Font Size

Cpanel

chytas xrysafis

Των: Αναπλ. Γενικού Γραμματέα της Ε.ΑΣ.Υ.Α. Χύτα Κωνσταντίνου
& Ταμία της Ε.ΑΣ.Υ.Α. Χρυσάφη Γρηγορίου

Προτάσεις για την ανακούφιση των συναδέλφων

  Συναδέλφισσες και συνάδελφοι πολλά είναι τα προβλήματα που μας απασχολούν και που επιζητούν άμεσης επιλύσεως και για τα οποία πρέπει τόσο η Ομοσπονδία όσο και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή το προσεχές μέλλον, όπως:

• Τροποποίηση – βελτίωση των διατάξεων του κώδικα μεταθέσεων (Π.Δ. 100/2003).

1. Εξτρά μοριοδότηση των υπηρετούντων συναδέλφων στην Αττική λόγω δυσμενών συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας.

2. Συμπληρωματικές μεταθέσεις και για τους κατέχοντες οργανική θέση Αρχιφύλακα – Ανθυπαστυνόμου.

3. Υπολογισμός σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση με βάση την υπάρχουσα και όχι την προβλεπόμενη δύναμη για καλύτερη κατανομή του προσωπικού αναλογιζομένων και των υπαρχόντων συνθηκών και ιδιαιτεροτήτων κάθε νομού.

4. Στις αμοιβαίες μεταθέσεις να είναι δυνατόν μόνο ο ένας να έχει τόπο συμφερόντων (και όχι και οι δύο όπως ισχύει σήμερα), αφού στην ουσία δεν επηρεάζεται σε κάτι η Υπηρεσία και οι περισσότεροι συνάδελφοι κατάγονται από την επαρχία την οποία έχουν και ως τόπο συμφερόντων (αφορά κυρίως τους υπηρετούντες συναδέλφους στην Αττική).

5. Να υπάρχει πρόβλεψη για ελάχιστο αριθμό μετατιθέμενων κατ' έτος αστυνομικών για να μπορούν και οι συνάδελφοι να προγραμματίζουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και να μην παρατηρούνται φαινόμενα μηδενικών θέσεων για την επαρχία.

6. Ξεχωριστή επετηρίδα για τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, αναπηρίας μέλους οικογενείας και διαζευγμένους με επιμέλεια τέκνου.

7. Ξεχωριστή επετηρίδα για Ειδικούς Φρουρούς που γίνονται Αστυφύλακες, ώστε να διατηρούν την οργανική θέση του Ειδικού Φρουρού και να μετατίθεται ως Ε.Φ. και όχι ως Αστυφύλακες.

8. Αυστηρή τήρηση της αναλογικότητας στον αριθμό των θέσεων που προκηρύσσονται βάσει του αριθμού των Ε.Φ. και του αριθμού των Αστυφυλάκων που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ.

• Βαθμολόγιο

  Θα μπορούσε να γίνει μια προσεκτική ανασύνθεση του βαθμολογίου για γρηγορότερες βαθμολογικές προαγωγές - περαιτέρω βαθμολογική εξέλιξη του αστυνομικού προσωπικού (κυρίως του χαμηλόβαθμου).

• Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών

  Η προτεινόμενη από το Υπουργείο αναδιάρθρωση υπηρεσιών, στην ουσία πρόκειται για μια αναδιάταξη σε επιτελικό επίπεδο των υπηρεσιών του Αρχηγείου με μεγέθυνση της πολυπλοκότητας και κίνδυνο να υπάρξουν τρεις διαφορετικές αστυνομίες. Δεν αναφέρεται πουθενά κάποιο σύστημα, μονάδα, υπηρεσία, συμβούλιο ή κάποιος έγκυρος τρόπος ανεξάρτητης παρακολούθησης της εγκληματικότητας, δεν αλλάζει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας, δεν αλλάζει τίποτα ούτε στο βαθμολόγιο και είναι φανερή η τάση για υπερσυγκεντρωτισμό αρμοδιοτήτων στο κέντρο, σε βάρος των Περιφερειών και των Αστυνομικών Διευθύνσεων.

  Για τις προτάσεις περί των επιμέρους στόχων της αναδιάρθρωσης, αυτοί θεωρούμε ότι πρέπει να είναι:

- η επίτευξη της δυνατότητας της Αστυνομίας να ανταποκρίνεται στο συντομότερο δυνατό χρόνο στις κλήσεις των πολιτών για βοήθεια.

- η αύξηση των αστυνομικών στο δρόμο.

- η εξασφάλιση σε κάθε περίπτωση της νομιμοποιημένης δράσης της Αστυνομίας (π.χ. χρήση όπλων).

- η μείωση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί αφάνταστα αστυνομικούς και πολίτες. Η αναβάθμιση της εφαρμογής του Police on Line, η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και ο απεγκλωβισμός χιλιάδων αστυνομικών που απασχολούνται με γραφειοκρατικά καθήκοντα, πρέπει να αποτελούν ένα σοβαρό στρατηγικό στόχο.

- ορθολογική εκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία θα οδηγεί στην εξοικονόμηση κόστους και προσωπικού, αλλά και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας. Π.χ. η φρούρηση στόχων, που μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με τη χρήση τεχνικών μέσων.

- η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών. Ένας πιεσμένος, στρεσαρισμένος, χαμηλά αμειβόμενος και κοινωνικά περιθωριοποιημένος αστυνομικός, δεν είναι δυνατόν να είναι ένας καλός αστυνομικός.

- αναβάθμιση της εκπαίδευσης του συνόλου του προσωπικού, σε όλες τις βαθμίδες.

- Η αποκομματικοποίηση της Αστυνομίας.

- Επιτέλους να απεγκλωβιστεί η Αστυνομία από τα ξένα προς αυτή καθήκοντα (πάρεργα) π.χ. διαβατήρια, ταυτότητες, ζητήματα οικοδομικών παραβάσεων, επίδοση δικογράφων κλπ.

- Να προωθηθεί νομοθετική διάταξη που θα απαγορεύει πλέον στους αποστρατευθέντες ανώτατους αξιωματικούς τουλάχιστον την πρώτη πενταετία από την έξοδό τους από την Ελληνική Αστυνομία, να προσλαμβάνονται από επιχειρηματίες.

• Κρίσεις – Προαγωγές

  Όσον αφορά τις κρίσεις, να παρίσταται εκπρόσωπος των συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Ομοσπονδιών των Αστυνομικών, ώστε διασφαλίζεται και να ελέγχεται το αδιάβλητο αυτών για ευνόητους λόγους.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Προτάσεις για την ανακούφιση των συναδέλφων