Εργασίες 29ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Εργασίες 29ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.

poasy

Αθήνα, 01 Απριλίου 2019

Αρ. Πρωτ.: 701/8/18θ

          

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«30 χρόνια ΠΟΑΣΥ, 30 χρόνια όλοι μαζί. Μας ενώνουν πολλά και τίποτα δεν μας χωρίζει!»Με αυτό το σύνθημα πέρασαν στην Ιστορία οι εργασίες του 29ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 26,27 & 28 Μαρτίου 2019, εκπέμποντας πολλά και σημαντικά μηνύματα τόσο εντός του συνδικαλιστικού μας κινήματος όσο και εκτός, κυρίαρχα, δε, προς την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα και την Ελληνική Κοινωνία.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ο οποίος με ενωτικό πνεύμα και διάθεση, τόνισε ότι στο Συνέδριο δεν χωρούν άγονες αντιπαραθέσεις αλλά ουσιαστική κριτική και κατάθεση προτάσεων με στόχο την αποτελεσματικότητα μιας Ομοσπονδίας - υπόδειγμα πρωτοποριακής δράσης στο ευρύτερο συνδικαλιστικό στερέωμα της χώρας, που μας κάνει όλους υπερήφανους. Χαρακτηριστικές αποδείξεις, η ομοσπονδιακή ιστορική ανατροπή των μνημονιακών νόμων, οι «πιλοτικές» αγωγές που πρώτοι, και σε ανύποπτο χρόνο, είχαμε καταθέσει για τη διεκδίκηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, αλλά και τα νομοσχέδια που αναμένουμε για την ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης και την αποδέσμευση της αστυνομίας από τα γήπεδα, καθώς και πολλά άλλα επίκαιρα φλέγοντα αιτήματά μας, όπως οι ενέργειες για τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας του αστυνομικού λειτουργήματος, το νέο βαθμολόγιο, οι προσλήψεις αστυνομικών κλπ.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ομοσπονδίας με τη Φυσική Ηγεσία, η οποία έθεσε απέναντί της το συνδικαλιστικό μας κίνημα, αναλαμβάνοντας η ίδια «πολιτικοσυνδικαλιστικό» ρόλο που δεν της ανήκει, καυτηρίασε τις αστυνομικές πρακτικές των προληπτικών προσαγωγών και, τονίζοντας την εξωστρεφή δράση της Ομοσπονδίας, προέτρεψε τους συναδέλφους να ασχοληθούν, παράλληλα με τα συνδικαλιστικά καθήκοντά τους, και με τα κοινά, θέτοντας υποψηφιότητες στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η εκτενής παρουσίαση του Διοικητικού Απολογισμού έγινε από το Γενικό Γραμματέα της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γιώργο ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑ, ενώ ο Οικονομικός Απολογισμός και το σχέδιο Προϋπολογισμού έτους 2019, παρουσιάστηκαν από τον Ταμία της Ομοσπονδίας κ. Γιώργο ΚΟΥΛΙΑΚΗ. Από τη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε, προέκυψε η υπερψήφισή τους με συντριπτική πλειοψηφία.

 

Ενημέρωση των συνέδρων για τρέχοντα θέματα έγινε από τον Αντιπρόεδρο Διοικητικών Θεμάτων & Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Αθανάσιο ΝΤΑΒΟΥΡΑ, τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών κ. Βασίλειο ΠΑΝΤΑΖΗ, τον Γραμματέα Δ.Σ. κ. Χρήστο ΣΥΝΔΡΕΒΕΛΗ, τη Γραμματέα της Γραμματείας Γυναικών κα Μαρία ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και το Νομικό μας Σύμβουλο κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ.

Η δεύτερη ημέρα των εργασιών ξεκίνησε με τις ομιλίες των κ.κ. Γιώργου ΡΩΜΑΝΙΑ και Αλέξη ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ για τα 30χρονα της ΠΟΑΣΥ και τη στενή υποστήριξή τους προς το συνδικαλιστικό μας κίνημα από γενέσεώς του, αλλά και για τα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν, τα αναδρομικά, το ασφαλιστικό και το μέλλον των συντάξεων.

Ακολούθησε η επίσημη έναρξη των εργασιών, παρουσία των επισήμων προσκεκλημένων, αφενός μεν, α) με την προβολή ενός συγκλονιστικού βίντεο για τους 130 Πεσόντες ηρωικά στο καθήκον συναδέλφους μας, β) με το χρονικό του αγώνα για την επικινδυνότητα του αστυνομικού λειτουργήματος που παρουσιάστηκε από το μέλος της ΕΓ της ΠΟΑΣΥ κα Σταυρούλα ΤΖΑΤΖΑΝΑ, αφετέρου δε, με την περιεκτική επετειακή ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ, που κάλυψε το εμβληματικό μήνυμα του συνεδρίου για ενότητα, όχι μόνο μεταξύ ημών των αστυνομικών και των Πρωτοβαθμίων Ενώσεών μας, αλλά σε όλες της τις εκφάνσεις - ενότητα τόσο με τις άλλες Ομοσπονδίες στο μετερίζι του αγώνα όσο και ενότητα σχέσεων με την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την αποτελεσματική παρεμβατική δράση του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

 

Σε μία εποχή όπου η βία και η εγκληματικότητα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, σίγουρα δεν φταίει γι’ αυτό ο πολίτης, ο οποίος δικαιούται να αισθάνεται ασφαλής, αλλά και να διαμαρτύρεται, ασκώντας συνταγματικά κατοχυρωμένα  δικαιώματα. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να ασκείται «αλά καρτ» ούτε η πολιτεία να φέρνει απέναντι στην κοινωνία την αστυνομία. Μάλιστα, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, ανέδειξε την αναγκαιότητα θωράκισης του αστυνομικού και της κοινωνίας από την εγκληματικότητα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν είναι με τους μπαχαλάκηδες και τις μολότοφ ή με τον αστυνομικό και την κοινωνία.

 

Στη συνέχεια ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνώντων και παρουσίασε το διεκδικητικό μας πλαίσιο, δίνοντας έμφαση στην επικινδυνότητα της εργασίας και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του αστυνομικού ως εργαζομένου που διεκδικεί να έχει ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες αναβάθμισης του αστυνομικού οργανισμού.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους Προέδρους των άλλων Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας κ.κ. Ιωάννη ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.), Δημήτριο ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) και Γεώργιο ΔΡΙΒΑΚΟ (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.), καθώς και από τον Αντιπρόεδρο της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. κ. Νικόλαο ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ και τον Πρόεδρο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κ. Ιωάννη ΠΑΪΔΑ.

Την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκπροσώπησε η Υφυπουργός κα Αικατερίνη ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, η οποία αναφέρθηκε στην πολυετή της ενασχόληση με τα προβλήματα της δημόσιας τάξης και τα αιτήματα του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Μίλησε για την τρέχουσα επικαιρότητα, για μια σειρά ενεργειών του υπουργείου και το στάδιο ικανοποίησης σειράς αιτημάτων μας (αναβάθμιση εκπαίδευσης, εφαρμογή συνεργασίας με το ΥΕΘΑ για θέματα υγείας και περίθαλψης, καθαριότητα, επικοινωνίες, οχήματα), ενώ για τα οικονομικής φύσεως αιτήματα συμπλήρωσε ότι το υπουργείο τελεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η επικίνδυνη δουλειά του αστυνομικού, δεν πληρώνεται. Μιλώντας δε και ως πρόεδρος του κόμματος Νέα Ελληνική Ορμή, ενόψει των ευρωεκλογών, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στα επίμαχα αιτήματά μας.

Προσκεκλημένος ήταν και ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, ο οποίος απέστειλε μακροσκελή χαιρετισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μέσα από μία εξαιρετικά ουσιαστική συνεργασία και έναν υποδειγματικό διάλογο ανάμεσα στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, φθάνουμε στην τελική διαμόρφωση των προτάσεων αναβάθμισης των αστυνομικών σχολών και των σχολών της πυροσβεστικής Ακαδημίας. Στόχος μας είναι η καθιέρωση ενός πλαισίου που θα αναγνωρίζει μεν τα θετικά της υπάρχουσας κατάστασης αλλά που θα προχωρήσει και στις απαραίτητες τομές που απαιτούνται σήμερα για την εκπαίδευση των αστυνομικών. Πρόκειται για ένα αίτημα πολλών ετών που γίνεται πράξη. Και θέλω να τονίσω πως προσωπικά οι συζητήσεις με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας σας με βοήθησαν να κατανοήσω τα σημερινά προβλήματα αλλά και τα επιχειρήματα για μία νέα προοπτική στην εκπαίδευση των αστυνομικών κατά τα πρότυπα των πανεπιστημίων μας. Η  αναβάθμιση μπορεί πρωτίστως να αφορά την εκπαιδευτική και επιστημονική εξέλιξη των ανδρών και των γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά τα οφέλη της διαχέονται σε όλη την κοινωνία».

Χαιρετισμό απηύθυναν στο 29ο Συνέδριο, επίσης, ο εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, Πατήρ Παντελεήμων, ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πρώην Υπουργός κ. Νικόλαος ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, ο εκπρόσωπος του Νέας Δημοκρατίας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ, καθώς και η Ευρωβουλευτής κα. Ελίζα ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ και η Βουλευτής κα. Κατερίνα ΜΑΡΚΟΥ, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Χρήστος ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιάννης ΔΕΛΛΗΣ, ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. και Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη κ. Ευστάθιος ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κ. Μύρων ΚΙΡΤΙΔΗΣ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ, ο Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, καθώς και ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Ανδρέας ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ.

Παρέστησαν, επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιάννης ΖΙΩΓΑΣ, η υποψήφια Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ελένη ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ, ο πολιτευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Μιχαήλ ΤΟΛΙΚΑΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος κ. Φώτιος ΔΟΜΖΑΡΙΔΗΣ, οι Βοηθοί Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος κ. Παναγιώτης ΝΤΖΙΟΒΑΡΑΣ και Αβραάμ ΑΪΒΑΖΙΔΗΣ, ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος κ. Νικόλαος ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ, ο  Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Α.Λ.Σ. κ Ιωάννης ΜΑΚΡΗΣ, ο Πρόεδρος της Ι.Ρ.Α. κ. Ιωάννης ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Θερμαϊκού κ. Γιώργος ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ και άλλοι.

Ξεχωριστές, συγκλονιστικές στιγμές του Συνεδρίου αποτέλεσαν οι τιμητικές βραβεύσεις των πρωτεργατών του συνδικαλιστικού κινήματος και των ιδρυτών της Ομοσπονδίας και ιδίως οι συγκινητικές αναδρομές στις προσωπικές διώξεις που υπέστησαν όταν, το 1988, ύψωσαν το ανάστημά τους για να αποκτήσει και ο Έλληνας Αστυνομικός τα αναφαίρετα δημοκρατικά του δικαιώματα. Από αυτήν την εκδήλωση τιμής και μνήμης, «ωσεί παρών» ο αείμνηστος αποταχθείς Πρόεδρος της Ένωσης Κατωτέρων Αστυνομικών Κώστας ΣΥΓΓΟΥΝΗΣ, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, αφήνοντας παρακαταθήκη σε όλους μας τους αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους του, για να πνέει ο άνεμος της δημοκρατίας στην Ελληνική Αστυνομία.

Με την ευκαιρία των 30 ετών από την ίδρυση της Ομοσπονδίας, εκτός από τον Κώστα ΣΥΓΓΟΥΝΗ, στην μνήμη του οποίου τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή, τιμήθηκαν οι επίσης αποταχθέντες κ.κ. Ιωάννης ΚΩΤΣΗΣ, Ταμίας της Ένωσης Κατωτέρων Αστυνομικών και Ανέστης ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ, Γενικός Γραμματέας της ΠΟΑΣΥ, ο Κωνσταντίνος Αντωνίου, ιδρυτικό μέλος της ΕΚΑ και μετέπειτα Ταμίας και Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, ο Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΑΣΥ κ. Κωνσταντίνος ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ, οι πρώην Πρόεδροι της ΠΟΑΣΥ κ.κ. Δημήτριος ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ, Δήμος ΓΟΓΟΛΟΣ και Χρήστος ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς της ΠΟΑΣΥ κ.κ. Χρήστος ΓΕΩΡΓΑΚΑΣ, Κωνσταντίνος ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ, Αθανάσιος ΜΑΧΑΙΡΑΣ, Αθανάσιος ΜΑΓΟΥΛΑΣ, Ιωάννης ΜΑΚΡΗΣ και Αντώνιος ΜΠΟΤΑΪΤΗΣ.

Οι προσωπικές μαρτυρίες, όπως αυτές κατατέθηκαν ενώπιον των συνέδρων, από όσους εξ αυτών κατέστη δυνατόν να είναι εκεί, ανέδειξαν το μεγαλείο της ψυχής τόσο των επώνυμων πρωτοπόρων συνδικαλιστών μας, όσο και των εκατοντάδων άλλων ανώνυμων συνοδοιπόρων τους τα πέτρινα χρόνια της παρανομίας. Μέσα από το πάθος για ανυπότακτο και ελεύθερο συνδικαλισμό, τις υπερβολές και τα λάθη, η μέχρις εσχάτων σύγκρουσή τους με το κατεστημένο και οι εξοντωτικές διώξεις που υπέστησαν, αποτελούν τη ζωντανή ιστορία μας, παραδίδοντας ακόμα και σήμερα μαθήματα ενωτικής δράσης, ήθους και αξιοπρέπειας για ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και εμπλουτιστεί με ανάλογες τιμητικές ενέργειες.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τοποθετήσεις συνέδρων και την ομόφωνη έγκριση του σχεδίου Ψηφίσματος.

Το ιστορικό 29ο συνέδριο, με τη θετική αποτίμηση της 30χρονης πορείας μας και διδασκόμενο από τα λάθη και τις επιτυχίες όλων μας, άνοιξε μια νέα σελίδα την οποία το συνδικαλιστικό μας κίνημα οφείλει ενωμένο και δυνατό να την καλύψει με νέους αγώνες, δίχως όρια και πατρωνίες. Να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της απαξίωσης του αστυνομικού λειτουργήματος και των καθημερινών κινδύνων ζωής των συναδέλφων μας με τόλμη και αποφασιστικότητα, κατακτώντας στην πράξη ό,τι μας στερεί ένα ξεπερασμένο σύστημα αστυνομικής διοίκησης και μια εγκλωβισμένη στο χθες, επιζήμια νοοτροπία διαφόρων κέντρων και παράκεντρων του πολιτικού μας συστήματος.

Οι πρωτεργάτες μας δείχνουν το δρόμο!

Με εκτίμηση,

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

29ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Π.Ο.ΑΣ.Υ.

 

26, 27 & 28 Μαρτίου 2019

 

Το γεγονός ότι το 29ο πανελλήνιο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας συνέπεσε χρονικά με την 30η επέτειο της ίδρυσης και λειτουργίας της πρώτης στην Ιστορία Ομοσπονδίας Ελλήνων Αστυνομικών, της ΠΟΑΣΥ, αποτέλεσε σημαντικό σημείο αναφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του, δείχνοντάς μας, ως σηματωρός, το δρόμο της ενότητας και του αγώνα - τα βασικά μας όπλα για ένα αποτελεσματικό συνδικάτο ένστολων εργαζομένων στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της χώρας.

Η 30ετής πορεία της Ομοσπονδίας που σημαδεύτηκε από τεράστιες επιτυχίες, αλλά και από λάθη, αδυναμίες και αστοχίες, αποτελεί χρυσή παρακαταθήκη για το αγωνιστικό μας μέλλον, σε με μια χώρα τσακισμένη από τα Μνημόνια και τους άγριους νόμους της οικονομίας της αγοράς. Αυτός ο αδυσώπητος  οικονομικός ανταγωνισμός των κυρίαρχων συμφερόντων, πέρα από τη μαζική φτωχοποίηση του πληθυσμού, έπληξε αδιακρίτως όχι μόνο το κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες,  αλλά  και τον  Οργανισμό της  ίδιας  της  Ελληνικής Αστυνομίας. Η διατήρηση του αγαθού της ασφάλειας στα αναγκαία για την κοινωνία επίπεδα, δεν ήταν στις προτεραιότητες καμίας κυβέρνησης, οι οποίες φρόντισαν είτε με ειδικές υπηρεσίες είτε με την ενίσχυση της ιδιωτικής αστυνομίας να εξασφαλίσουν την ασφάλεια που κάθε φορά τους επαρκούσε.

Αποτέλεσμα, διαλυμένες Υπηρεσίες, εξουθενωμένο προσωπικό, αγανακτισμένη κοινωνία και ο αστυνομικός στη μέση άλλοτε ως  σάκος του μποξ, άλλοτε ως εξιλαστήριο θύμα ή και ακόμα φταίχτης! Οι ΕΔΕ, η αναζήτηση υπαιτίων και στο συνδικαλιστικό μας κίνημα, είναι τα συμπτώματα μιας άρρωστης κατάστασης που έχει εδραιωθεί στο αστυνομικό Σώμα τα τελευταία χρόνια, την οποία η Ομοσπονδία με τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της ενωτικά και μαχητικά, είναι αποφασισμένη να αντιπαλέψει με όλα τα νόμιμα μέσα.

Διότι το πρόβλημα δεν είναι ο αστυνομικός, ούτε ο αστυνομικός συνδικαλισμός. Το πρόβλημα επικεντρώνεται και εντοπίζεται στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται για τη δημόσια τάξη επί πολλά έτη, συνεχώς.

Καλούμε, επομένως, τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, στη νέα μεταμνημονιακή εποχή που εισήλθε η χώρα μας, να βάλουν τέλος στις άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις για το αγαθό της ασφάλειας και χωρίς δεξιές ή αριστερές ιδεοληψίες, να καταλήξουν σε μια εθνική πρόταση αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανόρθωση μιας χρεοκοπημένης οικονομικά χώρας, πρέπει να συνοδεύεται από παράλληλες πολιτικές για την κατοχύρωση του αισθήματος ασφαλείας σε όλη τη χώρα και για όλους αδιακρίτως τους πολίτες της, οικονομικά ισχυρούς και ανίσχυρους. Τα σλόγκαν που ακούσαμε κατά κόρον στο παρελθόν «για αστυνομία δίπλα στον πολίτη», «για αστυνομία φίλη του πολίτη» κ.λπ. συ- νιστούν πλέον γραφικές αναφορές όσο δεν εφαρμόζεται εμπράκτως μια φιλοαστυνομική πολιτική που θα συνοδεύεται από τα αναγκαία για την εφαρμογή της κονδύλια.

Κατόπιν τούτων,  για να διασφαλίσουμε το αγαθό της ασφάλειας και για να θωρακίσουμε  τον  Έλληνα Αστυνομικό, ώστε  να  είναι σε  θέση να  επιτελέσει αποτελεσματικά και χωρίς κίνδυνο ζωής το έργο του, απαιτούμε, επιτακτικά, από τον πολιτικό κόσμο της χώρας και ειδικότερα από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα κάτωθι:

Α. ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 1. H Ομοσπονδία μας συνεχίζει να διεκδικεί το ιερό δικαίωμα της απεργίας, παρά το γεγονός ότι δεν επετεύχθη ο στόχος αυτός στο πλαίσιο της προωθούμενης από τη σημερινή Κυβέρνηση, αναθεώρησης του Συντάγματος. Το άρθρο 23 που αναφέρεται στον απόλυτο περιορισμό του δικαιώματος αυτού, πρέπει να αλλάξει ώστε και οι Έλληνες αστυνομικοί, ως δημόσιοι λειτουργοί, να αξιοποιούν για τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων τους, το έσχατο μέσο της απεργίας, υπό προϋποθέσεις βεβαίως και χωρίς να διακυβεύεται το επίπεδο ασφαλείας της χώρας.
 1. Οι άνευ προηγουμένου επιθέσεις με βόμβες μολότωφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, συνιστούν επικίνδυνο φαινόμενο που δεν έχει αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή από την Ηγεσία με αποτέλεσμα οι δράστες να έχουν αποθρασυνθεί, επιδιώκοντας θανάσιμους τραυματισμούς συναδέλφων  μας. Αυτή η κατάσταση καταδεικνύει τον επιτακτικό χαρακτήρα της υιοθέτησης από την κυβέρνηση του διαχρονικού αιτήματός μας για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας και τη θωράκιση των αστυνομικών από επιβλαβείς και ανθυγιεινές συνθήκες κατά την εκτέλεση των  καθηκόντων τους. Κάθε προσπάθεια αλλαγής  του Ποινικού Κώδικα που θα βελτιώνει αντί να αυστηροποιεί την ποινική αντιμετώπιση των δραστών, είναι καταδικαστέα και θα μας βρίσκει απέναντι.

Απαιτούμε την προώθηση και ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων νομοθετικής ρύθμισης για την αναγνώριση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού.

 1. Πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 45/2008 περί Υγιει- νής και Ασφάλειας της εργασίας, διατάγματος που αποτελεί την κορωνίδα του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Θέσπιση της ειδικότητας ιατρών εργασίας στην Ελληνική Αστυνομία στα πρότυπα της θέσπισης των θέσεων ψυχολόγων  και άλλων  συναφών μι την εργασία μας ειδικών κατηγοριών και αντίστοιχες προσλήψεις αυτών. Όχι άλλοι νεκροί στο βωμό του καθήκοντος αστυνομικοί! Ναι στην προστασία τους!

 1. Άμεση επαναφορά των 6.700 οργανικών θέσεων που χάθηκαν με τον ν.4249/2014 και νέες προλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του Σώματος που «πάγωσαν» ένεκα των μνημονιακών δεσμεύσεων.
 1. Αναβάθμιση - Ανωτατοποίηση του συστήματος εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των Αστυνομικών Σχολών, υιοθετώντας την υπερώριμη από κάθε πλευρά και πλήρως εμπεριστατωμένη πρόταση της Ομοσπονδίας μας (Διακήρυξη της Μπολόνια, ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου, συνεχής και δια βίου εκπαίδευση, δυνατότητα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, άμεση επαναλειτουργία όλων των Αστυνομικών Σχολών ανά την Επικράτεια).

Θεσμοθέτηση της  συμμετοχής εκπροσώπου  της  Ομοσπονδίας στη  διαδικασία εκδημοκρατισμού της αστυνομικής εκπαίδευσης και κατοχύρωσης του επαγγελματισμού των αστυνομικών στελεχών.

Συνεχής και δια βίου εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα αυτοάμυνας, σεμιναρίων, αστυνομική πρακτική, οπλοφορία, οπλοχρησία (ν.3169/2003) και οπλοτεχνική. Ίδρυση σκοπευτηρίων στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κ.λπ.

 1. Αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος κρίσεων - προαγωγών με ένα νέο σύστημα αξιοκρατικό, αμερόληπτο και διαφανές, τέτοιο που θα επιβραβεύει τους άριστους και ικανούς, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στη βελτίωση όσων εμφανίζουν έλλειμμα διοίκησης και περιορισμένες ικανότητες στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Ειδικότερα:

 • Θεσμοθέτηση της συμμετοχής εκπροσώπου της Ομοσπονδίας στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της διαδικασίας αξιολόγησης και ανάδειξης της Ηγεσίας του Σώματος.
 • Επιλογή Αρχηγού του Σώματος από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή.
 • Θέσπιση ενός σύγχρονου βαθμολογίου που να ανταποκρίνεται στη δομή, την ιεραρχία και τα έτη υπηρεσίας στο Σώμα.
 • Οριοθέτηση του  καθηκοντολογίου όλου  ανεξαιρέτως  του  αστυνομικού προσωπικού, σαφής πρόβλεψη της υπηρέτησης των νέων αστυφυλάκων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες (Μεταγωγών, Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων),                             διαρκής    εκπαίδευση    και    μετεκπαίδευση,   θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης κατά βαθμό και υπηρεσία ώστε ο αξιολογούμενος να κρίνεται ανάλογα και με το βαθμό επικινδυνότητας των καθηκόντων του (μάχιμες - μη μάχιμες - πρώτης γραμμής υπηρεσίες, ΜΑΤ, Άμεση Δράση κ.λπ.), διασφάλιση της αξιοκρατίας με τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων  του συνδικαλιστικού μας  κινήματος, παρακολούθηση της βαθμολόγησης από τους ίδιους τους αξιολογούμενους, δυνατότητα υποβολής ενστάσεων στις κρίσεις των βαθμολογητών και άλλες παράμετροι.
 1. Επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας και απεμπλοκή από τα ξένα προς την αποστολή της έργα.

α) Επανεξέταση των  βασικών  διατάξεων  του π.δ. 7/2017  αναδιάταξη - αναδιάρθρωση αστυνομικών υπηρεσιών που επήλθαν με όρους μνημονίου και όχι με όρους κοινωνίας, όπως αυτοί είχαν προκύψει μέσα από την δημόσια διαβούλευση. Η νέα οργανωτική διάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών πρέπει να εδράζεται επί πραγματικών δεδομένων και αναγκών αστυνόμευσης, ανάλογα με τα προβλή- ματα κάθε περιοχής και σε συνεργασία με τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης και την επιστημονική κοινότητα.

β) Ουσιαστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος  των  δραστηριοτήτων των αστυνομικών, ώστε να αρθούν οι όποιες καχυποψίες και κακόβουλες εξωθεσμικές παρεμβάσεις και να τυγχάνει πάντοτε το έργο μας της αναγνώρισης των συμπολιτών μας, όπως συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία έτη.

γ) Απεμπλοκή των  αστυνομικών από  τους  εσωτερικούς  αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων, χωρίς αλχημείες και τεχνικές παραμέτρους, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση και η σύγκρουση αρμοδιοτήτων. Ενίσχυση των αρμοδίων για την εφαρμογή του αθλητικού νόμου ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, σε όλη την Ελλάδα, με αντίστοιχα τμήματα, όπως οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών.

δ) Επαναφορά της καταργηθείσας διάταξης για τα έσοδα των εισιτηρίων από τις αθλητικές διοργανώσεις, λόγω της δέσμευσης και εμπλοκής αστυνομικών δυνάμεων εκτός αγωνιστικών χώρων,  αναμορφώνοντας αυτήν, έτσι ώστε τα σχετικά έσοδα να αποδίδονται σε ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου μας, εκτός προϋπολογισμού, προς ενίσχυση των αστυνομικών με μέσα - εξοπλισμό και κατ› επέκταση για την καλυτέρευση της αστυνόμευσης και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στον πολίτη.

 1. Λογοδοσία της διοίκησης και θέσπιση πειθαρχικών μέτρων σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας στελεχών αυτής, που έχουν κατά νόμο την κύρια ευθύνη της τήρησης της νομοθεσίας και των  διατάξεων που διέπουν την υπηρεσία. Υιοθέτηση των αρχών της σύγχρονης διοίκησης (management) και έμπρακτη εφαρμογή τους με ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης της απόδοσης των αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά και αναγνώρισης στην πράξη του στάτους των αστυνομικών ως εργαζομένων με δικαιώματα και υποχρεώσεις.
 1. Αναβάθμιση του θεσμού του Συνηγόρου του Αστυνομικού.
 1. Αλλαγή και επανεξέταση του δόγματος των μεταγωγών, κυρίως αυτών που πραγματοποιούνται εν πλω από και προς την νησιωτική Ελλάδα, με συνθήκες αξιοπρεπείς για όλους και τήρηση ανθρωπίνων-βιολογικών ωραρίων εργασίας.
 1. Άμεση κοστολόγηση των μετακινήσεων και υπολογισμός με σαφείς όρους αυτών,  προκειμένου να παύσουν οι άσκοπες μετακινήσεις που επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες.
 1. Κατάργηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων κατά την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος, για να απαλειφθεί η στοχοποίηση και η άδικη ταύτιση των συναδέλφων μας με συγκεκριμένο πολιτικό φορέα.
 1. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε κεντρικές Υπηρεσίες και σε όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας.
 1. Άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ιδίως στους χώρους κράτησης μεταναστών και απεμπλοκή μας από τους χώρους αυτούς όπου δεν απαιτείται η παρουσία μας, θωράκιση των συνόρων με σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα και αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ».

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 1. Λαμβάνοντας υπόψη και το διαμορφωμένο αγωνιστικό μας μέτωπο με τις άλλες Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων για κοινή δράση, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νέου ειδικού μισθολογίου (ν.4472/2017) και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Με:

α) Αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης και τη χορήγηση επιδόματος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ήδη καταβάλλεται στον Δημόσιο Τομέα. Η αστυνόμευση και η ασφάλεια δεν είναι έννοιες αφηρημένες. Είναι εργασία επικίνδυνη, που πρέπει να αμείβεται.

β) Πραγματική αμοιβή για την 6η ημέρα εργασίας (πέραν του πενθημέρου) και θεσμοθέτηση για τις Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες, υπερωρίες, μέσω κλαδικής σύμβασης.

γ) Αναγνώριση της νυκτερινής μας εργασίας με ωριαία αποζημίωση - αμοιβή μέσω κλαδικής σύμβασης.

δ) Επέκταση του μηνιαίου επιδόματος παραμεθορίου, ύψους 100,00 €, σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

 1. Αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των κοινοτικών κονδυλίων για την αστυνομική εκπαίδευση - μετεκπαίδευση, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό (οχήματα, γιλέκα κ.λπ.) και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας.
 1. Προσαρμογή του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου μας στις πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού τους.
 1. Δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του προεδρικού διατάγματος που αφορά τα οδοιπορικά των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, με το οποίο θα  λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες  των Σωμάτων και θα καταργείται η άνιση και αντισυνταγματική μεταχείριση μεταξύ των λειτουργών του Κράτους, τόσο στο ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης, όσο και στα χιλιόμετρα της εκτός έδρας μετακίνησης.
 1. Χορήγηση βαθμολογικών και μισθολογικών προαγωγών και στους Αστυνομικούς εκείνους που πέτυχαν στη Σχολή Αστυφυλάκων της σειράς του έτους 1995, οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας (σεισμού στην ευρύτερη περιοχή Γρεβενών - Κοζάνης) εισήχθησαν προς φοίτηση στην Σχολή Αστυφυλάκων Τ.Δ.Α. Γρεβενών μετά την 19-6-1995, μέσω της αναδρομικής τους κατάταξης, σε ημερομηνία όμοια με αυτή των λοιπών συμμετεχόντων στον ίδιο διαγωνισμό που εισήχθησαν στα άλλα Τ.Δ.Α. της χώρας.
 1. Αναδρομική αναπροσαρμογή του μηνιαίου επιδόματος ειδικών συνθηκών στους συναδέλφους μας που υπηρετούν στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα, ήτοι από 141,92 € σε 300,00 € μηνιαίως.
 1. Διασφάλιση της ελέυθερης μετακίνησης στα ΜΜΜ, με κονδύλια που θα διατίθενται σε αυτά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελληνική Αστυνομία συμβάλλει στην ασφάλεια των μεταφορών και άρα δικαιούται αντισταθμιστικό όφελος.

Γ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 1. Όχι στην μνημονική σύνδεση του ασφαλιστικού των ένστολων με το προσδόκιμο ζωής.
 1. Κατάργηση του άρθρου 4 του ν.4387/2016 περί υπαγωγής στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης των στρατιωτικών και διατήρηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως του αποκλειστικού φορέα που  θα  χορηγεί συντάξεις στους ένστολους - λειτουργούς του Δημοσίου.
 1. Κατάργηση του απάνθρωπου  άρθρου  12  «Σύνταξη λόγω   θανάτου»  του ν.4387/2016.
 1. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νέων συντάξεων και των παλαιών που θα αναπροσαρμοστούν με βάση τις διατάξεις του ν.4387/2016. Άμεση κάλυψη των «προσωπικών διαφορών» με αναπροσαρμογή προς τα επάνω των συντάξεων.
 1. Άμεση κατάργηση των διατάξεων που  εντάσσουν τον  Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑΕΠ. Δυνατότητα διαχείρισης της περιουσίας του εν λόγω Κλάδου από τους ασφαλισμένους και κατάργηση των διατάξεων των άρθρων 96 και 97 του ν.4387/2016 περί παροχών του πρώην ΕΤΕΑ (νυν ΕΤΕΑΕΠ) που αφορούν τη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων και αύξηση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης.
 1. Κατάργηση του  υποχρεωτικού  ελάχιστου  χρόνου  απόδοσης  του  εφάπαξ βοηθήματος από τους Τομείς του Κλάδου Προνοίας του ΤΕΑΠΑΣΑ και χορήγηση παροχών με τη συνταξιοδότηση ενός εκάστου.
 1. Επανεξέταση των τακτικών και έκτακτων ασφαλιστικών εισφορών, παλαιών και νέων ασφαλισμένων, υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων που χορηγούν βοηθήματα και επικουρικές συντάξεις.
 1. Κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 2 του ν.3865/2010 για τους στρατιωτικούς που κατατάσσονται από 1-1-2011 και θεσμοθέτηση όμοιων προϋποθέσεων χορήγησης σύνταξης, καθώς και αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με τους αντίστοιχους που θεμελιώνουν μέχρι την 31-12-2010.
 1. Διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος αναγνώρισης των  πραγματικών συντάξιμων ετών (στρατός, έτη σπουδών κ.λπ.).
 1. Δικαίωμα πρόσληψης, κατόπιν αιτήσεως, στο Υπουργείο μας, ανεξαρτήτως ύπαρξης κενής οργανικής θέσης, των μελών οικογενείας αστυνομικού, ο οποίος τυγχάνει ανίκανος σε ποσοστό άνω του 67%, συνεπεία της εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
 1. Επέκταση και στους στρατιωτικούς δημοσίους υπαλλήλους (στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων) της δυνατότητας αναγνώρισης ως συντάξιμου του χρόνου για τα τέκνα και του ελάχιστου χρόνου φοίτησης στις μέσες επαγγελματικές σχολές, όπως δόθηκε στους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, αποκλειστικά και μόνο για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2011. Με την προαναφερόμενη επέκταση αίρεται μια μακροχρόνια ανισότητα σε βάρος κυρίως των γυναικών αστυνομικών υπαλλήλων, που εισήχθησαν στο Σώμα έως την 31-12-1992, δίνοντάς τους το δικαίωμα εξαγοράς χρόνου λόγω τέκνων, με βάση το ν.3865/2010, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τις γυναίκες υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
 1. Τροποποίηση των διατάξεων του ν.3865/2010 που αφορούν τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος  παλαιών  και  νέων  ασφαλισμένων μετά την 1-1-2015, με προσαύξηση του χρόνου παραμονής κατά έτος και μέχρι να συμπληρώσουν 40 έτη.
 1. Την αναπλήρωση και κάλυψη της διαφοράς που επήλθε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών & μετοχικών Ταμείων μας από το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου το έτος 2012, από τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 1. Καμία περαιτέρω περικοπή του μερίσματος και του ΒΟΕΑ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, καθώς και αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας, χωρίς περαιτέρω εξωτερικό δανεισμό, αλλά με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου. Κατάργηση του άρθρου 27 του ν.1911/1990 και συμμετοχή, τόσο στο Δ.Σ. όσο και στις διευθυντικές – νευραλγικές θέσεις του Ταμείου, κατά 50%, εκπροσώπων  και υπαλλήλων  προερχόμενων από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
 1. Διασφάλιση του αποθεματικού κεφαλαίου του ειδικού (ερανικού) λογαριασμού αλληλοβοήθειας του Ιδρύματος «Εξοχές της Ελληνικής Αστυνομίας» με κατάργηση της εξαναγκαστικής υποχρέωσης κατάθεσης αυτών, στο κοινό κεφάλαιο ασφαλιστικών Ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδας και την αναπλήρωση των απωλειών  που  υπέστη με  τη χρηματοδότηση του  Κρατικού Προϋπολογισμού. Επανεξέταση των παροχών του, με στόχο τον εμπλουτισμό των περιπτώσεων που χορηγούνται ενισχύσεις και την αύξηση των καταβαλλόμενων ποσών με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
 1. Λειτουργία ενιαίου Κλάδου Υγείας για όλο το αστυνομικό προσωπικό στο ΤΕΑΠΑΣΑ και άμεση υπογραφή από την Υπουργό του λιμνάζοντος από το Φθινόπωρο του 2018 σχεδίου Υπουργικής  Απόφασης για την ένταξη στον Κλάδο Υγείας,  σε βάθος δεκαετίας, των Αστυνομικών που είναι ασφαλισμένοι στα Ταμεία της τέως Ε.Χ. και τον εμπλουτισμό – αύξηση των παροχών του.
 1. Εξομοίωση των συναδέλφων που πέτυχαν στο διαγωνισμό του 1989 και προσελήφθησαν το 1994, με τους υπόλοιπους της ίδιας σειράς, οι οποίοι κατετάγησαν το έτος 1989, με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του ασφαλισμένου (6,67%) και όχι του συνόλου (20,00%).
 1. Αναπροσαρμογή της κατώτατης σύνταξης στα 500,00 € με δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης και επαναφορά του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, με πραγματικά και όχι τεκμαρτά κριτήρια.

Δ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 1. Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000,00 € για μισθωτούς & συνταξιούχους και καθορισμός νέας φορολογικής κλίμακας με πρόσθετα κλιμάκια. Άμεση κατάργηση του άρθρου 10 του ν.4472/2017 που αφορά την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου από την 1-1-2020.
 1. Επαναφορά όλων των  φοροαπαλλαγών  που καταργήθηκαν, όπως  οι τόκοι στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές αποδείξεις κ.λπ.
 1. Αναπροσαρμογή στα 20.000,00 € από τα 12.000,00 € του ετήσιου εισοδήματος που ισχύει σήμερα, βάσει του οποίου παρακρατείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν.3986/2011, κατά ποσοστό 1% υπέρ Ο.Α.Ε.Δ.

Ε. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που έχουμε πληγεί κι εμείς βαρύτατα από τα Μνημόνια και τους ισχύοντες για πολλά ακόμα έτη εφαρμοστικούς τους  νόμους,  αγωνιζόμαστε για την κατάργηση κάθε αντικοινωνικής διάταξης και ρύθμισης που προσβάλλει τον εργαζόμενο ως  άνθρωπο και τον πολίτη ως κοινωνικό ον.

Η δικτατορία των στατιστικών και των οικονομικών δεικτών δεν μπορεί να συνεχιστούν με θύμα τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Απαιτούμε από τους κυβερνώντες να εφαρμόσουν πολιτικές υπέρ της ενίσχυσης της εργασίας, της κοινωνικής προστασίας και των δομών του κοινωνικού κράτους παράλληλα με την ενδυνάμωση του Οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας και όλων των αρχών ασφαλείας του τόπου, χωρίς να εξαιρούμε τις δομές απονομής δικαιοσύνης, ως  βασικής ασπίδας απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη ανομία και εγκληματικότητα.

Απαιτούμε από τους κυβερνόντες να διασφαλίσουν την κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη του τόπου, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, έτσι ώστε και η Ελληνική Αστυνομία να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις υποχρεώσεις της, χωρίς αμφισβητήσεις και στοχοποιήσεις.  Οι δε εργαζόμενοι σε αυτήν να μπορούν να απο- λαμβάνουν των δικαιωμάτων τους ως πραγματικοί ένστολοι πολίτες που θα χαί- ρουν του σεβασμού των πολιτών και προφανώς της ίδιας της αστυνομικής διοί- κησης που σήμερα λειτουργεί αυταρχικά και καταπιεστικά, δέσμια και η ίδια ενός αναχρονιστικού καθεστώτος που έπρεπε προ πολλού να έχει καταργηθεί.

ΣΤ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ

Τιμώντας την 30η επέτειο από την ίδρυση της ΠΟΑΣΥ οφείλουμε τον οφειλόμενο σεβασμό σε όλους όσοι πρωτοστάτησαν στην ίδρυση και την εδραίωση των συνδικαλιστικών  σωματείων   στην  Ελληνική  Αστυνομία. Διδασκόμενοι  από τις επιτυχίες και τα λάθη τους διαβεβαιώνουμε τις νέες γενιές των Ελλήνων Αστυνομικών ότι θα συνεχίσουμε να τηρούμε με ευλάβεια τις καταστατικές αρχές της Ομοσπονδίας και να προαγάγουμε τη συνδικαλιστική ιδέα σε νέα επίπεδα συμμετοχικής αγωνιστικής δράσης τόσο εντός του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και σε αγαστή συνεργασία με τις αδελφές  συνδικαλιστικές οργανώσεις  του Πυροσβεστικού Σώματος,  του Λιμενικού Σώματος,  των Ομοσπονδίας των αποστράτων συναδέλφων  μας, της ΠΟΜΕΝΣ και κάθε άλλης συλλογικής εκπροσώπησης εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που μπορεί να  αποτελεί εν δυνάμει σύμμαχό μας σε έναν δύσκολο αν και ωραίο αγώνα για το κοινό καλό, για το συνάδελφο, για την κοινωνία, για την πατρίδα μας.

Μας ενώνουν πολλά και τίποτα δεν μας χωρίζει!


 

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .