Font Size

Cpanel

Αναδιάρθρωση ή Επανίδρυση της ΕΛ.ΑΣ;
Του Ευάγγελου Στεργιούλη
Διδάκτορος Κοινωνιολογίας - Ταξιάρχου ε.α. της ΕΛ.ΑΣ
(email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. )

  Η Ελληνική Αστυνομία βάλλεται πανταχόθεν. Είναι οδυνηρό να αμφισβητείται το κύρος της, η δημοκρατικότητα της, το έργο της, η αποστολή της. Στην αυξητική τάση της εγκληματικότητας, στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων διαφθοράς μέσα στις δομές του Σώματος, στις ανυπέρβλητες δυσκολίες λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Σώμα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, στην οικονομική εξαθλίωση του αστυνομικού, ήλθαν να προστεθούν και οι πρόσφατες εξελίξεις (νεοναζισμός, ρατσισμός, βία, ξενοφοβία κλπ) προκαλώντας την καταβαράθρωση της εικόνας της ΕΛ.ΑΣ. Πως εξηγείται όμως η σημερινή κατάσταση της ΕΛ.ΑΣ και τι μέλλει γενέσθαι;

  Η ΕΛ.ΑΣ προήλθε από την ενοποίηση των Σωμάτων της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων με βαθιές ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές καταβολές, αφού και τα δύο Σώματα λειτούργησαν σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους της χώρας μας όπως η κατοχή, ο εμφύλιος, η επταετία, η αρχή της μεταπολιτευτικής περιόδου (με εκτεταμένες κοινωνικές συγκρούσεις). Η ΕΛ.ΑΣ δεν αποτέλεσε, όπως πολλοί νομίζουν, ένα νέο Αστυνομικό Σώμα όταν ιδρύθηκε το 1984, αλλά τη συνέχεια της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων που ενώθηκαν σε ένα Σώμα. Αποτέλεσμα αυτής της ενοποίησης ήταν και είναι η ΕΛ.ΑΣ να συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και σήμερα με δομές της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων του 1950. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν για αναδιαρθρώσεις της ΕΛ.ΑΣ, για τη βελτίωση των δομών της και της λειτουργίας της, ήταν, κατά κύριο λόγο, αποσπασματικές παρεμβάσεις που μακροπρόθεσμα αποδείχθηκαν ατελέσφορες. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα το ζήτημα μιας ακόμη αναδιάρθρωσης παραμένει στο προσκήνιο, γεγονός που επιβεβαιώνει την προβληματική λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.

  Βασική και αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση λειτουργίας για κάθε σύγχρονη Αστυνομία, είναι η κοινωνική αποδοχή της. Το εύρος της κοινωνικής αποδοχής ενός Αστυνομικού Σώματος καταγράφεται μέσα από επιστημονικές έρευνες και δημοσκοπήσεις. Εξ ου και το γεγονός ότι σε κάθε σύγχρονη Αστυνομία λειτουργεί επιστημονικό κέντρο έρευνας με αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια ερευνών, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για θέματα αστυνομίας-κοινωνίας. Η ΕΛ.ΑΣ έχει ανάγκη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε την επιστημονική έρευνα προκειμένου να αφουγκραστεί και να κατανοήσει τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Με άλλα λόγια, «τι Αστυνομία θέλει η Ελληνική κοινωνία» και όχι τι Αστυνομία θέλει το εκάστοτε πολιτικό κόμμα που νέμεται την εξουσία.

  Η επιλογή και η εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας σύγχρονης Αστυνομίας. Είναι η ουσιαστική δομή εκσυγχρονισμού ενός Αστυνομικού Σώματος. Το εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΛ.ΑΣ χρήζει άμεσης επανασύστασης σε πανεπιστημιακό πρότυπο όπως, για παράδειγμα, το Αστυνομικό Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, οι πανεπιστημιακές σπουδές των Σκανδιναβικών Αστυνομιών αλλά και του FBI. Είναι απολύτως αδύνατος ο εκσυγχρονισμός της ΕΛ.ΑΣ με ένα εκπαιδευτικό σύστημα της δεκαετίας του ΄80 και με εκπαιδευτικά προγράμματα που ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις. Η αρχή της εξειδίκευσης είναι ακόμη άγνωστη στην ΕΛ.ΑΣ. Τα τελευταία εκατό χρόνια ισχύει ο κανόνας ότι κάθε αστυνομικός είναι γενικών καθηκόντων!

  Το κύτταρο κάθε σύγχρονης Αστυνομίας ήταν και είναι το Αστυνομικό Τμήμα. Είναι το σημείο επαφής του πολίτη με το Αστυνομικό θεσμό. Τα πάντα σε μία σύγχρονη Αστυνομία ξεκινούν από το Αστυνομικό Τμήμα και καταλήγουν σε αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που στο εξωτερικό η κοινότητα μέσω των συλλογικών φορέων της συμμετέχει ενεργά στην επεξεργασία των προληπτικών δράσεων κατά της εγκληματικότητας. Στην Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία οι δημοτικοί και κοινοτικοί φορείς συμβάλλουν και στηρίζουν οικονομικά τα Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, λειτουργούν πάντα επί τη βάσει ενός επικαιροποιημένου χάρτη εγκληματικότητας. Χαρακτηριστική απόδειξη αυτής της στενής συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι τα αστυνομικά τμήματα των σύγχρονων Αστυνομιών δεν διαθέτουν εξωτερική φρούρηση των εγκαταστάσεων τους. Αντίθετα, στην Ελλάδα το Αστυνομικό Τμήμα εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, εξοπλισμού αλλά και άλογης σπατάλης ανθρώπινου δυναμικού.

  Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα αν η ΕΛ.ΑΣ, με τις υφιστάμενες δομές λειτουργίας της, είναι σε θέση ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σύγχρονες εξελίξεις και τις μελλοντικές προκλήσεις. Μήπως είναι ανάγκη σήμερα να τεθεί ανοιχτά το ζήτημα της επανίδρυσης της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών, κοινωνικών, θεσμικών φορέων αλλά και των συνδικαλιστικών αστυνομικών ενώσεων; Με ελάχιστες εξαιρέσεις επίορκων αστυνομικών, η ΕΛ.ΑΣ διαθέτει ένα άριστο σύνολο ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να επιτελέσει την αποστολή του με επιτυχία. Ας θυμηθούμε την άψογη διασφάλιση των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλων σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων, την αποτελεσματική διαχείριση αναρίθμητων υποθέσεων σοβαρής εγκληματικότητας και τρομοκρατίας, αλλά και κοινωνικής προσφοράς.

  Η Ελληνική κοινωνία αλλά και ο ίδιος ο Αστυνομικός αξίζουν μια καλύτερη Αστυνομία, μια Αστυνομία που μέσα από νέες και σύγχρονες δομές λειτουργίας σταδιακά θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή, επικεντρώνοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στο σεβασμό και την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών χωρίς πολιτικές, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις.-

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Αναδιάρθρωση ή Επανίδρυση της ΕΛ.ΑΣ;