4

Προς: 1) Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
          2) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
              κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
          2) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Θέμα: «15νθημερη αναστολή ποινικής δίωξης και διαθεσιμότητας για ελευθέρωση φυλακισμένου»

  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

  Την Ομοσπονδία μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές το αναφερόμενο στο θέμα αντικείμενο με δεδομένη την πληθώρα των μεταγωγών, τις ανύπαρκτες υποδομές των νοσοκομείων που νοσηλεύονται κρατούμενοι, την υπερπληθώρα κρατουμένων και φυλακισμένων και την πανθομολογούμενη κακή κατάσταση των κρατητηρίων, καταγράφονται αποδράσεις φυλακισμένων. Η πρακτική δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που αποδρούν συλλαμβάνονται εντός των προσεχών ωρών, ή με συντονισμένες ενέργειες του αστυνομικού προσωπικού τις επόμενες ημέρες.

  Κατά κύριο λόγο, η σύλληψή τους οφείλεται στους αστυνομικούς που ήταν, με οποιονδήποτε τρόπο, επιφορτισμένοι για την φύλαξή τους. Πλην όμως, τις περισσότερες φορές αμέσως μετά το συμβάν α) συλλαμβάνονται και δικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία και β) τίθενται σε διαθεσιμότητα. Το αποτέλεσμα είναι η Υπηρεσία να στερείται της πολύτιμης συνδρομής τους, αλλά και οι ίδιοι να μη μπορούν να συνεισφέρουν στην επιχείρηση υφιστάμενοι μάλιστα -πλην των άλλων- δικαστικής, πειθαρχικής και ψυχολογικής ταλαιπωρίας.

  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

  Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κινείται η αυτόφωρη διαδικασία και να μην τίθενται οι αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα για ισόχρονο διάστημα (15 ημέρες), κατά το οποίο μένουν εντελώς ατιμώρητοι αν με δική τους προσπάθεια συλληφθεί αυτός που απέδρασε, σύμφωνα με το εδάφιο β παραγρ. 2, αρθρ.172 ΠΚ

  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

  Κατόπιν των προαναφερόμενων προτείνουμε όπως η Προσθήκη εδαφίου γ' στο τέλος της παρ. 2 του αρθρ. 172 ΠΚ τροποιηθεί ως εξής:

  «Κατά το χρονικό αυτό διάστημα αναστέλλεται η ποινική διαδικασία». Ταυτόχρονη εξαίρεση της απόδρασης κρατουμένου για τους αστυνομικούς που ευθύνονται για ελευθέρωση φυλακισμένου από την αυτόφωρη διαδικασία.

  Ρητή πρόβλεψη για εξαίρεση από κατάσταση διαθεσιμότητας στο Πειθαρχικό Δίκαιο. Συγκεκριμένα προσθήκη εδαφίου στη παραγρ. 2 του άρθρ 15 του ΠΔ 120/2008 ως εξής : «Δεν τίθενται σε διαθεσιμότητα σε καμία περίπτωση για χρονικό διάστημα 15 ημερών από τέλεσης του αδικήματος οι αστυνομικοί για τους οποίους ασκείται ποινική δίωξη του αρθρ. 172 ΠΚ ή διατάσσεται σε βάρος τους ΕΔΕ για τα πειθαρχικά παραπτώματα του αρθρ. 11 παρ.1 εδ. στ' και 12 παρ. 1 εδ. β.».

ypografes-poasy

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα