Font Size

Cpanel

Μήνυμα της EuroCop για τις Ευρωεκλογές

Δικαίωμα του εκλέγειν: χρησιμοποιήστε το!

  Στο τέλος του Μαΐου, 375 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες θα αποφασίσουν για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Αυτές οι ευρωεκλογές, είναι οι πρώτες μετά την κρίση του ευρώ και από την άποψη αυτή μπορεί να θεωρηθούν ως μια «μοιραία» επιλογή. Πολλοί άνθρωποι εκφράζουν αδιαφορία και δυσπιστία . Όχι λόγω της εξαιρετικής ιδέας ότι ζουν ειρηνικά και ελεύθερα , αλλά λόγω του ότι το σημερινό οικοδόμημα της Ευρώπης είναι σε άθλια κατάσταση. Τα πακέτα διάσωσης για τις τράπεζες, οι τάσεις για έθνη- κράτη και η αίσθηση ότι διογκώνεται η γραφειοκρατία έχουν οδηγήσει σε αυτό. Οι άνθρωποι δικαίως είναι σκεπτικιστές όταν βιώνουν μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν αποτρέπει την ύφεση και δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική και μια πολιτική ασφάλειας.

  Η Ευρώπη χρειάζεται όχι μόνο τις συνθήκες και το νόμισμα, αλλά επιπλέον την εμπιστοσύνη των πολιτών της για έναν κοινό χώρο διαβίωσης που να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη εγγύτητα και αλληλεγγύη των λαών της. Οι Ευρωπαίοι θέλουν μια ελεύθερη και ειρηνική Ευρώπη. Και θέλουν μια κοινωνική και επιπλέον πιο ασφαλή Ευρώπη, που να μην είναι μία συνηθισμένη κοινότητα, αλλά να βιώνεται επίσης ως μία προστατευτική κοινότητα. Το μνημόνιο κατανόησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ενός χώρου ελευθερίας , ασφάλειας και δικαιοσύνης συμπυκνώνεται στο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης σε μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή ασφαλή αρχιτεκτονική.

  Ως EuroCOP από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουμε επισημάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , ότι οι απλές δηλώσεις προθέσεων δεν αρκούν. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε η Επιτροπή θα πρέπει να επηρεάσει τα κράτη μέλη ώστε να αναζωογονήσουν τους στόχους του Προγράμματος της Στοκχόλμης. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι εκτός από την αποτελεσματική συνεργασία σε επίπεδο χωρών της ΕΕ, πρέπει και οι ευρωπαίοι συνάδελφοι να εφαρμόζουν συνειδητά τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας στον τομέα της αστυνόμευσης. Και μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Λόγω της οικονομικής κρίσης και των περικοπών που έχουν μειώσει το αστυνομικό προσωπικό, είναι αναπόφευκτη η εντατικοποίηση της εργασίας και η αναποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος, που τελικά συμβάλλουν στο γεγονός ότι το οργανωμένο έγκλημα μπορεί να δράσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχεδόν ανεξέλεγκτα.

  Ως εκ τούτου, οι επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι μέγιστης σημασίας για όλους μας. Ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε στην ομιλία του τα εξής: «Η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει ως μια κοινότητα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κανένα κράτος από μόνο του δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις κοινωνικές αξίες ενάντια στην ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση. Η Ευρώπη συνιστά την απάντηση στην τρέλα του πολέμου μεταξύ γειτονικών χωρών. Οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν εκλογές χωρίς ψηφοφόρους. Και δεν θα πρέπει να γίνουν πλατφόρμα για αντιευρωπαϊκά κόμματα και υποψηφίους προσκολλημένους στον έντονο εθνικισμό. Θα ήταν καταστροφικό αν η χαμηλή συμμετοχή υπονομεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Θα ήταν μοιραίο η Ευρώπη να επιστρέψει στο ατυχές της παρελθόν και σε μια συμμαχία μικρών εθνών που χαρακτηρίζονται από παρόμοια νοοτροπία.

  Αν επομένως είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ευρωπαϊκές βασικές μας αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης θα πρέπει να διατηρήσουν το κύρος τους, τότε μπορεί να υπάρξει μόνο μία επιλογή: να συμμετάσχουμε στις εκλογές με την ψήφο μας και να λάβουμε από κοινού την ευθύνη για μια ασφαλή Ευρώπη, στην οποία και συνυπάρχουμε.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της EuroCOP

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Μήνυμα της EuroCop για τις Ευρωεκλογές