Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 30-04-2020

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 30-04-2020

Αθήνα, 04 Μαΐου 2020

Αρ. Πρωτ.: 200/2/183α

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ 30-04-2020

 

Συνεδρίασε, εξ αποστάσεως και μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, με θέμα Ημερήσιας Διάταξης την ενημέρωσή του για τις ενέργειες της Εκτελεστικής Γραμματείας, κατά τη διάρκεια της πρωτόγνωρης περιόδου που διανύουμε, όπου, ως γνωστόν κυριαρχεί η εφαρμογή των σχεδίων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Ομοσπονδία, όπως επισημάνθηκε τόσο από τον Πρόεδρο, κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ όσο και από τον Γενικό Γραμματέα, κ. Γιώργο ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑ, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε και στη χώρα μας η υγειονομική κρίση, κι ενώ ακόμα η προσοχή όλων μας ήταν στραμμένη στο μέτωπο του Έβρου και της νησιωτικής χώρας για την απόκρουση των μεταναστευτικών ροών, σήμανε συναγερμό και κάλεσε το συνδικαλιστικό μας κίνημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, παρέχοντας στήριξη σε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο, που κλήθηκε να συνδράμει στην εφαρμογή του γενικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, μέσω διαφόρων πρωτόγνωρων αστυνομικών δράσεων και παρεμβάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Και τούτο, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, να διατεθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός και να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις σε όσους κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον «κορωνοϊό».

Όλο αυτό το διάστημα η Ομοσπονδία βρέθηκε και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με όλες τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις, παρεμβαίνοντας με βάση και τα δικά τους αιτήματα, προτάσεις και παρατηρήσεις, σε κάθε αρμόδιο κυβερνητικό και μη φορέα. Η συμβολή τους στην ανάδειξη των προβλημάτων και των δυσκολιών που συναντούν οι συναδέλφισσές και οι συνάδελφοι μας είναι καθοριστική και αυτό καταδεικνύεται από τον όγκο της αλληλογραφίας και τις απευθείας επικοινωνίες με την Ηγεσία και τα αρμόδια Υπουργεία, δεδομένου ότι ο υπηρεσιακός μηχανισμός στην αρχή ήταν ανέτοιμος και ελλιπής η αντίδρασή του, χωρίς μνημόνια ενεργειών και με πολλά άλλα προβλήματα. Βελτιώθηκε, ωστόσο, η αστυνομική αντίδραση με τις καθοριστικές μας παρεμβάσεις, οι οποίες υπήρξαν τεκμηριωμένες και αποστομωτικές, με βάση τις περιγραφές καταστάσεων που βίωναν οι συνάδελφοί μας σε πολλές περιοχές της χώρας ταυτόχρονα.

Όπως προκύπτει και από τα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, το συνδικαλιστικό μας κίνημα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον εφοδιασμό πολλών Αστυνομικών Υπηρεσιών με υγειονομικό υλικό, στην απολύμανση κρατητηρίων και στην καθαριότητα εγκαταστάσεων, στην αντιμετώπιση ζητημάτων με τις μεταγωγές και τη μεταφορά αλλοδαπών κρατουμένων από τη νησιωτική Ελλάδα και άλλα.

 Επίσης, παρεμβάσεις έγιναν αμέσως για την προστασία των πληρωμάτων των περιπολικών με προσθήκη προστατευτικών μέσων, για την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων στις δικαστικές αίθουσες, για την επέκταση της χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού, για τη δύναμη της FRONTEX, για την αναστολή εκτέλεσης του περιοριστικού όρου εμφάνισης ατόμων στα αστυνομικά καταστήματα, αλλά και για πολλά άλλα πάγια αιτήματα, όπως η αύξηση των οργανικών θέσεων, η στελέχωση συγκριμένων Υπηρεσιών Διευθύνσεων Αστυνομίας, οι προσλήψεις νέων αστυφυλάκων, η διερεύνηση καταγγελιών για επίμεμπτες συμπεριφορές διοικούντων, η χορήγηση αλεξίσφαιρων γιλέκων και κρανών, η προμήθεια νέων οχημάτων κ.λπ.

Από τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών, κ. Βασίλειο ΠΑΝΤΑΖΗ το Δ.Σ. ενημερώθηκε για τις ενέργειες της Ομοσπονδίας όσον αφορά το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και ειδικότερα για την υιοθέτηση των προτάσεων (Π.Ο.ΑΣ.Υ. – Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), σχετικά με τη μείωση του ετήσιου επιτοκίου, του κατώτατου ορίου των καθαρών αποδοχών και τον επιπλέον χρόνο ενημέρωσης στα φετινά δάνεια του Ταμείου μας, ενώ τονίστηκε ότι το οικονομικό μας διεκδικητικό μέτωπο είναι ενεργό και κανείς δεν δικαιούται να λοιδορεί την Ομοσπονδία και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τέθηκαν από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ζητήματα που ήδη προαναφέραμε και για τα οποία έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις από την Ομοσπονδία μας.

Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση προκάλεσε πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας και για το συνδικαλιστικό μας κίνημα, το οποίο, ωστόσο, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις απαιτήσεις της «βάσης» αφετέρου δε τις οξυμένες ανάγκες της κοινωνίας μας. Από την προσεχή εβδομάδα, η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση από την οποία θα κριθεί καθοριστικά και η εξέλιξη των πραγμάτων σε πολλά επίπεδα.

Ως Ομοσπονδία, δηλώνουμε ενεργητικά παρόντες σε όλα τα μέτωπα, γνωρίζοντας ότι μπορεί  ο αγώνας να είναι μακρύς και δύσκολος, δεν μας απομένει όμως άλλος δρόμος από το να διεκδικούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, χωρίς λαϊκισμούς και εσωτερικούς ανταγωνισμούς.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .