Font Size

Cpanel

zaxariudakis

Αντιπρόεδρος Οικονομικών Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ Αντώνης

Δικαίωση των αστυνομικών, ένα δίκαιο μισθολόγιο

  Η αίτηση ακύρωσης των περικοπών, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας από την ΠΟΑΣΥ, οδήγησε σε μια πρωτοφανή απόφαση κι όπως διαφαίνεται από τις διαρροές, το ΣτΕ μας δικαίωσε. Οι περικοπές που μας επιβλήθηκαν με το τρίτο Μνημόνιο κρίνονται αντισυνταγματικές, και είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται να επιστρέψει τα παρακρατηθέντα αναδρομικά Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2012, και παράλληλα να επαναφέρει τις αποδοχές μας στα επίπεδα πριν την 1-8-2012.

  Όποια κι αν είναι η εξέλιξη, εμείς πρέπει να κρατήσουμε την ουσία της Απόφασης, που υποστηρίζει ότι είμαστε οι πλέον αδικημένοι των «ειδικών μισθολογίων». Κι εκεί ακριβώς είναι το ζήτημα και οδηγηθήκαμε στην αυτονόητη απόφαση του ΣτΕ. Τα ειδικά μισθολόγια δημιουργήθηκαν με γνώμονα την «ειδική» φύση ορισμένων επαγγελμάτων και όχι βάσει των αποδοχών των εργαζομένων. Καταλήξαμε, λοιπόν, να εξομοιωθούμε με τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς, τους ιατρούς του ΕΣΥ, ακόμα και με τους διπλωμάτες(!).

  Οι Αστυνομικοί έχουμε τους χαμηλότερους βασικούς μισθούς των ειδικών μισθολογίων και πολλά μικρά επιδόματα. Έτσι, με κάθε μείωση όταν οι άλλοι έχαναν 50€, εμείς χάναμε 300€, εξαιτίας της επιδοματικής πολιτικής και της αδυναμίας των Κυβερνήσεων να ενσωματώσουν αυτά τα επιδόματα στο μισθό μας. Ποια είναι λοιπόν η σχέση μας με τα ειδικά μισθολόγια; Δεν έχουμε ούτε ίδιους μισθούς, ούτε τις ίδιες περικοπές.

  Ενδεικτικά, οι βασικοί μισθοί για τις βασικές κατηγορίες των κρατικών λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, διαμορφώθηκαν μετά τις περικοπές του Ν.4093/12 (και αναδρομικά από την 1-8-2012) ως εξής:

Δικαστικοί Λειτουργοί

από 1.369€ έως 3.022 €

Ιατροί Ε. Σ. Υ.

από 1.007€ έως 1.665 €

Μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίου                                                                      

από 1.065€ έως 1.459 €

Διπλωματικός Κλάδος ΥΠ.ΕΞ.      

από 1.061€ έως 1.899€

Μέλη ΔΕΠ των ΑΣΕΙ

από 954€ έως 1.307 €

Μουσικοί ΚΟΑ-ΚΟΘ-ΟΛΣ κ.λ.π.

από 886€ έως 1.302€

Ερευνητές των ΚΕΠΕ

από 714€ έως 1.165 €

 

 

  Για μας εμάς, όμως, οι βασικοί μας μισθοί μειώθηκαν από 8€ έως 464€ το μήνα ή κατά 3% έως 20% ποσοστιαία, και διαμορφώθηκαν ως εξής:

Αστ/κας

718€

Υ/Α΄

910€

Υπαρχ/κας

770€

Α/Β΄

928€

Αρχ/κας

796€

Α/Α΄

971€

Ανθ/μος

823€

Α/Υ

1.033€

Υ/Β΄

875€

Α/Δ

1.146€

  Παράλληλα, από 9% έως 28% μειώθηκαν και τα υπόλοιπα επιδόματα. Έτσι, με τις νόμιμες μηνιαίες κρατήσεις ο πληρωτέος μισθός ενός μάχιμου Αστυνομικού, που καθημερινά προασπίζεται τη δημόσια ασφάλεια και ρισκάρει την ζωή του, μετά βίας αγγίζει τα 800€, δηλαδή λιγότερο από τον βασικό μισθό ενός μουσικού της Κρατικής Ορχήστρας (χωρίς να προσθέσουμε τα επιδόματα που ενδεχομένως θα έχει).

  Οι επισημάνσεις αυτές δεν γίνονται για να στιγματίσουμε κάποιους άλλους επαγγελματίες, αλλά για αποδείξουμε ότι δεν έχουμε σχέση με τους μισθούς που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στα ειδικά μισθολόγια.

  Η Ομοσπονδία, στην προσπάθειά της να αποδείξει την αναντιστοιχία μας με τους αμειβόμενους των άλλων ειδικών μισθολογίων, και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα προχώρησε στην εκπόνηση ειδικής μελέτης, που ανατέθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.), η οποία δημοσιοποιήθηκε στο ετήσιο συνέδριό μας. Τα ευρήματα είναι εκπληκτικά. Εάν είχαμε ενταχθεί το 2011 στο ενιαίο μισθολόγιο, με την κατηγοριοποίηση ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ, και μας είχαν χορηγηθεί τα αντίστοιχα επιδόματα, θα έπρεπε το μισθολογικό κόστος προ του Ν.4093/2012 να είχε αυξηθεί για τις τακτικές μας αποδοχές κατά 5,8% (πλην νυκτερινού –πενθημέρων), ενώ η απόκλιση μετά την εφαρμογή του Ν. 4093/2012 σε σχέση με το ενιαίο ανέρχεται στο 15%. Και εδώ γεννιέται το εύλογο ερώτημα. Ήταν τόσο τυχαίο που δεν ενταχθήκαμε;

Βασικοί Μισθοί Ενιαίου Μισθολογίου Δημόσιου Τομέα 

ΠΕ από 1.092€ έως 2.097€

ΔΕ από 858€ έως 1.499€

ΤΕ από  1.037€ έως 1.992€

ΥΕ από 780€ έως 1.135€

  Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε. Σήμερα το συνδικάτο βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική απόφαση. Χωρίς περιστροφές, τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ. με πνεύμα ενότητας και το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, πρέπει να διεκδικήσουν, και να υποχρεώσουν την Κυβέρνηση να μας δώσει ό,τι δικαιούμαστε. Δηλαδή, την ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο ή τη διεκδίκηση ενός νέου μισθολογίου που άρει τις αδικίες του παρελθόντος, αναγνωρίζει την εργασία μας ως επικίνδυνη, αμείβει την υπερεργασία και την νυκτερινή απασχόληση.

  Όπως άλλωστε τονίζω σε όσες γενικές συνελεύσεις έχω την τιμή να κληθώ, «την φτώχεια δεν υπάρχει τρόπος να την διαχειριστεί κανείς». Ας αγωνιστούμε ώστε η Απόφαση του ΣτΕ να γίνει η θεμέλιος λίθος που θα βελτιώσει την ζωή μας, και όχι μια ανάσα στην διαρκή φτώχεια που βιώνει διαχρονικά ο Έλληνας Αστυνομικός.

  Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, αλλά πρωτίστως στους νέους συναδέλφους μας.

 


Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δικαίωση των αστυνομικών, ένα δίκαιο μισθολόγιο