Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 23/03/2022

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 23/03/2022

poasy

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2022

Αρ. Πρωτ.: 200/2/210α

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ 23/03/2022

          

Συνεδρίασε χθες, 23 Μαρτίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο, στην τελευταία, πριν από το επικείμενο 32ο πανελλαδικό συνέδριο, σύγκλησή του, με θέματα Ημερήσιας Διάταξης την έγκριση του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού, την έγκριση του Οικονομικού Προϋπολογισμού, την πρόταση για τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας, την τροποποίηση άρθρων του ισχύοντος Καταστατικού της Ομοσπονδίας και άλλα θέματα.

Ανοίγοντας τις εργασίες του ΔΣ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η προηγούμενη συνεδρίαση έλαβε χώρα σε καιρό ειρήνης και η τρέχουσα σε καιρό πολέμου, με μια γεωστρατηγική κρίση να έχει ανατρέψει για άλλη μια φορά την κανονικότητα, προσδίδοντας νέα διάσταση και στο ρόλο της αστυνομίας και στις υποχρεώσεις και απαιτήσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Καταδικάζουμε τις πολεμικές πράξεις που εκφεύγουν των κανόνων του διεθνούς δικαίου, τόνισε, και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους λαούς και τους πρόσφυγες του πολέμου.

Σε ό,τι αφορά τα συνδικαλιστικά, ζήτησε επαγρύπνηση και ενότητα λόγων και έργων, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ιδίως στο ζήτημα πρώτης προτεραιότητας της Ομοσπονδίας, αυτήν την περίοδο, στην αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας.

Η ενημέρωση του ΔΣ για τις ενέργειες της Εκτελεστικής Γραμματείας στο διάστημα που μεσολάβησε από το 31ο πανελλαδικό συνέδριο (Νοέμβριος 2021-Μάρτιος 2022) έγινε από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ.κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ και Γιώργο ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑ, ενώ ο Ταμίας της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος ΚΟΥΛΙΑΚΗΣ παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία και τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών και της Ελεγκτικής Επιτροπής.

Χαρακτηρίζοντας, ειδικότερα τον απολογισμό και την καταγραφή των πεπραγμένων της Ομοσπονδίας ως πράξη δημοκρατίας και διαφανούς λειτουργίας έναντι των μελών μας, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε συνοπτικά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, στα θέματα που επιλύθηκαν όσο και σε αυτά που τελούν υπό διαβούλευση και νομοθετική ρύθμιση (ψήφιση και εφαρμογή νέου βαθμολογίου, προώθηση νομοσχεδίου για την εκπαίδευση,  προτάσεις μας με αφορμή την εξαγγελία για την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας, παρέμβαση για την οπαδική βία, υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας για τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας, προσλήψεις 800 αστυφυλάκων και αξιωματικών, αυξημένες μεταθέσεις έτους 2022, κατάργηση της προϋπόθεσης των 30 ετών για τη χορήγηση του εφάπαξ, χορήγηση περισσότερων δανείων, χορήγηση νέων κατηγοριών αδειών covid,  επικείμενη χορήγηση ΒΟΕΑ, αίτημα για αύξηση του πλαφόν των νυχτερινών ωρών απασχόλησης από 48 σε 64, χορήγηση οδοιπορικών εξόδων, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ανάδειξη προβλημάτων και προτάσεων από Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, κλπ).

Τα προς συζήτηση θέματα τέθηκαν σε ψηφοφορία και εγκρίθηκαν ομόφωνα, πλην του Διοικητικού Απολογισμού που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Για το βασικό αίτημα της αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας το ΔΣ ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ σχετικά με το Μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Π.Ο.ΑΣ.Υ. και  Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την εκπόνηση μελέτης - έρευνας από τον ειδικό φορέα που έχουμε ιδρύσει, το Κέντρο Έρευνας Υγείας, Ασφάλειας της Π.Ο.ΑΣ.Υ. (Κ.Ε.Υ.Α.-Π.Ο.ΑΣ.Υ.). Η λειτουργία του θα υποστηριχθεί με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λήψη περαιτέρω αποφάσεων, όσον αφορά στην αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας και τη θωράκιση του αστυνομικού από τους κινδύνους (επαγγελματικές ασθένειες, ψυχικές νόσους, τραυματισμούς κλπ). Σε συνέχεια δε της συζήτησης που είχε γίνει και κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., στις 24/02/2022, αποφασίστηκε ομόφωνα να προταθεί και να ληφθεί απόφαση από το επικείμενο συνέδριο για την τελική πρόταση που θα υποβάλλουμε ως διεκδίκησή μας το επόμενο διάστημα. Στόχος μας είναι η θεσμοθέτηση οικονομικής αμοιβής, με συνταξιοδοτική και ασφαλιστική ανταπόδοση,  λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του ειδικού μισθολογικού που διέπει όλο το αστυνομικό προσωπικό, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Τέλος, έγινε αναλυτική παρουσίαση των υπό τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού, μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις (ν.4873/2021 -ΦΕΚ 16/12/21 για το ενιαίο ψηφοδέλτιο και ν. 4808/21 -ΦΕΚ 19-6-21, για την αξιοποίηση ηλεκτρονικών μέσων, καταχώρηση οργάνωσης κλπ), από τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις αλλαγές των άρθρων που θα συζητηθούν και στο συνέδριο, ώστε να τύχουν της τελικής έγκρισης των συνέδρων.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .