Δημόσια Διαβούλευση Σχεδίου Νόμου νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δημόσια Διαβούλευση Σχεδίου Νόμου νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2019

Αρ. Πρωτ.: 404/1/4-α

 

 

Προς:  Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλη ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Κοιν.:1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Κατερίνα ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

3) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Αριστείδη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ

4) Υπαρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

5) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών  

6) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων  

 

Θέμα: «Δημόσια Διαβούλευση Σχεδίου Νόμου νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας»

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Ομοσπονδία μας έγινε αποδέκτης έντονων παραπόνων και οχλήσεων από το σύνολο των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας, όταν τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ως Δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο ότι πολλές εκ των διατάξεών του έρχονται σε ευθεία αντιδιαστολή και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ειδικότερα, ως ένστολοι λειτουργοί του κράτους και ως θεματοφύλακες της έννομης τάξης και ασφάλειας της χώρας, οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι θα επέλθει ιδιαίτερη κοινωνική αναστάτωση και θα προκληθεί η κοινωνική ειρήνη, με την κατάργηση της κατά συνήθειας τελέσεως εγκλήματος (άρθρο 13στ) όπου παραμένει μόνον η κατ’ επάγγελμα. Ομοίως οι αλλαγές που επέρχονται στο άρθρο 272 του Π.Κ. «παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες» με το χαρακτηρισμό αυτών ως πλημμεληματικές αντί κακουργηματικές ενθαρρύνουν την κατασκευή, προμήθεια, παράδοση, φύλαξη και μεταφορά εκρηκτικών υλών και βομβών και θέτουν εν δυνάμει τους συναδέλφους μας σε στόχους τρομοκρατικών ενεργειών. Φρονούμε ότι, το πνεύμα του νομοθέτη θα πρέπει να κινείται στη μείωση των φαινομένων βίας κι εγκληματικότητας, πόσο μάλλον όταν φαινόμενα τέτοια απασχολούν σήμερα έντονα την ελληνική κοινωνία με διάχυτη την αντίληψη ότι αυτά εκδηλώνονται επειδή το ισχύον νομικό καθεστώς δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρό ως προς τις επιβληθείσες ποινές.  

Αλήθεια, με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο βελτιώνονται οι συνθήκες διασφάλισης της προάσπισης των πολιτών ή τουναντίον εξωθούνται κι ενθαρρύνονται τα στοιχεία της ανομίας να δρουν κατά το δοκούν;

Παρακαλούμε λοιπόν όπως, εισακουστούν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας μας που θα υποβληθούν θεσμικά στην αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και κυρίως να ληφθεί σοβαρά υπόψη η αγωνία που εκφράζεται από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, καθότι αισθάνονται πως ζουν σε μια χώρα ανομίας και ατιμωρησίας, όπου δυνητικά η υπερψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα έρθει να εδραιώσει και επισήμως αυτή την κρατούσα αντίληψη.

Επισυνάπτεται η σχετική με το θέμα αλληλογραφία. 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .