Font Size

Cpanel

Απαντήσεις προς την εφημερίδα Εθνος κύριο Δήμο ΒΕΡΥΚΙΟ

poasy

Αθήνα 29 Δεκεμβρίου 2010 
Αρ. Πρωτ.: 601/2/38 

Προς: Την Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
          Κύριο Δήμο ΒΕΡΥΚΙΟ
Κοιν: 1) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
           α) Γραφείο Υπουργού κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Ευάγγελου
           β) Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού κ. ΜΠΕΓΛΙΤΗ Παναγιώτη
        2) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
           α) Γραφείο Υπουργού κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ Χρήστου
           β) Γραφείο Υφυπουργού κ. ΟΘΩΝΑ Μανώλη
        3) Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας – Γραφείο κ. Αρχηγού
        4) Διοικητικό Συμβούλιο Μετοχικού Ταμείου Στρατού
        5) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις Π.Ο.ΑΣ.Υ..

Κύριε Βερύκιε.

Τα ρεπορτάζ σας για το ΜΤΣ έτσι όπως δημοσιεύθηκαν χθες και προχθές, δημιουργούν εντυπώσεις με σαφή στόχευση, που πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί την αντικειμενική ενημέρωση διότι δεν λαμβάνονται υπόψιν πολλές άλλες παράμετροι και αιτίες που οδήγησαν το ΜΤΣ στην σημερινή του κατάσταση και κυρίως η πολιτική ευθύνη όσων ελάμβαναν αποφάσεις ερήμην της πλειοψηφίας των μερισματούχων.

Επιτρέψτε μας λοιπόν να παραθέσουμε εν συντομία τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας –θέσεις που δεν δημοσιοποιούμε για πρώτη φορά άλλωστε- με την επισήμανση ότι δεν λειτουργήσαμε ποτέ συντεχνιακά. Απεναντίας, «κλείσαμε» διαμαρτυρόμενοι τουλάχιστον τρεις φορές σε ανύποπτο χρόνο τα γραφεία του ταμείου, ζητώντας εκπροσώπηση στο διοικητικό του συμβούλιο, διαφάνεια στα οικονομικά, αυξήσεις όχι πάνω από τον πληθωρισμό, επανακαθορισμό των μερισμάτων όχι με βάση τον πραγματικό βαθμό ή μισθολογικό βαθμό αλλά αναλογιστική μελέτη με βάση το σύνολο των εισφορών που κατέβαλε ο κάθε μερισματούχος στο σύνολο του εργασιακού βίου, όπως ακριβώς γίνεται σε όλα τα επικουρικά Μετοχικά Ταμεία του Δημοσίου Τομέα και ενημέρωση για την συνολική πορεία του ταμείου, διότι υποψιαζόμασταν τι συνέβαινε και καταγγέλλαμε ό,τι ήταν αρνητικό για τους μερισματούχους και την ίδια την υπόσταση του ΜΤΣ. Μέχρι τώρα όμως, οι συνδικαλιστικές μας πρωτοβουλίες και ενέργειες δυστυχώς ποτέ δεν απασχόλησαν «πρωτοσέλιδα» κανέναν. Τώρα που με ευθύνες άλλων το ταμείο οδηγήθηκε στο χείλος του γκρεμού και ως «σωτήρια λύση» αναδεικνύεται η περικοπή των μερισμάτων, επιχειρείται να μετατοπιστούν οι ευθύνες των άλλων, στους μερισματούχους, υπερπροβάλλοντας το πράγματι αρνητικό φαινόμενο της χορήγησης μερισμάτων σε ορισμένους βαθμούς της ιεραρχίας, αποκρύπτοντας όμως ότι το κύριο πρόβλημα είναι η χορήγηση υπερβολικών μερισμάτων κατά τουλάχιστον 50% έναντι των πάσης φύσεως εισφορών για όλους τους μερισματούχους όλων των βαθμών. Αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που οδήγησε το Ταμείο στη σημερινή του κατάσταση.

Επίσης θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής :

1. Μέχρι σήμερα το ΜΤΣ, το οποίο λειτουργεί ως ΝΠΔΔ και τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΘΑ (διά του ΓΕΣ), διοικείται από οκταμελές διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων τα έξι (6) μέλη προέρχονται από τον Ε.Σ., το ένα (1) από την ΕΛ.ΑΣ. ( συνταξιούχο ο οποίος διορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Εθνικής Άμυνας χωρίς την υπόδειξη της ΕΛ.ΑΣ. – των μετόχων – μερισματούχων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που εκπροσωπεί τον εαυτό του και τον εκάστοτε Υπουργό Εθνικής Άμυνας που τον διόρισε ) και το άλλο από το Υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λήψη αποφάσεων του Δ.Σ. και τις ευθύνες ενός εκάστου των μελών αυτού. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί στους μερισματούχους-μετόχους και στην ΕΛ.ΑΣ., η άστοχη διαχείριση των οικονομικών του, καθόσον δεν συμμετείχαν θεσμικά ποτέ μέχρι σήμερα.

2. Όσον αφορά τα έσοδα του ταμείου, η «ιδιοποίηση» του Κοινωνικού Πόρου από πλευράς του Ε.Σ. ως αποκλειστικό έσοδο των μερισματούχων του Στρατού μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί, αφού αποσιωπείται από την πλευρά τους ότι αυτοί οι κοινωνικοί πόροι προέρχονται από τα εξοπλιστικά προγράμματα και είναι κοινωνική εισφορά και επιχορήγηση της Πολιτείας (Α.Ν 2141/1939) προς το Ταμείο, αφορά δε όλους τους μετόχους, ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται αυτοί. Εξάλλου σε κανένα Νόμο ή Απόφαση ή κείμενο, δεν αναφέρεται ή ορίζεται ότι οι κοινωνικοί πόροι κατανέμονται ανάλογα με την πηγή προέλευσης – είσπραξης και αφορούν κεχωρισμένως σε συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων του Μ.Τ.Σ..

Επομένως είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι τα έσοδα ανέρχονται σε μόλις 20% από τους μετόχους της ΕΛ.ΑΣ. και 80% από το Στρατό Ξηράς.

3. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το Μ.Τ.Σ., οφείλεται κατά βάση στις υπερβολικές και χωρίς ορθολογική βάση χορηγηθείσες κατά το παρελθόν αυξήσεις των μερισμάτων σε περιόδους μάλιστα που το Ταμείο αντιμετώπιζε και τότε πρόβλημα βιωσιμότητας, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα αφού ήταν πολλαπλάσιες των αυξήσεων που δίνονταν σε άλλους συνταξιούχους.

Οι αυξήσεις των παροχών (μέρισμα) βασίσθηκαν σε εκτιμήσεις αυξήσεων των πόρων, που δεν επαληθεύθηκαν, με αποτέλεσμα την συσσώρευση ελλειμμάτων για την κάλυψη των οποίων εκποιήθηκαν ακίνητα, με συνέπεια την μείωση των ετησίων εσόδων, από αυτή την πηγή αφενός και αφετέρου λόγω μείωσης των κεφαλαιούχων στοιχείων του Ταμείου.

4. Πρέπει να επισημανθεί ότι το Μ.Τ.Σ. στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει πρόβλημα μόνον ρευστότητας και όχι οικονομικής κατάρρευσης, καθόσον είναι ιδιοκτήτης μεγάλης ακίνητης περιουσίας εκτιμώμενης σε αξία τουλάχιστον 1.000.000.000 ευρώ.

5. Κατά την άποψή μας – αλλά και όπως συνάγεται από τα παραπάνω στοιχεία- η αυταπόδειχτη κακοδιαχείριση που αφορά την υπερβολική και παράλογη αύξηση των μερισμάτων κατά 50% για όλους τους μερισματούχους όλων των βαθμών μόνο ως εσκεμμένη μεθόδευση μπορεί να χαρακτηρισθεί για να έχει ως αποτέλεσμα τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση του Ταμείου και την εκβιαστική διχοτόμησή του.

Πάντως, εμείς ως συνδικαλιστές αστυνομικοί δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε καμιά απόφαση διάσπασης του Ταμείου.

Θέλουμε τέλος να σας ενημερώσουμε ότι εκ μέρους των Ομοσπονδιών των αστυνομικών εκπονήθηκε πρόσφατα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναλογιστική μελέτη, η οποία επιβεβαιώνει τις ανωτέρω τοποθετήσεις – παρατηρήσεις μας και γνωστοποιήθηκε στις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων και στο ΔΣ του ΜΤΣ και το όλο θέμα τελεί υπό διαβούλευση.

Με εκτίμηση

ypografes-poasy

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα