Font Size

Cpanel

poasyΑθήνα 12 Ιουλίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 200/3/36

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π.Ο.ΑΣ.Υ.
10 & 11 Ιουλίου 2013

  Με την επίδοση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας στη Βουλή των Ελλήνων ολοκληρώθηκαν χθες οι διήμερες εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου γύρου κινητοποιήσεων για την επίλυση συγκεκριμένων υπερώριμων ζητημάτων μας, αλλά και ενάντια στην απαξιωτική στάση με την οποία αντιμετωπίζονται τα άνευ οικονομικού κόστους αιτήματα του συνδικαλιστικού μας κινήματος που αφορούν στην ανακούφιση του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας τις δύσκολες ώρες που και αυτό διάγει.

11-07-2013
  Όπως είναι γνωστό σε όλους και έχει τονιστεί κατά κόρον τους τελευταίους μήνες στην πολιτική και φυσική ηγεσία, την ώρα που θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους και τα δυσβάσταχτα υπηρεσιακά και οικονομικά προβλήματα βαραίνουν τις ψυχές χιλιάδων άλλων, αναμέναμε με ιδιαίτερη ψυχραιμία και υπευθυνότητα, την επίλυση συγκεκριμένων, αυτονόητων αιτημάτων.

  Αντί, να δοθούν απαντήσεις ή έστω μια νότα αισιοδοξίας, τόσο από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ όσο και τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτριο ΠΕΡΔΙΚΗ -λόγω απουσίας του κ. Υπουργού εκτός Αθηνών-, «εισπράξαμε» παρελκυστικές τοποθετήσεις ωραιοποιημένης απόρριψης των επιτακτικών ζητημάτων μας που απαξιώνουν αυτά αλλά και τις προσδοκίες των συναδέλφων μας για ελάφρυνση του καθημερινού βάρους που σηκώνουν από τις ολοένα και αυξανόμενες υπηρεσιακές απαιτήσεις.

  Ο κύριος Αρχηγός, όταν έλαβε το λόγο, είπε ότι είναι γνωστά εν πολλοίς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και η παρουσία των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων στο Γενικό Συμβούλιο καταδεικνύει την αναγνωσιμότητα και την καταξίωση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας και το γεγονός ότι οι Αστυνομικοί ασκούν τα καθήκοντά τους με αυταπάρνηση, με τόλμη και υψηλό φρόνημα, χωρίς υπολογισμό αντιστοίχισης παροχής υπηρεσίας με το μισθό, καθημερινά μάχονται και προσπαθούν να τηρήσουν την ισορροπία που πρέπει, για να μην είναι αντιμέτωποι με τις κοινωνικές τάξεις των οποίων οι αντοχές δοκιμάζονται την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

  Στη συνέχεια απάντησε στα αιτήματά μας –ένα προς ένα- ως εξής:

  Έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση: Είμαστε όλοι μέσα στην κατάσταση του απρόβλεπτου. Μετά από υπόμνηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος εκδόθηκε, ωστόσο, η γνωστή εγκύκλιος με την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να βγαίνει τουλάχιστον ένα 24ωρο νωρίτερα η υπηρεσία, χωρίς να εμποδίζει αυτό τον διοικούντα να βγάζει την υπηρεσία νωρίτερα, όμως χωρίς να παραβλέπεται το γεγονός ότι υπάρχουν έκτακτα συμβάντα που αναγκάζουν το Αρχηγείο να μην δεσμεύει κεντρικά τη διοίκηση στα διάφορα επίπεδά της για τον επιζητούμενο από εμάς προγραμματισμό της υπηρεσίας, διότι το απρόβλεπτο είναι πλέον κανόνας. Το να βάλουμε τον προγραμματισμό στη μια εβδομάδα έχει πάντα τον κίνδυνο της ακύρωσης. Ωστόσο εάν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να το προγραμματίσουν, δεν το απαγορεύουμε. Υπάρχει έντονη υπόδειξη από μας προς αυτό αλλά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα που θα ακυρώνουν την ανταπόκρισή της σε όλες τις ανάγκες.

  Απογραφή στην κατηγορία ΤΕ: Ξέρετε ότι υπήρξε ένσταση εκ μέρους μας όταν προέκυψε το θέμα απογραφής ως ΔΕ, ενώ προσφάτως εστάλη επιστολή και από τον Γραμματέα Δημόσιας Τάξης προς τον αντίστοιχο Γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διότι το απογραφικό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την αστυνομία. Δεν παραιτούμεθα της προσπαθείας και βεβαίως εκείνο που φοβάται το υπουργείο Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι μήπως με την επαναφορά του θέματος εγερθούν ζητήματα οικονομικών διεκδικήσεων.

  Ίδρυση Λεσχών Εστίασης: Είμαστε υπέρ της λειτουργίας και έγινε όπου υπάρχουν υποδομές και προσωπικό, αλλά δεν μπορούμε να αδρανοποιούμε προσωπικό σε θέσεις εξυπηρέτησης των αναγκών των λεσχών. Είμαστε σε συνεννόηση με τον κ. υπουργό- και το έκανε αποδεκτό- στο πλαίσιο της «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να αξιοποιηθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Το έντονο δημόσιο συμφέρον που καλούμε να υπηρετήσουμε δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τέτοιες εκπτώσεις σε αστυνομικό προσωπικό όταν πασχίζουμε έστω και έναν αστυνομικό να εξασφαλίσουμε στη μάχη της εγκληματικότητας. Αναζητούμε μέσω δωρεών και χορηγιών να εξασφαλίσουμε τις υποδομές. Επίσης, υπάρχει προσπάθεια να μας δέχονται στις Λέσχες των Ενόπλων Δυνάμεων.

  Συμμετοχή ΠΟΑΣΥ στις υπηρεσιακές επιτροπές: Κανείς δεν στερείται του δικαιώματος λόγου, του να υποβάλλει τις προτάσεις του. Και ούτε νομίζω κανείς πέρασε αβρόχοις ποσί τις προτάσεις σας και τις πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων. Προτάσεις λοιπόν, ευπρόσδεκτες, να συνεκτιμηθούν και να δούμε μέχρι πού μπορεί να πάμε. Δεν χρειάζονται επιτροπές απλώς για να συμμετάσχει ο συνδικαλιστής. Εδώ (εννοεί την αναδιάρθρωση) μπορεί να γίνονται κάποιες σκέψεις, αλλά δεν έχουν λάβει την τελική μορφή. Η συμμετοχή για σχολιασμό θα γίνει στο τέλος. Θα πρέπει όμως να διαμορφώσουμε μια πρόταση από κοινού και όποιοι έχουν προτάσεις τις καταθέτουν, δεν είναι μόνο για το σχολιασμό. Θέλουμε καθένας στην ευθύνη που τον διακρίνει να καταθέσει την ολοκληρωμένη πρότασή του.

  Κοστολόγηση της κάθε είδους μετακίνησης: Το αίτημα μάλλον τίθεται λόγω των επιτακτικών αναγκών μετακίνησης δυνάμεων που γίνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό αστυνομικών και αυτό ήταν θα έλεγα το κίνητρο της Ομοσπονδίας, επειδή θέλετε την προκαταβολή, έστω του μισού της μετακίνησης. Ο χαρακτηρισμός περί άσκοπων μετακινήσεων για επιχειρησιακές ενέργειες να είναι πιο προσεκτικός, όπως εκτιμάται εκ των υστέρων από σας. Η πρότασή σας δεν αρνείται κανείς να εξεταστεί για να μπορεί να καταβληθεί το ήμισυ διότι υπάρχει μια υστέρηση στην καταβολή και των εκτός έδρας και των εξόδων μετακίνησης.

  Κώδικας Μεταθέσεων: Δεν δέχομαι ότι είναι «διάτρητος» και ότι παραβιάζεται η νομοθεσία. Δεν το δεχόμεθα. Αν έγινε κάποιο λάθος διορθώνεται.

  Επικινδυνότητα επαγγέλματος (για την οποία πριν από τις εκλογές ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί στην Ομοσπονδία ότι θα θεσμοθετηθεί με το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο): Νομίζω ότι το επικίνδυνο είναι γνωστό τοις πάσι. Δεν έχω να πω κάτι. Εξ ορισμού από τη στιγμή που κατατάσσεται ο αστυνομικός γνωρίζει ότι στην άτυπη μονομερή ατομική σύμβαση προσχώρησης στην εργασία, αποδέχεται ότι μπαίνει σε ένα επικίνδυνο επάγγελμα. Σε ό,τι αφορά το χρέος της πολιτείας και έναντι εκείνων που μας εγκατέλειψαν στο βωμό του καθήκοντος, αυτό νομίζω ότι είναι γνωστό σε όλους. Είναι σαφώς και σε όλους τους τόνους το υπενθυμίζουμε προς την επίσημη πολιτεία ότι το επάγγελμα του αστυνομικού και η προσφορά του δεν εξαγοράζεται με χρήματα, δεν αποτελεί ποτέ όσα και να του δώσουν, αντιστοίχιση με την προσφορά αυτή η οποία ενέχει καθημερινά κίνδυνο ζωής και σωματικής ακεραιότητας.

  Δημοτική Αστυνομία: δεν μπορώ να πάρω καμία θέση διότι κανείς από μας δεν ερωτήθη. Δεν μπορώ να εκφράσω άποψη για όσα αποφασίζονται από την Κυβέρνηση.

  Μετακινήσεις για τη φύλαξη του στρατοπέδου στην Κόρινθο: Ισχύει η δέσμευση ότι όταν θα προσληφθούν σεκιούριτι, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

  Ο κ. Αρχηγός αποχώρησε από τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου χωρίς να αναμείνει τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και πριν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις του ο κ. Διευθυντής του Υπουργού, γεγονός που προκάλεσε την όχληση των συναδέλφων, αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια των προσκεκλημένων μας.

  Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον κ. Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Δημόσιας Τάξης ο οποίος επανέλαβε τις γνωστές σε εμάς θέσεις από προηγούμενη συνάντησή μας με τον κ. Υπουργό , μάλιστα για το επίμαχο θέμα της αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας μας, θεώρησε σκόπιμο να προσθέσει ότι είναι μεν ηθικό θέμα, αλλά στο ΓΛΚ έχουν άλλα κριτήρια.

  Για το άλλο μεγάλο θέμα της αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο προωθείται από την κυβέρνηση, χωρίς να ληφθεί υπόψη η Μελέτη της Ομοσπονδίας, είπε ότι την προσεχή Δευτέρα θα μπει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου. Επί της εφαρμογής των διατάξεών του ανά γεωγραφική περιοχή δεν μπορεί ο ίδιος ούτε η πολιτική ηγεσία (!) να έχουν άποψη διότι αυτά είναι ζητήματα του Αρχηγείου, αφορούν επιχειρησιακά σχέδια για τη λειτουργία των υπηρεσιών και τον τρόπο λειτουργίας των επιτελείων. Για την ανάληψη των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας είπε ότι δεν ρωτήθηκαν. Επίσης ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν έχει προβεί σε μελέτες για τη διαχείριση των καυσίμων και του στόλου οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ.

  Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω περικοπές και το νέο μισθολόγιο, τη συμμετοχή μας στις επιτροπές, αλλά και για το μείζον ζήτημα των συνδικαλιστικών διώξεων, δεν λάβαμε καμία απάντηση.

  Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας εξέφρασαν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Μαυρόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλης Καπερνάρος και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Βασίλης Μαστρογιάννης.

  Επίσης, στην αναγκαιότητα των κοινών αγώνων αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών κ.κ. Δημήτρης Γεωργατζής (ΠΟΑΞΙΑ), Ιωάννης Σταμούλης (ΕΑΠΣ), Νικόλαος Αθάνατος (ΠΟΕΥΠΣ) και Σπυρίδων Πασσάκος (ΠΕΑΛΣ) για να μπει επιτέλους φρένο στον κατήφορο, αλλά και για να αποτραπεί η οπισθοδρόμηση των Σωμάτων Ασφαλείας και του ένστολου προσωπικού τους.

  Κατόπιν αυτών, η Ομοσπονδία μας με τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της, γνωρίζοντας την καθοριστική σημασία των ένστολων κινητοποιήσεών μας διαχρονικά και την κοινωνική δυναμική που αντιπροσωπεύουν επ' ωφελεία και της Ελληνικής Αστυνομίας, θα αντιμετωπίσουν δυναμικά σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως κάθε φορά πράττουν, τις προκλήσεις ενάντια στην φαλκίδευση του συνδικαλιστικού μας ρόλου και την απαξίωση ζητημάτων που αν υπήρχε λίγο καλή θέληση από πλευράς των κυβερνώντων, αυτά ήδη θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπισθεί.

ypografes-poasy

 

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα