Font Size

Cpanel

Νέο σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιακών στοιχείων

zaxariudakis

Αντιπρόεδρος Οικονομικών Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ Αντώνης

  Νέο σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιακών στοιχείων των Ασφαλιστικών Ταμείων, με αναγκαστική δραστική μείωση της αξίας των μετοχών τους στις μεγάλες Ελληνικές Τράπεζες, που προβαίνουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, προκαλείται με την μνημονιακή δέσμευση να μην έχουν το δικαίωμα τα Ταμεία να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών.

  Ελάχιστα πριν την εκπνοή της προθεσμίας συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK, με έκπληξη και δικαιολογημένη αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε εντελώς αιφνιδιαστικά το περιεχόμενο επιστολής του Υπουργού Οικονομικών στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και την επιστολή-παρέμβαση προς όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που έχει την υπογραφή της Γενικής Διευθύντριας Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εργασίας και παραπέμπει στην παράγραφο του μνημονίου σύμφωνα με την οποία οι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίων τραπεζών.

  Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα Ταμεία θεωρήθηκαν «ξαφνικά» μέρος του κράτους, ως φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και όχι ως ιδιώτες επενδυτές, όπως είχαν θεωρηθεί με το PSI στο οποίο συμμετείχαν ως ιδιώτες στο κούρεμα των ομολόγων προ έτους περίπου.

  Το Δ.Σ. του Ασφαλιστικού μας Ταμείου είχε λάβει απόφαση πριν την επιστολή - παρέμβαση να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA με την ιδιότητα του παλαιού μετόχου καθώς κατέχει ικανοποιητικό αριθμό μετοχών, προκειμένου να διατηρήσει την αξία των μετοχών του. Η απόφαση αυτή έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς δεν υπάρχει κανένας ελληνικός ή κοινοτικός Νόμος που απαγορεύει την συμμετοχή. Όμως τα δεδομένα μετά την επιστολή αλλάζουν, καθώς το Ταμείο δεν έχει πλέον την δυνατότητα να πωλήσει τα δικαιώματά του (η μέση τιμή πώλησης του δικαιώματος διαμορφώθηκε στα 1,4 ευρώ ανά μετοχή) και γεννάται μεγάλο ερωτηματικό εάν θα του δοθεί άνωθεν εντολή να μην καταθέσει τα χρήματα που απαιτούνται και ουσιαστικά προήλθαν από πώληση μετοχών ώστε να ενεργοποιηθεί το δικαίωμα προτίμησης αγοράς στην προνομιακή τιμή των 0,44 ευρώ όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η απώλεια δε πώλησης των δικαιωμάτων πρακτικά σημαίνει απώλεια χρημάτων.

  Μετά το κούρεμα των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που ήταν υποχρεωτικά κατατεθειμένα σε κρατικά ομόλογα, ένα νέο σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιακών τους στοιχείων που υπαγορεύθηκε από τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας έρχεται καθώς η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής θα γίνει χωρίς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

  Το συνδικάτο οφείλει να εξαντλήσει κάθε αγωνιστικό και δικαστικό μέσο για την αποτροπή της παράνομης αυτής απόφασης.

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα