Font Size

Cpanel

fotopoulos

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος

Καμία ανοχή στις παρανομίες
καμιά έκπτωση στις δημοκρατικές μας αρχές

  Με αφορμή επίμεμπτες πράξεις, μεθόδους και συμπεριφορές αστυνομικών που ενίοτε απασχολούν αρνητικά τη δημοσιότητα, διατυπώνονται και υπαινιγμοί ή κατηγορίες ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα ανέχεται, είτε σιωπά είτε παρακάμπτει φαινόμενα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος. Εγκαλούμαστε κι εμείς ως συνδικαλιστές για υπηρεσιακά λάθη και παραλείψεις είτε μεμονωμένων αστυνομικών είτε συνολικά για την τακτική που ακολουθεί κάποια υπηρεσία.

  Όμως από τα συνδικαλιστικά μας δρώμενα, προκύπτουν οι πραγματικές μας θέσεις διαχρονικά για τα προαναφερόμενα θέματα. Είναι αδιαμφισβήτητη η βούλησή μας για την πάταξη της διαφθοράς, για την ενίσχυση του επαγγελματισμού και της αποτελεσματικότητας των αστυνομικών υπηρεσιών και φυσικά για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας αξιών και παραδόσεων.

  Σήμερα βέβαια, στη δεδομένη χρονική συγκυρία των Μνημονίων και της Τρόικας, διαπιστώνουμε ότι το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλοί συνδέουν τη διαφθορά, τις ακραίες συμπεριφορές και την αυθαιρεσία ακριβώς με τις αναμενόμενες επιπτώσεις μιας ακραία αντικοινωνικής-αντιαστυνομικής πολιτικής, μιας παρατεταμένης οικονομικής ασφυξίας, για την αποτροπή της οποίας δώσαμε σκληρούς αγώνες τα προηγούμενα τρία χρόνια.

  Στηλιτεύσαμε:

  - Τη μη συνόδευση των πειθαρχικών αποφάσεων από μια ουσιαστικότερη διαδικασία πρόληψης των παραπτωμάτων με στόχο την βελτίωση των ικανοτήτων και της υπηρεσιακής επάρκειας των εγκαλουμένων.  Το πειθαρχικό δίκαιο εξελίσσεται σε μια γραφειοκρατική διαδικασία, μη λαμβάνοντας υπόψη του την υποχρέωση της Υπηρεσίας να προστατεύει τον αστυνομικό από τις κακοτοπιές και τις σύγχρονες σειρήνες, αντί να τον διαπομπεύει και μάλιστα στη συνέχεια να πανηγυρίζει για την ...επιτυχία της!

  - Την απροθυμία λήψης μέτρων εκδημοκρατισμού της λειτουργίας των υπηρεσιών (υπηρεσιακός έλεγχος ιδίως σε υπηρεσίες με αναγκαία στεγανά λειτουργίας, μέτρηση αποτελεσματικότητας, αξιολόγηση Υπηρεσιών, διαφάνεια, συμμετοχή κοινωνικών φορέων στη χάραξη αντεγκληματικής πολιτικής, κοινοβουλευτικός έλεγχος κλπ).

  - Την ακατανόητη άρνηση και ολιγωρία της πολιτείας στο μείζον θέμα του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των υπηρεσιών με νέες μεθόδους δράσης, με τη συνολική αλλαγή αντιλήψεων και νοοτροπιών.

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, έχει επίσης καταγγείλει επανειλημμένα τα προβλήματα στην εκπαίδευση, που ως γνωστόν όχι μόνο παραμένει στάσιμη, αλλά συνεχώς υποβαθμίζεται ύστερα από μια φάση εκσυγχρονισμού της (1995) στο πλαίσιο και της αλλαγής του συστήματος προσλήψεων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς να υπάρξει στη συνέχεια σύνδεση με την επιστημονική κοινότητα και «πάντρεμα» μιας ουσιαστικής αστυνομικής επιστήμης με την επιστημονική πρόοδο γενικότερα σε ό,τι αφορά το αστυνομικό λειτούργημά μας.

  Συνοψίζοντας, θέλω να επαναλάβω ότι η επιμονή μας στον αγώνα για την εκπλήρωση των στόχων του συνδικαλιστικού μας κινήματος είναι αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη και για τον πρόσθετο λόγο ότι έτσι υπηρετούμε κατά τον καλύτερο τρόπο και το διαρκές μας μέτωπο κατά της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας. Σύμφωνα με τον Κώδικα επαγγελματικής – συνδικαλιστικής-αστυνομικής δεοντολογίας της Ομοσπονδίας είναι καθορισμένη η στάση των αστυνομικών μελών μας σε φαινόμενα διαφθοράς. Επιβάλλεται, σημειώνουμε, να βοηθήσουμε ουσιαστικά στην κάθαρση του χώρου μας, καταγγέλοντας κρούσματα και συμπτώματα σήψης και διαφθοράς. Αναφέρουμε πότε και πώς εκφράζουμε την υποστήριξή μας σε διωκόμενους συνδικαλιστές, σημειώνοντας ότι η συνδικαλιστική ιδιότητα δεν εξασφαλίζει ποινική και πειθαρχική ασυλία.

  Τονίζουμε ότι το έλλειμμα διοίκησης, ο υπολανθάνων τρόπος λειτουργίας, οι ελλείψεις τεχνικών μέσων κλπ οδηγούν πολλές φορές σε κρούσματα αυθαιρεσίας και διαφθοράς. Και γι' αυτό εγκαλούμε τη διοίκηση όταν αφήνει έκθετο το αστυνομικό προσωπικό, αντί να μεριμνά, να θωρακίζει τη λειτουργία του και να προλαμβάνει παρόμοια φαινόμενα, όπως και αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και χρήζουν πράγματι προσεχτικής υπηρεσιακής διερεύνησης για να μην επαναληφθούν, ιδίως δε εφόσον κριθούν από τη δικαιοσύνη ένοχοι οι κατηγορηθέντες.

  Ανάλογα φαινόμενα στη δίωξη ναρκωτικών είχαμε, όμως, και στο παρελθόν. Πέρα από την τιμωρία υπήρξε αξιολόγηση της δράσης και αν είναι ενδεδειγμένος ο τρόπος προσέγγισης χειρισμού και αντιμετώπισης των αδικημάτων που αφορούν αυτό το αντικείμενο;

  Ή μήπως έχουμε κάθε φορά μια ημιτελή προσπάθεια δήθεν κάθαρσης με όρους καθαρά επικοινωνιακούς, που φέρνει τα αντίθετα ή και χειρότερα αποτελέσματα, διότι μένουμε με την εντύπωση ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ενώ στην ουσία δεν θίγονται τα αίτια που το γεννούν;

  Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι ρόλος επικυριαρχίας της νομιμότητας μακριά από σκοπιμότητες. Ο μεγαλύτερος εχθρός της σύγχρονης αστυνομίας είναι η εφαρμογή της αρχής «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

  Απορρίπτουμε επομένως τις όποιες κατηγορίες περί «υπόθαλψης» επίορκων αστυνομικών, υπενθυμίζοντας ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ιδρύθηκε το 1999, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, μετά από δικές μας προτάσεις. Το ίδιο και η λειτουργία ανεξάρτητου Γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας που προτάθηκε από μας από το 2007.

  Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει και μετράει είναι η προσφορά μας στο συνάνθρωπό μας και στην Κοινωνία μέσα στα νόμιμα πλαίσια των αρχών της Δημοκρατίας με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι η παραγωγή έργου ή όποιων αποτελεσμάτων με αδιαφανείς διαδικασίες, ενέργειες και κίνητρα. 

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Καμία ανοχή στις παρανομίες καμιά έκπτωση στις δημοκρατικές μας αρχές