Font Size

Cpanel

kefalas_euaggelos

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΣ Ευάγγελος


«Οι αρνητικές εμπειρίες των άλλων κλάδων πρέπει να μας συνετίσουν»


  Η μαζική και ενεργός συμμετοχή όλων μας στα σωματεία και ειδικότερα των νέων ανθρώπων, είναι η καλύτερη απάντησή μας σε αυτούς που υπονομεύουν τη ζωή μας

  Διανύουμε ήδη την τρίτη χρονιά των Μνημονίων και της Τρόικας, προσμετρώντας διαρκώς αρνητικές επιπτώσεις. Πώς αποτιμάτε τη δράση του σωματείου σας και γενικότερα του συνδικαλιστικού μας κινήματος;

  Είναι γεγονός ότι από την στιγμή που η χώρα μας εισήλθε στον Μηχανισμό Στήριξης του ΔΝΤ, οι αρνητικές επιπτώσεις που βιώνει ο ελληνικός λαός και ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτού, οι Έλληνες αστυνομικοί, είναι πραγματικά δυσβάσταχτες τόσο σε οικονομικό (περικοπές) όσο και σε κοινωνικό επίπεδο (κρίση αξιών και ηθικής).

  Το συνδικαλιστικό κίνημα, ως φορέας προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, βρέθηκε αντιμέτωπο με μία ανηλεή, πολύπλευρη επίθεση τόσο των κεκτημένων όσο και των διεκδικήσεων του. Μέσα σε αυτήν την συγκυρία, το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομκών, συνεχίζει να παλεύει για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή, μέσα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία.

  Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, ως μέλος της Π.Ο.ΑΣ.Υ., συμμετέχει και στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες – αγώνες που λαμβάνονται από το Ανώτατο Συνδικαλιστικό μας όργανο σε πανελλαδικό επίπεδο.

  Από την πρώτη στιγμή, το Σωματείο μας, βρέθηκε κοντά στους αγώνες των εργαζομένων όλων των επαγγελματικών κλάδων που υπέστησαν Μνημονιακές περικοπές και καταστρατήγηση των εργατικών τους δικαιωμάτων, με συμμετοχή στις Ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, πορείες- συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, διάφορες ανακοινώσεις στα Μ.Μ.Ε, συμμετοχή σε Λαϊκές συνελεύσεις πολιτών καθώς και σε κοινές ένστολες πορείες με συναδέλφους των Σωμάτων Ασφαλείας (Λιμενικοί και Πυροσβέστες).

  Η αποτίμηση της πορείας του κινήματός μας, μέχρι στιγμής, κρίνεται θετικά, μιας και κατάφερε με την ενεργή συμμετοχή και παρουσία του να κατακτήσει την αποδοχή και το σεβασμο της κοινωνίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, σε μία εποχή που τα πάντα αμφισβητούνται.

  Τι απαντάτε σε εκείνους που επιχειρούν να μας πείσουν ότι για τη χρεοκοπία της χώρας ευθύνεται και το συνδικαλιστικό της κίνημα;

  Ζούμε σε μια εποχή αμφισβήτησης των πάντων και μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης των θεσμών, δεν θα μπορούσε να μείνει ανέπαφο το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι αλήθεια, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα απέτυχε να πείσει ότι πρεσβεύει τα συμφέροντα της κοινωνίας και λειτούργησε συντεχνιακά, με συνέπεια η κοινωνία να γίνει επιφυλακτική απέναντι στον συνδικαλισμό, αυτό δημιουργήθηκε, κατά γενική ομολογία, διότι οι κύριοι εκπρόσωποί του, λειτούργησαν με ιδιοτελείς σκοπούς, εξυπηρετώντας κυρίως ατομικά και κομματικά συμφέροντα. Κάποιες δυνάμεις, διαχρονικά, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες αυτές, επιδιώκουν να απαξιώσουν το κίνημα με απώτερο σκοπό να το καθυποτάξουν.

  Ο συνδικαλισμός αποτελεί συστατικό κύτταρο της Δημοκρατίας και η αμφισβήτηση αυτού ελλοχεύει κινδύνους, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνία μας. Η απάντηση σε όλους όσους καιροφυλαχτούν να εκμεταλλευτούν τις όποιες αδυναμίες του κινήματος και δη των συνδικαλιστών, είναι η μαζική και ενεργός συμμετοχή όλων μας στα σωματεία και ειδικότερα των νέων ανθρώπων.

  Το συνδικαλιστικό μας κίνημα είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον αγώνα του. Πού πρέπει να εστιάσει την προσοχή του για να είναι πιο αποτελεσματικό;

  Οι Έλληνες Αστυνομικοί και το συνδικαλιστικό τους κίνημα είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, παρά τα εξοντωτικά μέτρα που τους έχουν επιβληθεί. Δεν πρέπει ορισμένοι να υποπέσουν στο λάθος και να πιστέψουν ότι, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγελματός μας και την «ανυπαρξία» μέσων πίεσης (π.χ. απεργία κ.α.), σε σχέση με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους, θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα - ανενεργοί και θα οδηγηθούμε σαν «πρόβατα επί σφαγή». Η συνέχιση του αγώνα μπορεί να γίνει και με άλλα μέσα.

  Οι αρνητικές εμπειρίες των άλλων κλάδων πρέπει να μας συνετίσουν. Πρώτιστο μέλημά μας, πρέπει να γίνει η διαρκής προσπάθεια, να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν επιδιώκουμε καθαρά συντεχνιακά προνόμια και μόνο, αλλά προσπαθούμε ώστε η Ελληνική Αστυνομία να αποκτήσει εκείνα τα εφόδια προκειμένου να είναι κοντά στο πολίτη για να προασπίζει το κοινωνικό αγαθό της ασφάλειας. Το συνδικαλιστικό κίνημα της Ελληνικής Αστυνομίας, μπορεί και πρέπει να πείσει.

  Τι μηνύματα εισπράττετε από τους συναδέλφους σας στις Κυκλάδες;

  Οι συνάδελφοί μου στις Κυκλάδες, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι απογοητευμένοι από την οικονομική δυσχέρεια, στην οποία έχουν περιέλθει με τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί τελευταία από την Πολιτεία, η οποία δεν σεβάστηκε ούτε τον βαθμό επικινδυνότητας του επαγγέλματος ούτε την ιδιαιτερότητα των συνθηκών εργασίας. Ένα αίσθημα προδοσίας είναι διάχυτο στους κύκλους μας, κυρίως λόγω της μη τήρησης των προεξαγγελλόμενων δεσμεύσεων της Πολιτείας. Το ηθικό μας, που αποτελεί, τον ακρογωνιαίο λίθο ενός ένστολου, είναι πραγματικά καταρρακωμένο.

  Πώς ιεραρχείτε τα προβλήματα των μελών σας;

  Είναι γεγονός ότι οι οικονομικές περικοπές στις οποίες έχουν περιέλθει όλοι οι αστυνομικοί δυσκολεύουν την ζωή τους και δη εμείς που υπηρετούμε εδώ στις Κυκλάδες, βλέπουμε την καθημερινότητά μας να γίνεται δυσκολότερη, καθώς το κόστος διαβίωσης είναι αρκετά υψηλό (αυξημένα ενοίκια, ακριβά ακτοπλοικά κόμιστρα –χωρίς καμία διευκόλυνση για τον κλαδο μας-, διατροφή κλπ.). Όταν λοιπόν τίθεται θέμα επιβίωσης, όλα τα υπόλοιπα προβλήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα, αξίζει όμως, εν προκειμένω, να αναφέρουμε ορισμένα εξ΄ αυτών.

  Η έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, δικαιοδοσίας της Α.Δ. Κυκλάδων, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι κάθε νησί είναι μια ξεχωριστή και αυτοτελής αστυνομική υπηρεσία. Εμείς εδώ στα νησιά, σε περίπτωση που λάβει χώρα ένα σοβαρό συμβάν ή περιστατικό, δεν έχουμε την δυνατότητα της ενίσχυσης ή της συνδρομής (λόγω της ιδιατερότητας των συγκοινωνιακών συνθηκών), αλλά καλούμαστε μόνοι μας να ανταπεξέλθουμε (ορισμένες φόρες κυριολεκτικά). Ακόμη, πρέπει να γίνει κατανοητό από το Α.Ε.Α. ότι λόγω της εδαφικής ιδιομορφίας (νησιωτικό σύμπλεγμα) δεν είναι εφικτό να τύχουν εφαρμογής όλες οι διαταγές που απευθύνονται και προς τις λοιπές Α.Δ. που εδρεύουν στην ηπειρωτική χώρα. Εάν αυτό γίνει αντιληπτό, τότε θα μειωθεί ο περιττός όγκος γραφειοκρατίας.

  Η πλειοψηφία των συναδέλφων που υπηρετούν στις Κυκλάδες, κατάγεται από την ηπειρωτική Ελλάδα και έρχονται να υπηρετήσουν εδώ με κίνητρο τα επιπλέον μόρια, που αποκτούν, με απώτερο σκοπό την επάνοδο στην πατρίδα τους. Οι συνεχείς τροποποιήσεις του Κώδικα Μεταθέσεων (ως επί τω πλείστον προς το χειρότερο), έχουν σαν αποτέλεσμα να καλλιεργείται ένα κλίμα δυσαρέσκειας και αδικίας, αφού οι συνάδελφοι αδυνατούν να μετατεθούν προς τους τόπους τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μη υλοποίηση του οικογενειακού τους προγραμματισμού. Το αίσθημα της αδικίας είναι πλέον ριζωμένο μέσα τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα οχήματα, που μας έχουν χορηγηθεί, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που παρουσιάζει η περιοχή μας, λόγω εδαφικής ιδιομορφίας, αλλά και τα κτίρια στέγασης των αστυνομικών Υπηρεσιών δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

  Τελικά τι πιστεύετε; Μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον;

  Αλίμονο, εάν επιτρέψουμε, σε όλους αυτούς, που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, να μας ''κλέψουν'' την ελπίδα και την αισιοδοξία μας για το μέλλον. Παρόλη την απογοήτευση που νιώθουμε, δεν πρέπει να παρατήσουμε τον αγώνα. Πρέπει να έχουμε ως γνώμονα, τους αγώνες που έδωσε ο λαός μας στο παρελθόν και κάτω από δυσκολότερες συνθήκες και κατάφερε να βγει ενωμένος και νικητής. Ένα πράγμα που με κάνει να αισιοδοξώ είναι το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης που έχει επιδείξει ο λαός μας, τη δύσκολη αυτή εποχή. ''Είμαι αισιόδοξος, δεν φαίνεται να έχει χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο (Ουίνστον Τσώρτσιλ)''.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Οι αρνητικές εμπειρίες των άλλων κλάδων πρέπει να μας συνετίσουν