Font Size

Cpanel

zaxariudakis

Αντιπρόεδρος Οικονομικών Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ Αντώνης

Οι Αστυνομικοί δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα

  Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις των πολιτικών Αρχηγών αλλά και τις δημόσιες επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών «πως η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια» των 195.000 αμειβόμενων με αυτά , όπως προβλέπεται από την δανειακή σύμβαση (μνημόνιο ΙΙ) που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο για εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ (μεταφράζεται σε 440 εκατ. ευρώ με μισθολογική δαπάνη σήμερα τα 5,9 δις) από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, «και να προστατευτούν με την λήψη ισοδύναμών μέτρων» , τα δημοσιεύματα του Τύπου μιλάνε για «αναπότρεπτες τώρα περικοπές» και « μειώσεις εξπρές» που θα αγγίξουν και το 20% των αποδοχών μας ενώ θα «κλειδώσουν» μέχρι τέλος του μήνα.

  Από τα συρτάρια προφανώς του Υπουργείου Οικονομικών βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, διάφορα σενάρια που περιγράφουν «παρεμβάσεις» επιβολής κοινής φιλοσοφίας αμοιβών με τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή την σύνδεση μισθού- βαθμού και την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να περιοριστούν οι απώλειες για τους χαμηλόβαθμους.

  Στο μικροσκόπιο των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών και του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας φέρεται σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα να έχει τοποθετηθεί και το χρονοεπίδομα αφού ανεβάζει γεωμετρικά το μισθολογικό κόστος και το πάγωμα του παράλληλα με την αύξηση του χρόνου χορήγησης, θα βάλει ευελπιστούν «φραγμό» κατά την άποψή τους στις αυξήσεις μισθών σηματοδοτώντας την «κατάργηση» της «αυτόματης» ωρίμανσης των μισθών με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας.

  Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε και το γ' δεκαήμερο του Ιουλίου το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank όπου αβασάνιστα οι οικονομολόγοι της πλειοδοτούν και χαρακτηρίζουν «επιβεβλημένη την περικοπή των μισθών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια, ως μέτρο εναρμόνισης με τις ιδιαίτερα μεγαλύτερες περικοπές που έγιναν στους μισθούς των υπαλλήλων του υπόλοιπου ευρύτερου δημόσιου τομέα και πολύ περισσότερο του ιδιωτικού τομέα», ενώ αναφέρουν «ότι εάν δεν γίνουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, τότε θα πρόκειται περί της συνήθους πολιτικής προστασίας των ημετέρων που δεν έχει καμία θέση στη σημερινή Ελλάδα που πασχίζει να εξέλθει από τη μεγαλύτερη κρίση της Ιστορίας της», όπως λένε οι συγγραφείς της έκθεσης.

  Από το 2009 μέχρι και σήμερα οι περικοπές των ετήσιων αποδοχών μας που μας έπληξαν άμεσα και έμμεσα, αδιακρίτως και οριζόντια ανέρχονται από 28,74% έως το 45,42% ανάλογα με τον βαθμό και τα χρόνια Υπηρεσίας. Μόνον η μείωση του αφορολόγητου στα 5000€ και η εισφορά αλληλεγγύης επέφεραν κατά μ.ο. μείωση της τάξεως 17,53%.

  Ασύλληπτα ποσοστά που ξεπερνούν κάθε λογική και στην κυριολεξία έχουν διαλύσει την ψυχολογία μας. Και σε αυτά δεν έχουν υπολογιστεί οι απώλειες από «το πάγωμα» από τον Ιούλιο του 2011 των μισθολογικών ωριμάνσεων, του επιδόματος χρόνου Υπηρεσίας και των μισθολογικών προαγωγών την μοναδική προσδοκία μέσα στο επιδοματικού χαρακτήρα μισθολόγιο μας, που έχει το 80% των Συναδέλφων μας καθώς η βαθμολογική τους προαγωγή είναι ανύπαρκτη έως πολύ περιορισμένη.

  Είναι απορίας άξιον πως την «επόμενη ημέρα» οι Κυβερνώντες θα ανακοινώσουν νέες περικοπές στις αποδοχές μας, όταν η πλειοψηφία αμείβεται με μισθούς χαμηλότερους των δημοσιών υπαλλήλων, υπηρετεί μακριά από το σπίτι τους , εργάζεται μέσα στο κρύο και στην ζέστη φορώντας αλεξίσφαιρο για προστασία και αμείβεται με Βασικό Μισθό 683 € ενώ χρειάζεται 18 χρόνια Υπηρεσίας για να φθάσει στα 899 €, στην βάση του μισθολογίου. Βρισκόμαστε ήδη στα όρια της εξαθλίωσης, ενώ σε χειρότερη μοίρα είναι όσοι «έκαναν το λάθος» να παντρευτούν.

  Δεν είναι άραγε γνωστό στους Κυβερνώντες ότι δεν είμαστε οι προνομιούχοι κρατικοί υπάλληλοι, που εντέχνως κάποιοι καλλιεργούν , ότι δεν έχουμε διασφαλισμένο ωράριο εργασίας τέτοιο που θα επιτρέψει την σύντροφο μας να εργαστεί, ότι εργαζόμαστε σχεδόν «δωρεάν» την νύκτα, την αργία και 6 ημέρες την εβδομάδα, ενώ καλούμαστε ξαφνικά να μετακινηθούμε για άγνωστο χρόνο σε άλλο μέρος για να προσφέρουμε την εργασία μας.

  Το συνδικάτο και όλοι μας δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε κάθε μέτρο, σε κάθε περικοπή και σε κάθε δράση, απλά λόγω του ότι είμαστε η ομάδα που έχει τα λιγότερα εργαλεία για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά της. Το μήνυμά μας ένα. Οι Αστυνομικοί δεν είναι «πρόβατα για σφαγή» και δεν θα μείνουν με τα «χέρια σταυρωμένα». Όλες οι πιθανότητες και δράσεις αντίδρασης είναι ανοικτές.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Οι Αστυνομικοί δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα