Τελετή μνήμης, αλλά και υπόμνηση του χρέους της πολιτείας

Τελετή μνήμης, αλλά και υπόμνηση του χρέους της πολιτείας

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2022

Αρ. Πρωτ.: 602/3/41δ

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το ετήσιο μνημόσυνο για τους αδικοχαμένους, σαν σήμερα, συναδέλφους μας, Νεκτάριο ΣΑΒΒΑ, το 2009, και Γιώργο ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟ, το 2013, τελέστηκε σήμερα από τις Ομοσπονδίες μας στην Αθήνα και στο Δίστομο Βοιωτίας, αντίστοιχα.

Στην Αθήνα, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ενώ παρέστησαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ο  Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης ΛΟΒΕΡΔΟΣ και η Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας κα Ιωάννα ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  κ. Δημήτρης  ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χρήστος ΚΑΡΤΣΙΩΤΗΣ και  ο εκπρόσωπος του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας Υποστράτηγος ε.α. κ. Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. κ. Δημήτριος ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. κ. Δημήτριος ΡΩΤΑΣ, ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Βλάσιος ΒΑΛΑΤΣΟΣ, ο Ταμίας της Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. Ηλίας ΤΣΙΒΙΚΗΣ, ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. κ. Βασίλειος ΝΤΟΥΜΑΣ, Πρόεδροι και Μέλη Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων.

Την Ελληνική Αστυνομία, εκπροσώπησε  ο Αρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος ΣΚΟΥΜΑΣ, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό, Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο ΓΙΑΝΝΙΝΑ, τον Διευθυντή Επιτελείου Α.Ε.Α., Αντιστράτηγο κ.  Λάζαρο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ και τον Γενικό Επιθεωρητή  Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο ΚΑΝΕΛΛΟ, ενώ παρέστησαν ο Υποστράτηγος κ. Χρήστος ΚΟΝΔΥΛΗΣ, Προϊστάμενος στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α., o Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ Δουρβετάκης, Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, η Υποστράτηγος κα Σοφία ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, ο Ταξίαρχος κ. Δημήτριος ΔΑΒΑΛΟΣ, Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο Ταξίαρχος κ. Χρήστος ΜΗΛΙΩΤΗΣ, Διευθυντής Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ελευθέριος ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, Διευθυντής Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί.

Μετά την τρισάγιο δέηση που τελέστηκε από τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξιο ΚΟΥΡΤΕΣΗ και τον Ιερέα της Αγίας Βαρβάρας, αιδεσιμότατο κ. Χρήστο ΛΟΓΑΡΑ, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, κατά την ομιλία του τόνισε ότι οι σημερινές τελετές, «είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε ως Ομοσπονδίες και αυτό το κάνουμε για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους, αλλά παράλληλα για να διδαχθούμε από τα τραγικά συμβάντα. Γιατί η απώλεια ενός αστυνομικού, ενός ένστολου λειτουργού του ελληνικού κράτους, δεν είναι ένας όποιος κι όποιος θάνατος.  Είναι ένα τραγικό γεγονός, είναι μια μαχαιριά στην καρδιά της δημοκρατίας.

Βεβαίως, ως Ομοσπονδίες, είχαμε ένα αίτημα, τη μετονομασία της οδού Λάμπρου Πορφύρα σε οδό Νεκταρίου Σάββα. Ήταν ένα χρόνιο αίτημα προς τον Δήμο της Αθήνας που ικανοποιήθηκε αμέσως από τον δήμαρχο, τον κ. Κώστα Μπακογιάννη, τον οποίο και ευχαριστήσαμε πριν ένα χρόνο, όταν τοποθετήσαμε εδώ τη νέα πινακίδα με το όνομα του αείμνηστου συναδέλφου μας».

Και αφού ευχαρίστησε ξανά τον παριστάμενο κ. Δήμαρχο της Αθήνας, τόνισε ότι με την πράξη αυτή, στηρίζει ένα διαχρονικό αίτημα του συνδικαλιστικού μας κινήματος. «Ποιο είναι αυτό; Είναι η αναγνώριση της αφοσίωσης στον καθήκον και της αυταπάρνησης που δείχνουν οι συνάδελφοί μας στις δύσκολες ώρες. Είναι η έμπρακτη αναγνώριση της αποστολής και του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας και της συμβολής της στην ασφάλεια του πολίτη. Εμείς, συνεχίζουμε να θυμίζουμε στην πολιτεία το αυτονόητο αίτημά μας, την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας. Δεν το έχει πράξει ακόμα.

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω, απευθυνόμενος στον Κύριο Αρχηγό, είναι ότι αναλάβατε κύριε Αρχηγέ πρόσφατα την ηγεσία του Σώματος, αλλά εκτός από τα πολλά προβλήματα που έχετε να επιλύσετε, επωμισθήκατε και ένα πολύ βαρύ φορτίο. Την εξιχνίαση αυτών των δολοφονιών. Δεν έχουν οδηγηθεί οι στυγεροί δολοφόνοι στη δικαιοσύνη. Του Νεκταρίου Σάββα, του Γεωργίου Βασιλάκη, του Γεωργίου Ανδριτσόπουλου. Στη θητεία σας να μην το λησμονήσετε. Το οφείλουμε στους γονείς τους, στις γυναίκες και στα παιδιά τους, στους συναδέλφους τους, στην ελληνική κοινωνία και σε όλους εμάς που πολεμάμε τη βία και την ανομία.

Κλείνοντας, απευθύνομαι στην πολιτική ηγεσία που εκπροσωπεί την κυβέρνηση για να τονίσω ότι ο άνισος πόλεμος με το οργανωμένο έγκλημα, δεν είναι κάτι απλό. Το έγκλημα εκσυγχρονίζεται και μεταβάλλεται. Γι΄ αυτό πρέπει να είστε εκεί, ώστε και η αστυνομία να πρωτοπορεί και να βελτιώνεται. Τότε μόνο θωρακίζουμε τον Έλληνα αστυνομικό, τότε θωρακίζουμε και την ελληνική κοινωνία. Αιωνία τους η μνήμη».

Ακολούθως, λαμβάνοντας το λόγο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, συμπλήρωσε ότι τίποτε δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των συγγενών των αδικοχαμένων αστυνομικών:

«Μόνο εσείς ξέρετε πόσο βαρύ είναι το αίσθημα της απώλειας. Εμείς που έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε τον τομέα της ασφάλειας του πολίτη, οφείλουμε να τους έχουμε δίπλα μας, καθημερινά στην ψυχή και στη μνήμη μας. Δυο ήρωες που αξίζει να τους θυμόμαστε για πάντα. Και ίσως κάπου από κει ψηλά, να μπορούν να μας προστατέψουν. Γιατί εκείνοι έδωσαν και τη ζωή τους για την Υπηρεσία τους και την πατρίδα, για την ασφάλεια των πολιτών.

Η στήριξη του Έλληνα αστυνομικού από την πολιτεία και από αυτήν την Κυβέρνηση, από την Πολιτική και Φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν είναι απλώς δέσμευση, είναι κάτι που γίνεται πράξη καθημερινά από κοινού με τους αστυνομικούς. Είμαστε ενωμένοι σε έναν κοινό αγώνα. Θα τα καταφέρουμε να προσφέρουμε περισσότερη  ασφάλεια και να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή βίας, κάθε μορφή τρομοκρατίας και εγκλήματος.

Είμαστε από την ίδια πλευρά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι επικίνδυνο. Το κατεξοχήν επικίνδυνο επάγγελμα. Όλοι μαζί δίνουμε τον αγώνα να έρθει η στιγμή που αυτό θα αναγνωριστεί επισήμως με ό,τι αυτό πρέπει να σημαίνει για τον Έλληνα αστυνομικό. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι στη σκληρή αυτή μάχη, με τους φορείς της κοινωνίας, με το Δήμο της Αθήνας για να αφήσουμε στο παρελθόν κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας. Το οφείλουμε στα αδικοχαμένα παλληκάρια της Ελληνικής Αστυνομίας».

Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, στο δικό του τόνισε ότι «συναντιόμαστε πιστοί στο ετήσιό μας ραντεβού για άλλη μια φορά εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός αδικοχαμένου αστυνομικού, όμως, δεν είναι μόνο μέρα μνήμης. Ας μην κάνουμε το λάθος αυτό, ας μην πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι μια υπόμνηση όχι μόνο για το χθες, αλλά κυρίως για το αύριο. Πού είμαστε και πού μπορούμε να πάμε. Ο Έλληνας αστυνομικός δεν είναι άλλη μια δουλειά. Δεν είναι άλλο ένα επάγγελμα, είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Οι αστυνομικοί μας είναι πολύτιμοι, το ξέρουμε ειδικά εδώ στην Αθήνα, και διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των πολιτών, να πω ένα πάρα πολύ  μεγάλο ευχαριστώ στους αστυνομικούς που κόντρα στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, επιχειρούν  στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και  στις πλατείες. Οφείλουμε κι εμείς πλέον ως κοινωνία να ανταποδώσουμε, όπως μας προστατεύουν, να τους προστατεύσουμε. Η επικινδυνότητα όπως σωστά είπε ο υπουργός, είναι αυτονόητη. Είναι αδιανόητο ότι το συζητάμε. Ο Δήμος Αθηναίων κύριε Πρόεδρε, απλώς έπραξε το καθήκον του. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, θα είμαστε στο πλευρό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Να ευχηθώ να μη χρειαστούν  ποτέ ξανά άλλα τέτοια μνημεία. Να είναι αυτή η τελευταία μέρα μνήμης, να μην προστεθούν κι άλλες στο ημερολόγιο».

Στο Δίστομο, η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε παρουσία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας κ. Σπυρίδωνα ΣΚΛΑΒΟΥ, του Ταμία της ΠΟΑΣΥ κ. Γιώργου ΚΟΥΛΙΑΚΗ, του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Βοιωτίας κ. Ζαχαρία ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ, του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευβοίας κ.κ. Αλέξανδρου ΜΑΡΚΟΥ και Αριστείδη ΚΑΨΙΩΧΑ, του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Φωκίδας κ. Ανδρέα ΚΟΥΝΟΥΚΛΑ, της οικογένειας του αειμνήστου συναδέλφου μας Γιώργου ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, συναδέλφων και φίλων του.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Για το Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος ΒΕΛΛΙΟΣ Ανδρέας

ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ Πέτρος

 

 

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .