Font Size

Cpanel

poasy
Αθήνα 6 Ιουνίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 900/1/1

Προς: 1) Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
          2) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
              κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
          2) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Θέμα: «Κλήση μάρτυρα αστυνομικού»

  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

  Για τους αστυνομικούς υπαλλήλους και τις αστυνομικές υπηρεσίες είναι μεγάλο πρόβλημα ότι σημαντικός αριθμός αστυνομικών καλείται καθημερινά ως μάρτυρες στα ακροατήρια, κατά την εκδίκαση εκατοντάδων υποθέσεων ενώπιον των Πταισματοδικείων και Μονομελών Πλημμελειοδικείων της Χώρας. Πολλές εξ αυτών αναβάλλονται λόγω ωραρίου, ή ύστερα από αίτημα των διαδίκων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ποινικές υποθέσεις δικάζονται τελικά ύστερα από 3 -4 ή και περισσότερες αναβολές. Αποτέλεσμα της δεδομένης αυτής κατάστασης είναι οι αστυνομικοί που έχουν κληθεί ως μάρτυρες να ταλαιπωρούνται, ειδικότερα όταν έχουν μετακινηθεί σε υπηρεσίες άλλης Αστυνομικής Διεύθυνσης της Χώρας, αλλά και να επιβαρύνονται ψυχολογικά, δεχόμενοι πιέσεις, κατά τις ώρες αναμονής από τους κατηγορουμένους, συγγενείς τους και άλλους παράγοντες της δίκης και οι Υπηρεσίες τους να επιβαρύνονται υπέρμετρα αποστερούμενες της δύναμής τους.

  Τις περισσότερες δε φορές επιβεβαιώνουν το περιεχόμενο των ενόρκων καταθέσεων που είχαν δώσει κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος, ή εξαιτίας της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος και σωρείας συμβάντων στο μεταξύ, δε θυμούνται ούτε όσα είχαν εγγράφως καταθέσεις αμέσως μετά την τέλεση του συμβάντος. Κάποιες άλλες φορές, εξαιτίας πιέσεων, παρεμβάσεων ή προστριβών, μεταβάλλουν κατάτι τις μαρτυρίες τους, πιεζόμενοι από παράγοντες της δίκης στο ακροατήριο.

  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

  Φρονούμε ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία μάρτυρα αστυνομικού τουλάχιστον κατά την ακροαματική διαδικασία Πταισματοδικείων και Μονομελών Πλημμελειοδικείων, εκτός εάν η προσωπική τους εμφάνιση κρίνεται απαραίτητη από τον Εισαγγελέα που υπογράφει το κλητήριο θέσπισμα ή το Δικαστήριο.

  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

  Κατόπιν των προαναφερόμενων προτείνουμε όπως η προσθήκη στην παράγραφο 1 του άρθρ. 327 ΚΠΔ υποεδαφίου μετά το τέλος του εδαφίου α' τροποποιηθεί ως εξής : « ..., πλην των αστυνομικών υπαλλήλων στο Πταισματοδικείο και Μονομελές Πλημμελειοδικείο, εφόσον κρίνουν ότι αρκεί η ανάγνωση των εκθέσεων και ενόρκων καταθέσεων, που έχουν σύμφωνα με τους νόμιμους τύπους συνταχθεί, σύμφωνα με τα άρθρα 364 και 365 ΚΠΔ.»

ypografes-poasy

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα