Συνάντηση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. στο Υπουργείο Υγείας για τις ακούσιες νοσηλείες

Συνάντηση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. στο Υπουργείο Υγείας για τις ακούσιες νοσηλείες

poasy

 Αθήνα, 09 Μαΐου 2022

Αρ. Πρωτ.: 800/7/76γ

                                                             

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο της Υφυπουργού Υγείας κας Ζωής ΡΑΠΤΗ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, τον Οργανωτικό Γραμματέα κ. Σπύρο ΛΙΟΤΣΟ και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Μανώλη ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ και κ. Νίκο ΡΗΓΑ.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν των ενεργειών της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και του από 08/06/2021 Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Γεώργιου ΚΩΤΣΗΡΑ και της Υφυπουργού Υγείας κας Ζωής ΡΑΠΤΗ στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ, Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου ΤΣΙΑΡΑ, Υγείας κ. Αθανασίου ΠΛΕΥΡΗ.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και στράφηκε ιδίως γύρω από το ζήτημα της διάταξης του άρθρου 50 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο, «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει κατατεθεί και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Πρόκειται για το άρθρο, το οποίο για πρώτη φορά στη χώρα μας, με καταλυτική παρέμβαση της Υφυπουργού κας ΡΑΠΤΗ ρυθμίζει νομοθετικά τον τρόπο της μεταφοράς του φερόμενου ως ψυχικά ασθενή σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια, ελλείψει σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, τη μεταφορά αναλαμβάνουν αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς την αρμοδιότητα και την ανάλογη εκπαίδευση στη διαχείριση της ευαίσθητης ψυχικής κατάστασης των φερόμενων ως ασθενών, κάτι το οποίο έχει αναδείξει με σειρά παρεμβάσεων η Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Κοινοί άξονες της εποικοδομητικής συζήτησης ήταν ότι:

α. Είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός της ρύθμισης του ζητήματος της μεταφοράς του ψυχικά ασθενή, σε εναρμόνιση με τις σύγχρονες ψυχιατρικές οδηγίες και σε προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ληπτών ψυχικής υγείας.

β. Η μεταφορά ορθά ανατίθεται, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 50 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, σε κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με γνώσεις ψυχιατρικής και νοσηλευτικής. Η συμμετοχή της αστυνομίας πρέπει να γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση, όταν κρίνεται απολύτως αναγκαία και μόνο.

Με αυτές τις παραδοχές, η συζήτηση στο Υπουργείο Υγείας με την Π.Ο.ΑΣ.Υ, επικεντρώθηκε σε ορισμένες κρίσιμες νομοτεχνικές βελτιώσεις της καινοτόμου διάταξης, οι οποίες θα διασφαλίσουν πιο αποτελεσματικά τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή της αστυνομίας στη διαδικασία της μεταφοράς. Τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία και στο μέλλον με παρεμβάσεις για την καλυτέρευση των συνθηκών στην μεταφορά ψυχικά ασθενών και άλλων προβλημάτων που προκύπτουν από αυτές.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .