Συνάντηση με Πολιτική και Φυσική Ηγεσία για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

Συνάντηση με Πολιτική και Φυσική Ηγεσία για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

poasy

Αθήνα, 27 Απριλίου 2020

Αρ. Πρωτ.: 100/2/27

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Διαδοχικές παρεμβάσεις στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ έγιναν σήμερα εκ μέρους της Ομοσπονδίας μας για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που άρχισε να διαμορφώνει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν αποφασιστεί τους τελευταίους δυο μήνες στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στις συναντήσεις που είχαν με την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, ο Πρόεδρος κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ο Αντιπρόεδρος κ. Αθανάσιος ΝΤΑΒΟΥΡΑΣ και ο Οργανωτικός Γραμματέας κ. Θεόδωρος ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, με βάση τις διαταγές που καλούνται ήδη να εφαρμόσουν οι αστυνομικές υπηρεσίες, μεταφέρθηκε η εύλογη ανησυχία της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας στη νέα φάση που εισέρχεται η χώρα και επισημάνθηκε εμφαντικά η αναγκαιότητα της τήρησης, με θρησκευτική ευλάβεια, όλων των κανονισμών ασφαλείας είτε αυτών που εξακολουθούν να ισχύουν είτε αυτών που θα αποφασίζονται το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα αφουγκράζεται τις ανησυχίες των συναδέλφων μας, όπως αυτές μας μεταφέρονται από τους εκπροσώπους τους σε τοπικό επίπεδο και η Ομοσπονδία τόνισε, τόσο στον κ. Υπουργό όσο και στον κ. Αρχηγό, ότι στη νέα, επίσης δύσκολη, φάση της άρσης των μέτρων, η πολιτεία οφείλει να βάλει τους ανθρώπους πάνω από τους προϋπολογισμούς και πάνω από το όποιο κόστος των συνεπειών της πανδημίας.

Στις συναντήσεις αναδείχθηκαν κυρίαρχα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τους συναδέλφους που έχουν αποσπασθεί σε διάφορες περιοχές (Έβρος, νησιά) και μετά τη λήξη της απόσπασης θα επιστρέψουν στην έδρα τους. Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι είναι αδιανόητο να μην εφαρμοστούν για την προστασία της υγείας των ιδίων, των οικογενειών τους όσο και των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα, οι γενικές οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας, όπως αυτές προβλέπονται σε περιπτώσεις διερεύνησης πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς επίσης και να καταβληθεί η προβλεπόμενη αποζημίωσή τους, εγκαίρως και χωρίς εκπτώσεις.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε την εφαρμογή Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αντικείμενο τη λήψη προστατευτικών μέτρων στα δικαστήρια (θερμομέτρηση), την οποία κλήθηκαν να εφαρμόσουν αστυνομικοί, χωρίς τούτο να προβλέπεται από την εν λόγω απόφαση, και μάλιστα τη στιγμή που η ΚΥΑ αυτή, δεν φέρει καν την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Εκ μέρους της Ηγεσίας, Πολιτικής και Φυσικής, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι έλαβαν υπόψη τους τις ανησυχίες και τις ενστάσεις που τους διατυπώσαμε προκειμένου να μην σημειωθούν αστοχίες διοίκησης και αρνητικές επιπτώσεις στο αστυνομικό προσωπικό. Ο κ. Υπουργός, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα θερμομέτρησης στα δικαστήρια από αστυνομικό προσωπικό, δεδομένου ότι οι αρμοδιότητές του είναι συγκεκριμένες και ορίζονται ρητά από την υπάρχουσα νομοθεσία.

Με την παρέμβασή μας, ευελπιστούμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ζητήματα αυτά ώστε ο αστυνομικός να βιώνει αληθινά τα απτά αποτελέσματα του ενδιαφέροντος της Διοίκησης. Η τυχόν καθ’ υπέρβαση εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και του υφιστάμενου πλαισίου, θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της Ομοσπονδίας μας, επισημαίνοντας προς όλες τις πλευρές, ότι ουδείς δικαιούται να «παίζει» με την υγεία των συναδέλφων, αλλά ούτε και με το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .