Font Size

Cpanel

Παρέμβαση στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη για το Μ.Τ.Σ

shmata_poasy-poaxia

Αθήνα 28 Σεπτεμβρίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 505/6/7

Προς: 1) Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
              κ. Πάνο ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
         2) Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: 1) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
          2) Πρόεδρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού
              Υποστράτηγο ε.α. κ. Χαράλαμπο ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ
          3) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

  Αξιότιμε κ.κ. Υπουργοί,

  Οι Ομοσπονδίες μας που εκπροσωπούν το σύνολο των μετόχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού που προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία έχουν κατ΄ επανάληψη επισημάνει την έντονη ανησυχία και αγωνία τους τόσο για την βιωσιμότητα του ταμείου όσο και για την αντιμετώπιση του υπάρχοντος προβλήματος της έλλειψης ταμειακής ρευστότητας.

  Το πρόβλημα ξεκινάει από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Η τότε διοίκηση του Μ.Τ.Σ. μετά την εξάντληση των ρευστών διαθεσίμων το έτος 2007-2008 και αφού πρωτύτερα είχε προβεί τα έτη 2001 έως και 2006 σε αυξήσεις του χορηγούμενου μερίσματος κατά 61%, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη βραχυχρόνια ρευστότητα, ακολούθησε την μέθοδο της υψηλής δανειακής επιβάρυνσης. Η πολιτική διόγκωσης των δανείων, της επίπλαστης δηλαδή ρευστότητας προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το Ταμείο στις παροχές, χωρίς να λαμβάνονται υπ΄ όψιν βασικοί παράμετροι όπως η προβληματική σχέση εργαζομένων –συνταξιούχων, η υστέρηση από τους νομοθετημένους κοινωνικούς πόρους, μετακύλησαν το χρέος και τις υποχρεώσεις του ταμείου στο μέλλον.

  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2009 η διοίκηση του Ταμείου να δηλώσει εξ ανάγκης αδυναμία να καταβάλει τόσο το μέρισμα στους μερισματούχους όσο και το Βοήθημα Επαγγελματικής Αυτοτέλειας στα παιδιά των μετόχων και μερισματούχων. Έκτοτε με απόφαση του κ Υφυπουργού το Υπουργείο Οικονομικών καλύπτει μέχρι και σήμερα την καταβολή του μερίσματος στους μερισματούχους μέσω όμως του συμψηφισμού των δικαιωμάτων από το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα αναστάλθηκε ουσιαστικά η καταβολή των χρημάτων του Βοηθήματος Επαγγελματικής - οικογενειακής Αυτοτέλειας στους δικαιούχους που είναι τα παιδιά μετόχων- μερισματούχων με αποτέλεσμα να εκκρεμούν προς εξόφληση οι αιτήσεις των από τον Δεκέμβριο του 2008, δηλαδή 3 έτη, κατά παρέκκλιση μάλιστα των καταστατικών διατάξεων που προβλέπουν την προτεραιότητα πληρωμής έναντι των μερισμάτων.

  Κάτω από την αδυναμία της αυτόνομης καταβολής των παροχών του ταμείου, το 2011 θεσμοθετήθηκαν μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας του ταμείου τα οποία συνίστανται στην αύξηση της εισφοράς των μετόχων από 4% σε 5%, την μείωση του χορηγουμένου μερίσματος κατά 25% στους μερισματούχους, την μεταφορά της κράτησης των μετόχων του ταμείου από το ΤΠΔΥ σε αυτό, ενώ το 2012 θεσμοθετήθηκε μετά από πρόταση μας ένας πόρος που θα προέρχεται από τις καταδικαστικές αποφάσεις (εκκρεμεί η έκδοση Κ.Υ.Α. για την υλοποίηση του νόμου).

  Με τα μέτρα αυτά το πρόβλημα δεν λύθηκε, καθώς δεν συνδυάστηκαν με ριζικές παρεμβάσεις στην λειτουργία του, αλλά απεναντίας συνεχίζεται να υφίσταται το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας λόγω και της αλματώδους αύξησης του αριθμού των νέων μερισματούχων. Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος μιας νέας άμεσης περικοπής του μερίσματος στους μερισματούχους για το 2012.

  Αξιότιμε κ.κ. Υπουργοί,

  Οι Ομοσπονδίες μας κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει, χωρίς όμως να εισακουστούν στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων των οποίων προΐσταστε, αλλά και στην Διοίκηση του Ταμείου, μια σειρά προτάσεων- παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του Ταμείου που αποτελεί εκ των πραγμάτων την πρώτιστη και αδιαφιλονίκητη προϋπόθεση προκειμένου το ταμείο να μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα βιωσιμότητάς του και συνίστανται :

  • Στην τροποποίηση του αρθ. 1 του Π.Δ. 2554/1953 που θα προβλέπει την αύξηση του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβούλιου , ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ή ο οριζόμενος από αυτόν αναπληρωτής του καθώς και δύο εκπρόσωποι των εν ενεργεία αστυνομικών που θα ορίζονται από τις Ομοσπονδίες μας, ως εκπρόσωποι των μετόχων που προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία , καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εκπροσώπηση των εν ενεργεία αστυνομικών.
  • Στην προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τον διακανονισμό της αποπληρωμής του συνολικού χρέους του Ταμείου προς το Υπουργείο Οικονομικών από την κάλυψη καταβολής του μερίσματος.
  • Στην άμεση εξαίρεση – αποδέσμευση των κρατήσεων που γίνονται για το βοήθημα οικογενειακής –Επαγγελματικής αυτοτέλειας στους μετόχους – μερισματούχους, προκειμένου να αρχίσει η καταβολή του βοηθήματος στους δικαιούχους μέσω των χρημάτων των κρατήσεων.
  • Στην προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, για την τμηματική είσπραξη (ποσοστού 30%) των κρατήσεων που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι –μερισματούχοι του ταμείου για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

  Αξιότιμε κ.κ. Υπουργοί,

  Από δημοσιεύματα του τύπου πληροφορούμαστε ότι η Διοίκηση του Ταμείου προσφάτως και εν κρυπτώ αποφάσισε μια νέα μείωση του μερίσματος αναδρομικά από την 1.1.2012, γεγονός που εάν ισχύει μειώνει πλέον το μέρισμα κατά 45% συνολικά στους συνταξιούχους μας.

  Παράλληλα «φέρετε» από δημοσιεύματα του τύπου να έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την διάσωση του Ταμείου υπό ανώτατο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων από την οποία έχουν εξαιρεθεί προκλητικά οι εκπρόσωποι των μετόχων –εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία.

  Παρακαλούμε λοιπόν να εντάξετε την συμμετοχή εκπροσώπων μας στην προαναφερόμενη ομάδα εργασίας το συντομότερο δυνατόν.

Με εκτίμηση

ypografes_poasy-poaxia

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα