Font Size

Cpanel

gerakarakos
Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών
Αντιπρόεδρος Διοικητικών Π.Ο.ΑΣ.Υ.

ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόρης

Προτρέπω πάντα τους συναδέλφους να μάχονται
Ο πρόεδρος της νεοσύστατης Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών απαντά στις ερωτήσεις της Νέας Αστυνομίας

  Ένα από τα κύρια μελήματα της νέας Διοίκησης της Ένωσης Αθηνών είναι να αφυπνίσουμε συνειδήσεις και να σηκώσουμε από τους καναπέδες τους, όλους όσους έως χτες αισθάνονταν ότι τα προβλήματα του κλάδου μας δεν τους αγγίζουν.

  Κύριε Πρόεδρε, η Νέα Αστυνομία, συνεχίζοντας το αφιέρωμά της στα νέα σωματεία, τα οποία ιδρύονται και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής με βάση τις τροποποιημένες διατάξεις του συνδικαλιστικού νόμου, έχει την τιμή να φιλοξενεί σήμερα και τις δικές σας απαντήσεις στα ερωτήματά μας.
Δεχτείτε τις ευχές μας για καλή δύναμη και καλή συνέχεια, με το βλέμμα φαντάζομαι στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν και ιδίως σε αυτά που στάθηκαν εμπόδιο στην ενδυνάμωση του κοινού συνδικαλιστικού μας αγώνα.

  Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας και εύχομαι κάθε καλή έκβαση στους κοινούς μας αγώνες. Από τη μεριά μου αλλά και απ' όλα τα μέλη του Δ.Σ. θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλυθούν πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι αστυνομικοί και βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η ενότητα του συνδικαλιστικού μας κινήματος για να επιτευχθούν οι στόχοι μας, είναι η «αιχμή του δόρατος». Πράγματα που μας χωρίζουν θα πρέπει να τα προσπεράσουμε γιατί το απαιτούν οι συνάδελφοι που μας τίμησαν, αλλά και γιατί προπάντων οι καιροί είναι απολύτως επιτακτικοί. Λάθη του παρελθόντος ενδεχομένως όχι απαραίτητα εσκεμμένα, θα πρέπει να αποφευχθούν απ' όλους μας ανεξαιρέτως και στο μέτρο του δυνατού, να ελαχιστοποιηθούν. Το συνδικαλιστικό μας κίνημα, κόντρα στις αντιξοότητες που όλοι μας βιώνουμε, είναι το στήριγμα, η ελπίδα, το καταφύγιο. Άρα εξ ορισμού όλοι μας, επαναλαμβάνω ανεξαιρέτως, οφείλουμε να το οδηγήσουμε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε η ενότητα να είναι αναγκαστικά προαπαιτούμενο. Βεβαίως, πρέπει να γίνει σαφές ότι όλες οι απόψεις θα πρέπει να ακούγονται, να βρίσκουν βήμα. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ανοικτό, πλουραλιστικό κίνημα. Όλοι θα πρέπει να έχουμε επίγνωση του ρόλου μας και πόσο σημαντική είναι η άποψή μας ιδίως όταν κατατίθεται δημόσια προς κριτική και διαβούλευση. Ακολούθως με δημοκρατία άπλετη θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις στα συλλογικά μας όργανα.

  Είστε ένα από τα νεώτερα συνδικαλιστικά στελέχη και φιλοδοξείτε ασφαλώς να δώσετε μια νέα πνοή στο συνδικαλιστικό μας κίνημα. Περιγράψτε μας πώς νιώθετε και πιο είναι το όραμά σας;

  Ακούστε, είχα μία «φυσιολογική» συνδικαλιστική πορεία στα εικοσιτέσσερα (24) χρόνια που υπηρετώ στην ΕΛ.ΑΣ.: υπήρξα ενεργός υπέρμαχος της ίδρυσης των συνδικαλιστικών σωματείων, αντιπρόσωπος, μέλος του Δ.Σ., Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος της ενιαίας Ε.ΑΣ.Υ.Α και μετά τις τελευταίες εκλογές τον Μάιο του 2013 Πρόεδρος της Ε.ΑΣ.Υ. Αθηνών. Έχω την αίσθηση ότι σχεδόν όλη μου την αστυνομική πορεία ήμουν ενεργό και συνειδητοποιημένο συνδικαλιστικό στέλεχος. Προέτρεπα και συνεχίζω να προτρέπω τους συναδέλφους, ιδίως τους νεότερους να συμμετέχουν, να μάχονται. Τίποτε κατά τη γνώμη μου δεν χαρίζεται χωρίς τη δύναμη της συμμετοχής. Αισθάνομαι δε τυχερός που μου δίνεται η ευκαιρία να υπηρετήσω αυτά που πιστεύω μέσα από την θέση του Προέδρου της Ε.ΑΣ.Υ.Α. και θα προσπαθήσω η Ένωσή μας να βρεθεί κοντά στους συναδέλφους, να ακούσει τα προβλήματά τους και με τις δυνάμεις που διαθέτουμε να τα παλέψουμε. Σκοπός μου είναι ο αστυνομικός που υπηρετεί στην Αθήνα να αισθάνεται ότι έχει δίπλα του συνδικαλιστικά όργανα που ζουν στον παλμό της καθημερινότητας και όχι κλεισμένοι σε γραφεία συσκέψεων.

  Ποιές ήταν οι πρώτες σας ενέργειες – αν μπορούμε να μιλήσουμε έτσι μιας και η συνέχεια στη δράση του σωματείου είναι δεδομένη- μετά την εκλογή σας ως προέδρου του σωματείου της Αθήνας;

  Στις πρώτες ενέργειές μου συγκαταλέγονται «παρεμβάσεις» και εισηγήσεις στο νέο Δ.Σ. για πληρέστερη οργάνωση του Σωματείου, στην καθημερινή παρουσία του Δ.Σ. στους χώρους δουλειάς και οργανωτικές παραινέσεις προς τα μέλη του Δ.Σ. για κατάθεση προτάσεων που επιλύουν θέματα του μαχόμενου συναδέλφου, είτε θεσμικών είτε οικονομικών. Όμως προτρέπω και θα συνεχίσω να το κάνω και για το εξής απαραίτητο: Όλες οι προτάσεις θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές. Οι καιροί δεν επιτρέπουν να είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε να αναλωνόμαστε σε παλιές ρητορείες άνευ λόγου και ουσίας.

  Τι μήνυμα στέλνετε στους συναδέλφους των άλλων περιοχών της Αττικής που είναι κι αυτοί στη φάση της συγκρότησης νέων σωματείων;

  Μπορεί ο Ν. 3938/2011 να «διαίρεσε» συνδικαλιστικά την ενιαία Αττική, όλοι όμως αισθανόμαστε πάλι «μαζί» και είναι κοινή πεποίθηση όλων των συνδικαλιστικών στελεχών που προέρχονται από την ενιαία Ε.ΑΣ.Υ. Αττικής και έχουν επωμισθεί τη συγκρότηση των επιμέρους Ενώσεων ότι η ενότητά μας είναι δεδομένη και σφυρηλατημένη. Όταν με το καλό εκλεγούν οι νέες διοικήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι στα κοινά προβλήματα των αστυνομικών και από κοινού να υπηρετήσουμε τις νέες μας θέσεις με γνώμονα το κοινό συμφέρον του συνδικαλιστικού κινήματος, μα και να δούμε πώς θα εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τον διαχωρισμό των υπηρεσιών σε πέντε σωματεία, ώστε να εκπροσωπούμε με τον καλύτερο τρόπο τους συναδέλφους στην πολιτική και φυσική ηγεσία.

  Πώς ιεραρχείτε τα προβλήματα των συναδέλφων εδώ στην Αθήνα και πώς σκοπεύετε να τα χειριστείτε;

  Σε μια ραγδαία μεταβαλλόμενη Αθήνα στα παλιά πάγια προβλήματα έχει προστεθεί και μεγάλος αριθμός νέων. Κατά την άποψή μου η ιεράρχηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τον περιορισμό της αυθαιρεσίας στην εφαρμογή του ωραρίου εργασίας, τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και βέβαια το σταμάτημα της οικονομικής καθίζησης που έχουμε υποστεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους. Βεβαίως και το θέμα της ασφάλειας και της υγιεινής σε αυτή την ιεράρχηση κατέχουν σημαίνουσα θέση. Πισωγυρίσματα σαν αυτά που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να ανατραπούν. Από μεριάς μας σκοπεύουμε να κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο, δεν μπορεί να είναι κανένας υπεραισιόδοξος, ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά αξίζει τον κόπο η προσπάθεια.

  Θα γνωρίζετε ότι ανέκαθεν μας απασχολούσε η μικρή συμμετοχή στα κοινά. Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων μας, έρχονταν εκατοντάδες συνάδελφοι από την επαρχία και το παράπονό τους ήταν εύλογο όταν διαπίστωναν την απουσία ή την αποχή κατά άλλους, εκείνων που παρέμεναν εδώ στο σπίτι τους, ίσως στη δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα;

  Θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας του αστυνομικού προσωπικού στο Λεκανοπέδιο, η διαστρωμάτωση των Υπηρεσιών και σημαντικές πρακτικές δυσκολίες που επίπλαστα εμφανίζουν δήθεν ένα «έλλειμμα» συμμετοχής. Εμείς που ασχολούμαστε κάποια χρόνια πιο έντονα με τα κοινά γνωρίζουμε ότι οι συνάδελφοι που εργάζονται στην Αττική είναι πρωτοστάτες καθημερινά με την ατομική τους στάση και γνώμη. Και το ποιοτικό στοιχείο θα πρέπει να συνυπολογισθεί. Δεν είναι όλα θέματα αριθμών και μόνο. Αυτή καθεαυτή η δυναμική που εμφανίζει η Ομοσπονδίας μας, βασίζεται και στο ποιοτικό και στο ποσοτικό στοιχείο που αντιπροσωπεύουν τα Σωματεία του Λεκανοπεδίου, όπως προέκυψαν. Πάντως, είναι ένα από τα κύρια μελήματα της νέας Διοίκησης της Ένωσης Αθηνών, να αφυπνίσουμε συνειδήσεις και να σηκώσουμε από τους καναπέδες τους, όλους όσους έως χτες αισθάνονταν ότι τα προβλήματα του κλάδου μας δεν τους αγγίζουν. Πλέον η δυναμική παρουσία στις συγκεντρώσεις ίσως είναι και ο μοναδικός τρόπος να δείξουμε την δυναμική μας και να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για τα αποτελέσματα που προκαλεί η αγριότητα της οικονομικής επίθεσης που δέχεται το εισόδημά μας.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Προτρέπω πάντα τους συναδέλφους να μάχονται