Font Size

Cpanel

«Η αντιμετώπιση του ρατσισμού στην Αστυνομία»
Η ομιλία της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινής Πιπιλή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στην Αστυνομία:

  «Πριν από λίγο μίλησα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Επί τουλάχιστον ενάμιση χρόνο ο κύριος Davies, Βρετανός Βουλευτής, μέλος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ομάδας του Συμβουλίου της Ευρώπης με ανάθεση της Επιτροπής Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων πραγματοποίησε σε πολλές χώρες της Ευρώπης έρευνα και σήμερα την κατέθεσε προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Η πολυσέλιδη έκθεση του Βρετανού Βουλευτή είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα, όπως και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στην αστυνομία που κατατέθηκαν προς ψήφιση.

  Πριν διαβάσετε τη σύντομη ομιλία μου, δίνω έμφαση στο γεγονός ότι αφιέρωσε τρισέλιδη αναλυτικότατη αναφορά από την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Συνάντησε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας , τον Εισαγγελέα κατά του Ρατσισμού κ. Νικόλαο Ορνεράκη, τον επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Κωστή Παπαϊωάννου, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρήστο Φωτόπουλο και άλλους. Τονίζει, μάλιστα, τους φόβους του για την ξενοφοβική έκρηξη των Ελλήνων λόγω της κρίσης. Αξίζει:

  «Στην επίσκεψή μου στο Α.Τ. Ομονοίας τον Ιούνιο του 2013 συνάντησα κάποιους σε προσωρινή κράτηση για πάνω από ένα χρόνο σε δύσκολες συνθήκες, τις οποίες χαρακτήρισε «ντροπή» και ο κ. Φωτόπουλος. Αλλά, οι κρατούμενοι με ενημέρωσαν ότι, ενώ μερικοί αξιωματικοί τους φέρονταν χωρίς σεβασμό, άλλοι αξιωματικοί τους έδειχναν συμπόνια και μάλιστα συγκέντρωναν μεταξύ τους χρήματα για να τους προμηθεύσουν φαγητό, νερό και τσιγάρα».

  Η ομιλία μου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης:

  «Αναμφισβήτητα το report του κ. Davies βοηθάει πολύ όλους μας να αγωνιστούμε με κοινοβουλευτική δράση να εκλείψει από την Αστυνομία η νοοτροπία του ανεξέλεγκτου τιμωρού.

  Πρώτιστο καθήκον μας είναι αυτό που τονίζει ο κ. Davies στο σχέδιο ψηφίσματος για το πολιτικό προσωπικό των κρατών, η αναγκαιότητα της δημόσιας καταδίκης κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων.

  Η επίδραση από τη δημοσιότητα που παίρνουν ανάλογες καταδίκες, βοηθούν πολύ την ηγεσία της Αστυνομίας, τους αξιωματικούς να ερευνήσουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους εμπλεκόμενους σε ρατσιστικές πράξεις αστυνομικούς.

  Ταυτόχρονα, δείχνουν στους μελλοντικούς μιμητές ότι υπάρχουν πια σκληρές συνέπειες, ενώ δίνουν την ευκαιρία στους πολλούς συνεπείς στα καθήκοντά τους αστυνομικούς, να ανακτήσουν ως μέρος του κράτους την αξιοπρέπεια τους και τη θέση που αρμόζει στην κοινωνία ως προστάτες και φύλακές της.

  Πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει βελτιωθεί αρκετά το κλίμα μέσα στην αστυνομία και αυτό οφείλεται:

• Στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

• Στη συμβολή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που αναδεικνύουν περιπτώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς αστυνομικών και στηρίζουν παράνομους μετανάστες που φοβούνται να καταγγείλουν οι ίδιοι βιαιότητες εναντίον τους, αν και το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα προστατεύει θύματα ρατσιστικής βίας ακόμα κι εάν δεν έχουν χαρτιά.

  Η καλυτέρευση επίσης οφείλεται:

• Στο σταδιακό εμπλουτισμό της Αστυνομίας με προσωπικό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - στο παρελθόν δε γινόταν καμμία αξιολόγηση - καθώς επίσης και με αξιωματικούς άντρες και γυναίκες που έχουν κάνει σπουδές στο εξωτερικό και που έχουν πλέον εμπειρίες από πολυφυλετικές κοινωνίες.

  Φέρνω ως παράδειγμα την πατρίδα μου την Ελλάδα όπου πλέον δεν είναι η συντριπτική πλειοψηφία στα σώματα δημόσιας τάξης αυτοί που προέρχονται από χωριά ή απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αλλά είναι νέοι και νέες, κάτοικοι αστικών περιοχών που ήδη στον προσωπικό ή κοινωνικό τους περίγυρο έχουν συμβιώσει, ακόμα και στο σχολείο, με παιδιά μεταναστών γνωρίζοντας έτσι από κοντά την πραγματικότητα της συνύπαρξης με ανθρώπους άλλης θρησκείας, άλλων εθίμων, άλλου χρώματος. Ήταν πολύ απροετοίμαστη η Ελλάδα - χώρα που ουδέποτε υπήρξε αποικιοκρατική- να δεχθεί αιφνιδίως τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα. Άλλωστε είναι και μικρή χώρα και τουλάχιστον για είκοσι χρόνια αντιμετωπίσαμε χωρίς προηγούμενη εμπειρία, ως κοινωνία, κράτος και Αστυνομία ακραίες καταστάσεις, όπως και οι μετανάστες.

  Ήρθε όμως η καταστροφική κρίση με συνέπειες που περιγράφει και στο report του ο κ. Davies. Η αύξηση της βίαιης συμπεριφοράς και η ταύτιση μικρομεσαίων κακοπληρωμένων αστυνομικών με τις ιδέες του δολοφονικού ναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή», πρέπει να ανησυχήσει όλες τις πλούσιες χώρες και να μην ασκούν μόνο κριτική. Αν σκεφτεί κανείς πως αυτή τη στιγμή, Βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» αλλά και αστυνομικοί είναι στη φυλακή με βαρύ κατηγορητήριο για ρατσιστικές συμπεριφορές, παίρνει ελπίδα. Οικονομικά δεν μπορούμε τώρα να κάνουμε πολλά. Μπορούμε περισσότερα αν γίνει πράξη η μεθοδική επιμόρφωση των αστυνομικών και η παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι καταστρατηγούν τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους.

  Συγχαρητήρια στον κύριο Davies για την ισορροπημένη έκθεσή του».

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Η αντιμετώπιση του ρατσισμού στην Αστυνομία